Aventură și călătoriiEuropaGermania

Munchen – ghid de vizitare şi de supravieţuire când planul de acasă nu se potrivește cu cel din vacanță

“Never did the world make a queen of a girl who hides in houses and dreams without traveling.” Roman Payne, The Wanderess

 Nu credeam că o vacanță faină, dar din scurt și fără companie, să fie o oportunitate realistă până când o prietenă m-a invitat să o vizitez în Munchen. Urma să aflu la faţa locului pe propria-mi piele cum planul de acasă nu se potriveşte mereu cu cel din vacanţă şi că tot ce mai rămâne de făcut este să te adaptezi şi să te bucuri de ce ai în faţă.

Am experiența haosului vacanțelor în grup mare, cunosc agitația călătoriilor în grup restrâns cu multe obiective de bifat, escapadele romantice în doi departe de lumea dezlănțuită și sunt mare fan al călătorillor stricte de business. Ce au în comun aceste experiențe, înafară de locurile noi și diversele peripeții? Planificarea.

Planificarea este o sarcină comună, adesea împăcând capra și varza, ce vrea să vadă sau să facă fiecare. Eventualele probleme și micile accidente se rezolvă împreună. În toate aceste situații responsabilitatea călătoriei se împarte. În călătorile business e și mai simplu, aria de alegeri fiind mult restrânsă de scop.  Dar ce te faci când călătorești singur și planul de acasă nu se potrivește cu cel din vacanță?

Călătoriile – între “eu cu mine” şi nevoia de companie

Călătoritul stă undeva foarte sus pe raftul pasiunilor mele. Când spui “Hai!” eu raspund “Cât de departe?”. Încerc să nu ratez nici o ocazie. Mă bucur de fiecare invitație pe care o primesc sau mă implic activ în orice inițiativă ce ar presupune o călătorie. Îmi dau cu părerea, vin cu idei, vânez zboruri ieftine, fac cercetare. Dacă mă gândesc retroactiv, toate călătoriile mele au fost în locuri noi, pe care nu le știam și pe care le-am descoperit atunci. Sunt cel mai bun copilot.

Îmi plac experiențele împărtășite, iar după momentele “eu cu mine” să revin la planurile comune. Vreau să știu că dacă îmi pierd cardurile și capul cineva poate să-mi dea 5 euro pentru o supă. Mi-e absolut groază că n-am spirit de orientare și mă pot rătăci oricând și oriunde. Prefer harta să fie în grija altcuiva mai capabil să ne ducă unde vrem să ajungem. Am nevoie să știu, măcar teoretic, că cineva veghează asupra mea și dacă nu mă descurc am ajutor.

Deși am un stil de viață #lelea și sunt plecată mai tot timpul pe undeva, destul de des singură, acest fel de a călători e diferit de o vacanță. Plecările mele sunt scurte și sunt cu un scop clar: un proiect, o vizită, voluntariat, un maraton și multe altele. Am un plan, știu exact unde trebuie să ajung și ce am de făcut acolo. Nu am timp la discreție.

munchen4

Dacă nici pe tine nu te încântă ideea de a călători pe cont propriu, află că nu ești singurul. Deși încerc să fiu cât mai bine informată, să văd ce spun ghidurile de călătorie, cum să fiu în siguranță și să îmi maximizez bucuriile vacanței în limita bănuților disponibili, tot nu am o plăcere deosebită să mă aventurez singură. Aici nu este vorba de curaj ci de ce aș prefera.

Cum să nu îți sabotezi singur călătoriile – ghid de vizitare Munchen

M-a bucurat mult invitația de la prietena mea din Munchen, mai ales că lucrasem toată perioada sărbătorilor de iarnă și aveam nevoie de o deconectare. Am planificat perioada cea mai bună și am vânat o ofertă de zbor+tren convenabilă. Nu vă zic că doar căutarea biletelor a început să mă panicheze. Dacă nu fac comanda bună, dacă aleg zilele greșit în calendarul rezervării, dacă greșesc ora trenului, dacă nu nimeresc gara în timp util pentru biletul deja cumpărat? Dacă nu-mi rămân suficienți bănuți după sărbători sau am să fiu prea obosită să mă pot bucura de vacanță?

1. Prea multe griji strică! Împarte-le pe categorii și încearcă să găsești răspuns la fiecare dintre ele. Pe bucăți nu vor mai părea la fel de înspăimântătoare. Caută bilete de avion din timp. Vezi variantele de low cost sau chiar combinații de low cost și tren.

Cum ajungi la Munchen?

Recomand varianta low-cost Wizzair până în Nurenberg și DBahn InterCity Express până în Munchen. Verifică cu atenție, de mai multe ori, datele și orele rezervărilor pe care le faci. Majoritatea biletelor low cost și cea mai mică variantă de preț pentru cele de tren nu pot fi schimbate.

munchen1

Tips & Tricks

 • Bilete de tren cumpărate în avans trebuie listate, iar cînd le prezinți la control trebuie să fie însoțite de cardul cu care le-ai cumpărat.
 • Și bilete de tren DBahn au prețuri variabile. Cu cât te apropii de data plecării cu atât sunt mai scumpe. Pentru același ICE eu am plătit 41 euro. Dacă nu ai apucat să iei bilet din timp, îți recomand varianta Bavaria Day ticket care costa 23 euro și e valabil pentru orice mijloc de transport în comun (mai puțin ICE) pentru tot ţinutul Bavariei.
 • În perioada 2-15 februarie 2015, TAROM pune în vânzare bilete de avion începând de la 99 euro, pentru un bilet dus-întors cu toate taxele incluse.
 • Foloseşte o aplicaţie mobilă de genul Ghid gratuit Munchen

2. Fă bagaje puține, optime și pe care să le poți gestiona ușor. Te-am învățat deja cum să călătorești iarna cu rucsacul în spate.

3. Oricât de puțin timp ai avea înainte de călătorie, încearcă să te documentezi despre locul în care mergi. Începe cu transportul prin oraș, ce fel de bilete sunt disponibile, ce arii de acoperire au, ce prețuri au și de unde se cumpără. Pentru mine lucrurile s-au întâmplat foarte repede și nu prea am avut timp de pregătiri sau documentare. Am lucrat până în seara zborului și am chiulit de la muncă ultima oră să prind expressul către aeroport. Eram foarte stresată din cauza transferului la trenul către Munchen, să nimeresc gara și să mă urc în trenul care trebuie. Temerile mele nu au fost întemeiate, am găsit foarte ușor corespondența de la aeroport la metrou, tren și gara centrală.

4. Fii atent la diferența de fus orar! Uneori și doar o oră diferență poate conta. Prima zi de vacanță am lucrat-o, iar la finalul zilei mi-am setat concediul pentru săptămâna ce urma să înceapă pe fur orar de Germania, rămânănd disponibilă pentru asignare probleme de rezolvat în fiecare zi câte o oră. Lucru de care mi-am dat seama când m-am întors.

5. Încearcă să controlezi cât mai multe dintre detaliile călătoriei tale. Eu răspunsesem la o invitație, eram musafir. Nu mi-am făcut planuri dinainte gândindu-mă că mă voi plia pe planificarea făcută de prietena mea, ea fiind de-a locului deja. Dar nu a fost așa. Ea era mult prea obosită și copleșită de serviciu ca să mai aibă forță de #lelea cu mine, iar eu nu puteam să stau locului de entuziasm. Aici filmul meu s-a rupt.

Nu făcusem niciun plan. Nu știam ce să văd, nu știam ce merită văzut. Eram la fața locului și mă așteptau câteva zile de vacanță pentru care nu pregătisem nimic.

6. Dacă planurile de acasă nu se potrivesc cu ce găsești la fața locului, ia-ți un moment de respiro, calmează-te și rescrie povestea.

 Când ești departe de casă și îți dai seama că grupul cu care ești nu e tocmai ok, cazarea nu e cea din rezervare sau se afla la 20km de centru si nu la 2km distanță ca în descrierea de pe site, dacă plouă torențial și tu ai doar hăinuțe de plajă cu tine, sau alte coincidențe nefericite ce faci? Îți strângi jucăriile și pleci acasă renunțând la vacanță? Nu! Te gândești cum poți îmbunătăți situația, refaci planul inițial, #așacumîțiplaceție!

În cazul de față mi-am dat seama că aș fi fraieră să irosesc zile prețioase lenevind cu laptopul în brațe și că e cazul să-mi iau inima în dinți și să mă aventurez singură în explorarea unui oraș nou.

Munchen pentru o seară

Dacă ești doar în trecere prin Munchen sau ai la dispoziție foarte puțin timp, iată o listă scurtă cu ce să nu ratezi:

munchen3

MarienplatzAceastă piață a fost denumită după statuia aurită a Fecioarei Maria care a vegheat asupra ei mai bine de trei secole. Piața este dominată de clădirea Noii Primării (Neus Rathaus). Clădirea cu un turn înalt de 79 de metri a fost construită între 1867 si 1909 în stil gotic flamad, cu scopul de scapă de aglomeratia care se forma în vechea primărie (Altes Rathaus). Vechea Primarie se găseste și ea în apropiere. În fiecare zi la orele 11, 12 si 17 turiștii pot urmări celebrul Glockenspiel, un dans care a fost pentru prima dată prezentat în 1517 pentru a sărbători sfârșitul epidemiei de ciuma.

Fraeunkirche – sau Biserica Maicii Domnului este o imensă catedrală gotică din cărămidă roșie. Are 109m lungime și 40m lățime iar cele două turnuri ale sale ajung la o înălțime de 99m. Unul dintre cele mai importante monumente din biserică este mormântul Împăratului Ludwig al IV-lea al Bavariei. Sarcofagul din marmura neagră este înconjurat de statuile în genunchi a patru caveleri. Tot în interiorul bisericii se găseste și “urma diavolului”. Conform legendei, arhitectul bisericii a facut un pact cu diavolul conform căruia din interiorul bisericii nu se va putea vedea nicio fereastra.

Heiliggeistkirche – Biserica Sfântului Duh, a fost prima catedrală în care am intrat. Am fost foarte impresionată de imensa instalație multimedia alcătuită din sute de porumbei origami.

Peterskirche – Biserica sfântului Petru este cea mai veche biserică din capitala Bavariei, construită integral din lemn în 1180 în stil romantic. După ce a ars complet a fost reconstruită în stil gotic. Clopotnița renascentistă a fost adăugată abia însecolul al 17-lea, iar în secolul 18 a fost complet renovată într-un stil rococo elaborat. La sfârșitul celui de-al II-lea Razboi Mondial, biserica a fost aproape complet distrus din nou, iar renovările s-au încheiat abia în 2000. Se poate urca în clopotniță, iar panorama de sus este impresionată.

7. Acum că planul e doar al tău, începe cu ce îți place ție cel mai tare. Eram necăjită din cauza situației în care mă aflam așa că m-am gândit, cât mai obiectiv posibil, ce m-ar face să mă simt mai bine? Mi-am amintit că îmi plac lucrurile frumoase viyual. Mă fac să ma simt bine, mă bucură prin simplul fapt că există în fața mea și că eu le pot admira. Așa că am început cu galeriile și muzeele de artă și am încheiat cu o minunăție de pasaj subteran cu graffiti. Am avut noroc că a doua zi era duminică iar majoritatea obiectivelor vizate aveau intrarea de 1 euro.

Arta în Munchen

Haus der KunstCasa Artelor este o clădire cu multe coloane impresionante ce datează din era lui Hilter, fiind inaugurată chiar de acesta. Inițial expunea doar opere în concordanță cu ideologia nazistă, dar acum găzduiește expoziții de artă, sculptură și fotografie dar și spectacole de teatru.

Muzeul Brandhorst – prezintă artă contemporană de Cy Twombly, Andy Warhol, James Lee Byars, Bruce Nauman și mulți alții. Când mă pregăteam să ies din muzeu, impresionată de camera octogonală unde era magnifica colecție Lepanto, am văzut pe geam cum ninge viscolit. Făceam ce îmi place și eram fericită.

Galeria m|u|c|a – Dacă sunteți fani Banksy sau Any Warhol veți iubi această galerie. O găsiți în cadrul Kunsthaus Maximilian.

Alte Pinakothek – Galeria de artă Vechea Pinacotecă găzduiește cele mai renumite colecții de picturi ale maeștilor vechi și este una dintre cele mai vechi galerii din lume.

Neue Pinakothek – Numele galeriei se datoarează faptului că aceasta expune artă din secolul XIX și a fost deschisă recent.

Pinakothek der Moderne – este cel mai mare muzeu de artă modernă, argitectură și design industrial și grafic din Germania.

Friedensengel – Este ultimul obiectiv văzut în prima mea zi de aventură germană. Îngerul Păcii este un monument ce omagiază a 25-a aniversare a Tratatului de la Versailles. L-am descoperit întâmplător. Eu căutam o stradă cu graffiti. Surpriza a fost că sub acest monument este un tunel/pasaj pietonal desenat de la un capat la altul cu graffiti care te lasă cu gura căascată.

8. Lasă-te ghidat de dispoziția în care esti și ce ai chef să faci și nu de ce trebuie să vezi că așa scrie în ghid. Zilele următoare deja au venit de la sine și îmi ajustam planul în funcție de ce inspirație aveam pe moment.

Munchen jucăuș

Olympiapark – a fost construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1972, iar astăzi cuprinde un stadion olimpic semi-acoperit, o piscină olimpică acoperita, Turnul Olimpic și un patinoar de asemenea acoperit. Foarte aproape se află fostul sat olimpic, zona dedicată presei și parcul olimpic propriu-zis, cu lacul olimpic (creat artificial) și „Muntele” olimpic, deasemenea artificial construit din rămășițele construcțiilor dărâmate în timpul bombardamentelor din cel de-al II-lea Război Mondial. Trebuie neapărat să urci în Turnul Olimpic, în zilele senine se văd Alpii

See Life Munchen – se află în OlimpiaPark, este destinată mai mult copiilor și se află în întregime subteran.

BWM Welt & Museum – aici sunt jucării pentru oameni mari.

9. Dă-ți voie să te relaxezi și să visezi! Am prins gustul aventurii urbane mi-am dat seama că frica mea de a mă rătaci a fost neutralizată de sistemul german perfect de signalistică urbană. Mi-am ținut actele, cardurile și banii în locuri diferite și am reușit să nu pierd nimic. Folosirea excesivă a telefonului pentru poze, gps și aplicații pentru călătorii a fost compensată cu succes de micile baterii externe. Acum că am reușit să mă descurc singură în toate aspectele călătoriei și chiar mi-a plăcut, mi-am rezervat ultimele două zile pentru castele din povești – Neuschwanstein și Nymphenburg.

Orice călător a fost la început neexperimentat și, cred eu, chiar fricos. Necunoscutul ne sperie. Nu știm la ce să ne așteptăm și avem tendința de a da înapoi. A te aventura singur într-o vacanță sau o expediție nu trebuie să fie ceva de ocolit, trebuie doar să planifici puțin mai bine și mai atent. Nu îți sabota singur călătoriile, ai încredere în tine și în instinctele tale și vei avea parte de experiențe inedite.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

4 Comments

 1. cris
  15/07/2016 at 11:48 pm — Răspunde

  Imi permit o mica corectie: gradina zoologica nu este deloc in subteran si nici nu se afla in Olympia Park. Este undeva langa raul Isar, Hellabrun. Merg de sase ani acolo, de mai multe ori pe an si cunosc orasul si imprejurimile destul de bine.

  • Mary
   16/07/2016 at 1:13 am — Răspunde

   Multumesc mult de sesizare, eu ma refeream la Sea Life. Am sa corectez.
   Multumesc mult!

 2. Cristina - colega de cort
  25/01/2017 at 2:29 pm — Răspunde

  Wow Mary! Eu inca nu am reusit sa-mi fac curaj sa atac un city break singura !

  • Mary
   25/01/2017 at 3:20 pm — Răspunde

   Veverix, nu te mananca nimeni :))

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.