Aventură și călătoriiFăgăraştrasee munte

Vârful Negoiu prin Custura Sărăţii

Prima ascensiune pe Vârful Negoiu a fost şi primul meu traseu pe munte, o amintire foarte frumoasă şi pe care mi-am dorit de mult timp să o repet. Aşa că atunci când s-a ivit ocazia să  ating din nou vârful dar pe traseul care străbate Custura Sărăţii, una dintre cele mai spectaculoase porţiuni din Munții Făgăraş, am sărit în bocanci de fericire.

Tura se anunţa a fi una dificilă ca efort şi timp, aproximativ zece ore de mers şi o diferenţă de nivel de peste 1400 de metri într-o singură zi. Exact ce aveam nevoie ca să îmi limpezesc mintea, să mă scutur de stresul acumulat şi să mai testez din limitele care se tot adunaseră în cele zece ore de stat pe scaunul de birou.

Înainte de a descrie tura pas cu pas şi a-ţi spune la ce să te aştepţi vreau să ştii din capul locului că nu este doar un ghid despre cum să atingi al doilea cel mai înalt vârf din România. Nu este o tură de palmares sau încă un lucru de bifat pe hartă. Este o poveste despre libertatea simţită pe cărările prea puţin bătute, versanţi roz cu bujori de munte, extenuarea plăcută de după un urcuş pieptiş, senzaţia de pulsare şi furnicături din mâini după ce ai escaladat o porţiune cu lanţuri, încrederea totală în tine şi forţa corpului tău după ce ai trecut cu bine de Custura Sărăţii, leagăne cu fundal de creste și măgăruşi poznaşi.

Tura nu este despre a face timpul cel mai scurt, este despre a te bucura de fiecare moment în care eşti acolo.

Aventura noastră de o zi a fost compusă din patru trasee cu plecare din Porumbacu de Sus, oprire la cabana Negoiu pentru a lăsa rucsacii, ascensiunea spre vârf prin Custura Sărăţii şi întoarcere la cabană pe “Drumul zmeilor” care străbate Valea Sărăţii. Şi cum detest să mă întorc pe acelaşi drum pe care am venit, o consider o pierdere de timp în care aş fi putut vedea altceva, traseul în buclă mi-a mers la suflet.

   Porumbacu de Sus (1070 metri) – Cabana Negoiu (1546 metri)

Timp: 2 ore (de la de la capătul drumului forestier  unde poţi lăsa maşina); 6 ore din gara CFR (aproximativ 20 km)

Prima parte a traseului mi-a confirmat încă o dată zicala cu “panta prostului” şi mi-am dat duhul de nenumărate ori până a reuşit pulsul meu să se oprească din galop şi să-mi permită să respir. Ăla e momentul în care vreau să trântesc rucsacul şi să-i dau un şut la vale, vreau să arunc bocancii în cel mai apropiat copac, mă întreb obsesiv de ce nu m-am apucat de alt sport, şah sau golf, îmi plâng de milă şi mă cert. Spectacolul ţine de fiecare dată (pentru că da, nu există tură fără) aproximativ o jumătate de oră.  În o oră jumătate ieşeam deja din pădure şi vedeam panoul cu “Atenţie câine nervos” de la Cabana Negoiu.

După un pic de uţa-uţa într-unul dintre leagănele din faţa cabanei şi trei poze la peisajul din jur, oboseala era uitată.

Info util:

 • Cazarea la Cabana Negoiu costă 30 lei în cameră de 6. În iunie a fost suficient de cald şi nu am avut nevoie de sac de dormit.
 • Preţurile la mâncare şi băutură sunt destul de mari (9 lei berea, 10 lei ciorba, 20 lei tocana).
 • Există şi duşuri: 10 lei /10 minute
 • Este un traseu ideal pentru începători pentru că nu are porţiuni tehnice sau periculoase.
 

 Cabana Negoiu (1546 metri)  – Muchia Şerbota – Vârful Şerbota (2331 metri)

Timp: 2 ore – 2 ore jumătate

Am lăsat rucsacul la cabană, ceea ce te sfătuiesc şi pe tine să faci dacă vrei să refaci traseul meu, şi după un scurt drum prin pădure am ieşit în gol alpin pe Muchia Şerbotei. Urcuşul susţinut şi panta destul de accentuată prin jnepeniş  au fost compensate de versanţii roz plini de bujori de munte şi o privelişte cum numai la înălţime poţi găsi.

  Vârful Şerbota (2331 metri) – Custura Sărăţii – Şaua Cleopatrei (2430 metri) cu Acul Cleopatrei – Vârful Negoiu  (2535 metri)

Timp: 2 ore

Odată ajunsă pe Vârful Şerbota am început să mă agit de nerăbdare, urma Custura Sărăţii, bucata de traseu pentru care venisem până aici. Marcată ca traseu dificil şi periculos, este o porţiune destul de lungă, îngustă, cu hău de o parte şi de alta şi prevăzută cu lanţuri pe sectoarele mai expuse. E raiul celor care vor să facă concurenţă căpriţelor de munte şi o experinţă pe gustul meu. Vremea nu a ţinut cu mine şi am fost mai tot timpul în ceaţă.

Pe cât de spectaculoasă, Custura Saraţii este tot pe atât de periculoasă dacă  nu eşti atent şi nu ai măcar un pic de experinţă pe munte. Am numărat cel puţin cinci feluri în care poţi să mori  şi toate cu şanse de a rămâne acolo decor şi avertizare pentru teribilişti. Recunosc, m-am hlizit mult la gândul ăsta (“…şi la cinci metri după intrarea în traseu este Gigel, îl recunoaşteţi după adidaşii galbeni şi blugii cu buzunare mari”).

CusturaSaratii126

Vârful Negoiu m-a primit după mai bine de patru ani cu o ceaţă groasă şi brumă pe gene. Văzut, pozat şi întors în Şaua Cleopatrei fără regrete. Priveliştea din vârf merită efortul urcatului, dar venisem pentru drum nu destinaţie

  Vârful Negoiu – Şaua Cleopatrei – Piatra Prânzului  – Cabana Negoiu

 Timp: 3 ore

Supranumit şi “Drumul Zmeilor“, traseul de întoarcere este de fapt cea mai rapidă rută de a ajunge pe Vârful Negoiu.  După un peisaj selenar cu lespezi mari şi stânci cu forme ciudate în Şaua Cleopatrei am ieşit în Valea Sărăţii, mi-am luat adio adio de la unghiile de la picioare şi am început coborârea pe grohotiş. Ultima porţiune este prin pădure şi trece peste mai multe râuri pe podeţe amenajate.

CusturaSaratii153

Dacă eşti începător pe munte şi te-ai aventurat până la Cabana Negoiu îţi recomand să mergi şi pe acest traseu până la Piatra Prânzului. O recunoşti uşor, e un bolovan mare pe care îi este scris numele cu vopsea. Dacă te ţin picioarele şi nu eşti singur poţi continua traseul cu atenţie. Motive: cascade, pârâiaşe, capre de munte dacă ai norocul meu şi sentimentul ăla de a fi cucerit un munte.

Lasă telecomanda, ia-ţi bocancii şi pleacă pe munte. Joacă după regulile lui şi te va răsplăti.

 
 
Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

11 Comments

 1. Andreea
  20/08/2014 at 11:04 am — Răspunde

  Niciodata nu am fugit atat de mult de seful meu ca sa pot citi ceva

  • Maria Radu
   20/08/2014 at 12:01 pm — Răspunde

   Awww! Mulţumesc! Promit să-ţi mai dau motive să fugi de el..

  • SAXON
   21/08/2019 at 11:23 am — Răspunde

   Neaţa Şefu’!

   Ia zi, dau si eu un mop?
   N-am chef de munca, esti nebun?
   Vreau sa stau, sa ma plimb pe munte, s-o citesc pe Maria :)))

 2. 10/06/2015 at 10:41 am — Răspunde

  Sa inteleg ca traseul Vârful Negoiu – Şaua Cleopatrei – Piatra Prânzului – Cabana Negoiu este cel mai usor si mai rapid pornind de la Cabana Negoiu si pana pe Vf. Negoiu si inapoi?

  • Maria Radu
   10/06/2015 at 12:35 pm — Răspunde

   Da, este cel mai scurt cu plecare de la Cabana Negoiu.

 3. Emanuel
  08/07/2015 at 12:08 pm — Răspunde

  In Piatra Craiului sunt cele mai multe capre negre. M-am trezit devreme intr-o dimineața la Ref.Grind 2 ca sa prind răsăritul pentru niste poze si cand sa dau sa ies, numai capre negre si cu puii lor in jurul cortului! :)) Cautau si ele ceva de mâncare! Au fost destul de prietenoase, chiar daca la cel mai mic zgomot săreau inapoi. Cred ca vreo doua ore au tot stat pe lângă cort, asa la doi metri distanța. Rar vezi asa ceva. Recomand Piatra Craiului. Ma duc in August sa fac toata creasta ca nu am terminat-o. Spor la mers! 🙂

  • Maria Radu
   15/07/2015 at 11:51 am — Răspunde

   Și eu trebuie să mă întorc să fac porțiunea sudică.

  • Petre
   30/07/2015 at 9:43 am — Răspunde

   Salut!

   Intradevar sunt multe capre negre in Piatra Craiului
   dar in Fagaras am vazut turme de 30 exemplare umbland aproape de creasta.
   Fiecare munte are farmecul lui!

 4. Augustin Man
  07/08/2016 at 7:41 pm — Răspunde

  Pacat ca n-ati prins vreme buna (banuiesc ca n-ai mers singura, se poate , dar nu-i recomandabil)!
  O tura serioasa, felicitari! Imi aduc aminte de tinerete, cind lipsa unei masini organiza programul cam asa: prima zi de la gara Porumbacu de Jos la Cabana Negoiu (16km plus poteca), cu rucsacii plini de provizii 🙂
  A doua zi Serbota-Custura-Vf. Negoiu-Strunga Dracului-Refugiul Caltun si inapoi la cabana prin Strunga Ciobanului si un bine-meritat somn.
  Apoi spre Bilea din nou prin Strunga Ciobanului daca faceam integrala crestei de la Suru la Urlea (puristii zic ca integrala e de la Poiana Marului la Plaiul Foii), dar atunci veneam de la Suru prin Saua Scara si nu urcam din Porumbacu.

  • Maria Radu
   12/08/2016 at 7:57 pm — Răspunde

   Haha, mulțumesc. Nu, n-am fost singură. A fost o tură faină.

 5. Radu
  22/06/2017 at 6:53 am — Răspunde

  Felicitari pentru tot. Am de gand sa fac fix acelasi traseu,weekend-ul asta insa o mare intrebare e legata de sursele de apa. Ai intalnit vreun izvor, izvoras, ceva, pe traseu? Sau cabana e ultimul punct de “alimentare”, caz in care va fi destul de interesant pentru mine, fiind un mare bautor 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.