ghid de supraviețuireUtil - tips & tricks

Cum să nu stai #niciunweekendacasă

De prin 2013 călătoritul mi-a devenit o prioritate. După multe planuri încălcite, confuzii, greșeli și pățanii de tot felul la un moment dat mi-am învățat lecțiile și am început să fiu mai eficientă. În timp am deslușit cum să-mi fac bugetul, cum să vânez zboruri ieftine, cum să aleg cazarile bune și cum să le planific pe toate în așa fel încât escapadele mele să fie cât mai dese. Așa a apărut #niciunweekendacasă și nu este o exagerare.

Am descoperit aplicații ingenioase, ghiduri utile și diversele tool-uri online care vin în ajutorul aventurierilor curioși. Dintre acestea cele mai utile mi-au fost meta-motoarele de căutare și-am să-ți povestesc în cele ce urmează cum te pot ajuta și pe tine.

Planificarea aventurierilor neobosiți

A pinch of delusion, a dash of audacity and a shot of courage.
Kirsty Spraggon

Una dintre marile plăceri ale vieții mele este să mă documentez: să caut, să investighez, să compar, să mă interesez, să înțeleg și să iau decizii informate pentru mine. Îmi plac recomandările, dar eu sunt ăla necredinciosul, trebuie să verific dacă îndr-adevăr aia e cea mai bună variantă, cea mai ieftină, cea mai aproape sau versatilă, să caut reviewuri și să am o confimare care validează ceea ce caut eu.

Puține dintre călătoriile mele sunt dictate de un “trebuie”, majoritatea sunt susținute de inspirație, o asociere semi-irațională pe care o face minte mea, ceva impulsivitate și-un card de credit mereu în stand-by pentru când găsesc oferte de nerefuzat care îmi depășesc bugetul lunar pentru călătorii.

Probabil o fi și defect profesional, dar inginerul din mine are nevoie de cea mai bună variantă, care nu întotdeauna înseamnă și cea mai ieftină. În plecările mele prioritățile diferă: preț versus timp versus ușurința accesului. Înainte căutam zboruri pe toate site-urile de care auzisem, direct la companiile aeriene dar și pe toate site-urile reclamă care-mi explodau în pop-uri în timpul scărmănatului interneților. Adesea mă lăsam antrenată în buchiseală fără finalitate eșuând în investigarea legitimității diverselor site-uri, agenții sau linii aeriene nemaiauzite.

Acum prefer să folosesc meta-search engines care au acces la datele mai multor motoare de căutare livrând rezultate proprii. Aceste agregatoare folosesc variabile (destinație, dată plecare, etc.) și interogheaza simultan terțe motoare de căutare, adună rezultatele din toate sursele și le ordonează după criteriile selectate. Inginerul de serviciu o să-ți spună că nici aceste tool-uri minunate nu sunt fără cusur dar că avantajele utilizării lor depășesc cu multe neajunsurile și am să te învăț și pe tine cum să profiți de ele.

Momondo este un agregator („comparator”) independent și gratuit pentru utilizatori. Independent înseamnă că nu este afiliat companiilor aeriene sau agențiilor de turism și nu are taxe suplimentare la rezervare. Pentru a rezerva biletele de avion, doar efectuezi o căutare, alegi varianta preferată și vei fi trimis direct la compania aeriană sau agenția de turism care îl vinde. Abia pe site-ul companiei respective vei face rezervarea și/sau plata efectivă. Mie îmi place că afișează inclusiv oferte de la companiile aeriene locale low-cost. Zi și tu, cum să nu fugi de acasă?

Meta-motoarele mai simpluțe care nu au acces la așa multe alte motoare de căutare mari au de multe ori deal-uri directe cu agenții de turism sau companii aeriene și pot avea extra taxe la rezervare. Nu prea poți să-ți dai seama de afilieri, iar în cazul litigiilor recuperarea banilor poate fi disputată îndelung în cazul în care rezervările/plățile se fac prin acești meta-intermediari.

Majoritatea agregatoarelor se vor descurca foarte bine pentru zboruri necomplicate, dar pentru cele din mai multe segmente și continente diferite căutarea devine dificilă și ar trebui verificată bine înainte de a rezerva deoarece zborurile domestice nu prea apar în aceste căutări.

Cum planific zborurile

1. Am atenția unui peștișor de acvariu și vreau să-mi eficientizez timpul petrecut dibuind oferte pe interneți. Apreciez site-urile care nu au pop-ups, care mă anunță să-mi șterg cache-ul, care nu mă săcâie cu un proces de înregistrare complicat și care au o interfață curată și ușor de folosit.

2. Îmi stabilesc prioritățile și ele devin sfinte. Din ce-am observat n-o să-mi iasă niciodată să călătoresc pe săturate, cât vreau și cu bani puțini. Pentru mine resursa cea mai importantă e timpul: cât am la dispoziție pentru distracție, cât timp trebuie să lucrez, ce ore îmi permit să pierd, cât trebuie să dorm să mă pot bucura de aventură, ce zile pot să-mi iau libere, cât de dimineață rezist să plec, ce conexiuni am noaptea, etc. Deja îmi este dor de vremile când singura grija era să-mi cumpăr biletele cele mai ieftine. Momondo mă lasă să aleg ușor prioritatea mometului:  banii sau timpul atât ca durată de zbor dar și orele decolării care pentru mine sunt foarte importante. Deși vreau să maximizez durata primei zile nu voi alege decât forțată de împrejurări pe care nu le pot controla un zbor foarte matinal.

Oferta detaliată

Redirecționarea către site-ul agenției/liniei aeriene pentru rezervare

3. Alegerea aeroportului în orașul de destinație era o chestie la care nu mă gândeam înainte, dar acum mi se pare foarte utilă iar într-un city break de trei zile chiar îmidictează alegerea cazării și planul ultimei zile când trebuie să am grija bagalului pe care-l iau cu mine.

4. Din fericire îmi permit luxul datelor flexibile când călătoresc și astfel pot vâna cu nesimțire prețuri indecente în calendarul cu prețuri.  Când găsesc prețuri bune, le și iau. Partea proastă este ca nu doar o dată mi-am cumpărat cu ceva vreme în avans bilet ieftine care s-au suprapus cu alte bilete ieftine cumpărate la impuls. Dar sincer, la 20-40E nici nu-mi pare rău dacă le pierd. Ca mini-ghid să știi că cele mai ieftine zboruri le găsești cu 56 de zile înainte de data plecării, și evident, cu cât te apropii de data limită prețul crelte. Șansele pentru zboruri last minute sunt foarte mici și eu una n-am prins niciodată. Marțea este de obicei o zi ieftină pentru bilete, iar sâmbăta e cea mai scumpă deși nu înțeleg de ce, iar zborurile de seara sunt mai ieftine în comparație cu cele matinale (ce bine!). Mai mult pentru datele alese îmi setez o alertă de preț în eventualitatea în care apare o ofertă tentantă pentru vacanța dorită.

5. Unii se duc la lins vitrine prin magazine și mall-uri, dar pe mine mă mănâncă tălpile în continuu și serile înainte să mă culc mă zgâiesc des pe site-uri de călătorii. Așa ușărnică sunt și atât de multe locuri sunt de văzut și cu cât văd mai multe cu atât îmi dau seama că n-am văzut mai nimic și le vreau pe toate. Mereu sunt în căutare de inspirație, dar nu la modul google search: “how and when to visit portugal”. Eu sunt inginerul ăla creativ, care are nevoie de chestii concrete dar într-o formă de-o flexibilitate extremă. O căutare la modul tickets to anywhere, anytime de-un buget <x> are aupra mea efectul unei găleți de inghețată infulecată pe nerăsuflate. Trip Finder a fost inventat pentru oameni ca mine și nu pot să pricep de ce funcționalitatea aceasta genială nu a fost implementată și pentru România.

Cum caut cazare

Dacă pentru transport (auto-stop, zboruri low-cost sau oferte dibuite în avans) lucrurile sunt relativ simple, pentru a găsi cazări faine trebuie să strădui nițel. Nu pot și nu vreau să stau oriunde. Nu sunt o pisi sclifosită dar când călătoresc urmăresc niște aspecte foarte practice dar și „ceva inspirațional”.

Așadar după câteva weekend-uri la maratoane și ture organizate prin țară mi se ia complet de socializat și trebuie să evadez în câteva escapade consecutive de capul meu, fără plan, fără grup, fără nici un “trebuie”. Ei bine, aici lucrurile se complică puțin. Solo-traveling e foarte distractiv și mie îmi place la nebunie dar are un neajuns:

Solo-traveling este scump. Cazările în regim “single” nu sunt niciodată la jumătate din prețul double, iar multe unități de cazare (mai ales la noi) nici nu se complică cu prețuri preferențiale pentru un singur călător. În general n-ar fi o problemă să mă lăfăi ocazional, dar eu plec aproape toate weekndurile și nu-mi convine să nu-mi eficientizez bugetul de #lelea.

Acum câțiva ani buchiseam interneții și sunam toate rezultatele de pe google. #facepalm. Pe orice site m-aș uita ordonarea rezultatelor după “preferințele călătorilor neînsoțiți” este complet irelevantă pentru mine deoarece listează oferte potrivite pentru călătorii business cu multe stele și prețuri pe măsură. Dacă ordonez după preț primesc o listă interminabilă de hosteluri, bed&breakfast si apartamente care funcționează în regim de hostel. Nici cum nu-i bine și pierd foarte mult timp căutând prin aceste rezultate. Hostelurile sunt drăguțe și m-am oprit la o cafea la ele, m-am intins la povești sau mi-am închiriat un dulăpior o zi să-mi las rucsacul în ziua plecării cât mă mai plimb prin oraș. Dar patru ani de facultate și încă doi de master m-au saturat complet de atmosfera de cămin. Pur și simplu pentru mine hostelurile nu sunt o opțiune viabilă.

În această privință nici meta-motoarele de căutare nu mă ajută prea mult având criterii de selecție asemănătoare cu site-urile agregate, dar cel puțin îmi arată și mai multe oferte. Șmecheria pe care o mai folosesc este să filtrez rezultatele după “cu baie privată” și astfel scap de toate hostelurile și astfel pot găsi variante faine single, sau variante cu preț decent double, sau, de ce nu, variante pe care le contactez direct și cer ofertă personalizată. Uneori, foarte rar, am și primit.

Meta-search engines pentru cazare nu mai sunt doar canale de distribuție, acum au devenit și canale de marketing unde unitățile de cazare și agențiile online de turism se întrec în reduceri și oferte pentru tine. Alt avantaj este că sintetizează review-urile din toate sursele la care au acces și-ți poți face o părere mai exactă despre valoarea ofertei.

Trebuie să realizezi că este o diferență majoră între meta-motoarele de căutare pentru zboruri și cele pentru hoteluri sau mașini deoarece procesează volume și tipuri de date diferite. La zboruri criteriile sunt mai puține (date, plecare, sosire, zbor direct sau cu escale). La cazări criteriile, preferințele și mofturile sunt nelimitate (lângă centru, câte stele, cu wifi, te lasă cu animale de companie, cu avans, cu pat suplimentar, cu aer conditionat, cu cadâne, etc.). Așadar algoritmii optimizați pentru zboruri nu vor fi foarte eficienți aplicați cazărilor și tocmai de aceea sunt au parteneri marii furnizori de cazări pentru a-ți sugera variante optime din baza lor de date.

Atenționări privind meta-motoarele de căutare

Pot să înțeleg cum ofertele fabuloase și prețurile mici ne iau mințile dar dacă într-adevăr vrei să-ți eficientizezi bănuții trebuie să înțelegi exact cum funcționează meta-motoarele de căutare.

Site-ul meta de căutare (indiferent dacă e vorba de zboruri, hoteluri, rent-a-car, etc.) preia o cere de căutare de la utilizator. Această interogare este apoi plasată în baza de date a altui motor de căutare. Meta-motorul nu are și nici nu păstrează o baza de date proprie, nici măcar cu rezultatele căutărilor, în schimb va genera o bază de date virtuală (temporară/volatilă) cu rezultatele agregate din căutări multiple, simultane în bazelele de date ale motoarelor de căutare la care are acces în mod legal.

Sună foarte tare, nu-i așa? Lucrurile se complică deoarece fiecare motor de căutare este unic și are algoritmi diferiți pentru a genera rezultate și a le structura. Pentru a filtra rezultatele meta-motorul aplică algoritmii lui proprii și va livra ofertele finale utilizatorului.

Deși se fac eforturi maxime în a livra informația corectă, te sfătuiesc să ai în vedere următoarele lucruri:

 1. Meta-motoarele pot afișa prețuri care nu există. Sunt și ei conștienți că o singură experiență neplăcuta poate îndepărta un cumpărător pentru totdeauna, dar din păcate tehnologia este limitată. Intenția nu este să te momească iar cauzele pot fi explicate prin: oferta bună sau reducerea a expirat între timp, alt utilizator a rezervat-o până te-ai gândit tu, etc.
 2. Poți vedea oferte care se repetă, cu același preț sau prețuri diferite pentru același zbor. Meta-căutarile se fac în multiple surse iar treaba site-ului este să-ți arată ce găsește în datele la care are acces. Șmecheria tehnică a acestor motoare este accesul la multe sure și mai puțin filtrarea rezultatelor. Nu trebuie să te superi, poți semnala ușor orice neregulă, duplicat sau ofertă pe care nu o înțelegi și cineva de la suport va clarifica situația.
 3. Meta-motoarele nu-ți vor afișa un triliard de rezultate chiar dacă criteriile tale de căutare sunt foarte vaste. Scopul lor este să-ți ofere cele mai bune rezultate deja filtrare după preț și sisteme de rating iar tu să alegi dintre ele ce ofertă este convenabilă pentru tine.
 4. Graf-ul calendarelor este aproximativ deoarece este generat din rezultatele căutărilor altor utilizatori (baza aia de date virtuală de care îți ziceam mai înainte) pentru aceeași rută pe date diferite. Din cauza aceast tu nu vei vedea rezultate exacte pentru fiecare dată a fiecărui segment. Un simplu refresh la pagină va face ca rezultatele care nu mai sunt de actualitate să dispară.

Dacă ești curios uită-te pe topul meta-motoarelor de căutare pentru zboruri realizat de Frommer’s aici și vei înțelege utilitatea lor în ciuda acestor neajunsuri.

În loc de concluzii

Nu cred că extistă o rețetă de succes în ceea ce privește călătoriile. Trebuie să experimentăm, să căutăm, să analizăm, să adunăm experiență, să ne dezvoltăm preferințe personale dar să menținem o componentă “explorativă”.

Te sfătuiesc să planifici atent și să ai în vedere toate detaliile dar să nu uiți și de latura ta aveturoasă. Luptă-te să rezolvi problemele cu rezervări greșite dar fii deschis la alternative sau oportunități. Adună aminitiri epice și lasă review-uri corecte și explicite ca și alții să poată beneficia de pe urma experienței tale.

Hai! Vara e în toi și dacă tot ai toate tab-urile cu oferte deschise, fă-ți o bucurie!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

17 Comments

 1. Mihaela
  29/06/2017 at 2:25 pm — Răspunde

  Buna, poti da un link pentru Trip Finder, te rog? Cautarile mele pe Google n-au avut success. Am gasit alte platforme, dar pe cea descrisa de tine in articol nu. Multumesc!

  • Mary
   29/06/2017 at 3:52 pm — Răspunde

   Uite – , dar inca nu are optiunea sa cauti zboruri din romania 🙁

   • Ana
    04/07/2017 at 12:27 am — Răspunde

    Buna,am apreciat articolul tau si ponturile si te rog daca se poate sa mai pui o data link-ul pt Trip Finder te rog?multumesc !

 2. 30/06/2017 at 5:00 pm — Răspunde

  Advertorial momondo din pacate. Un tool mult mai bun (nu in toate cazurile dar eu mereu fac comparatii pe el si de multe ori e mai bun) este kiwi pt flights, sau mai bun decat momondo in majoritatea
  cazurilor, cheapflightsfinder

  • Mary
   30/06/2017 at 6:03 pm — Răspunde

   Articolul este experienta mea personala, dar acum ca mi-ai zis de kiwi si cheapflightsfinder am sa le verific.
   Multumesc de pont!

 3. Carmen
  01/07/2017 at 8:44 am — Răspunde

  Si kayak e foarte bun 🙂

  Intrebare: nu e periculos sa calatoresti singura? M-as aventura si eu, dar am o mare frica….

  • Mary
   03/07/2017 at 10:57 am — Răspunde

   Nu consider ca este periculos calatoritul de una singura.
   Desigur, uneori am rezerve, dar conteaza sa te planifici bine si sa fii atenta 🙂

 4. Dea
  02/07/2017 at 1:51 am — Răspunde

  Salutare!
  M-am regasit destul de mult in articolul tau
  Eu ma uit pe skyscanner, pe momondo, direct pe site-ul companiilor (in functie de ce discount-uri mai primesc pe mail) si am ajuns mai pretentioasa decat inainte si Asa evit companii aeriene, cazari, etc

 5. Maria
  03/07/2017 at 6:09 pm — Răspunde

  Oare unde e facuta poza divina din finalul articolului ?
  BTW…mersi de tips….si eu calatoream cu succes si incantare singura . Acum trebuie sa transmit incantarea turelor pe munte jumatarii mele care este mai mult fan confort si city breaks…din fericire este singurul aspect in care nu suntem 100 % compatibili 🙂

 6. Maria
  03/07/2017 at 6:11 pm — Răspunde

  Oare unde e facuta poza divina din finalul articolului ?
  BTW…mersi de tips….si eu calatoream cu succes si incantare singura . Acum trebuie sa transmit incantarea turelor pe munte jumatatii mele care este mai mult fan confort si city breaks…din fericire este singurul aspect in care nu suntem 100 % compatibili 🙂

  • Mary
   03/07/2017 at 6:26 pm — Răspunde

   Ce ma bucur sa aud asta!
   Poza este din Karwendel,

   La cat mai multe vacante! >:D<

 7. Dumitru
  07/08/2017 at 11:36 am — Răspunde

  Cum ai reusit sa imbini drumetiile si hobby-urile cu relatiile? Oricat as incerca nu-mi iese 🙂

 8. 22/09/2017 at 12:09 pm — Răspunde

  Suuuper sfaturi. Mersii <3

 9. 22/09/2017 at 1:09 pm — Răspunde

  Minunate sfaturi. Mersii <3

 10. Iulian
  20/10/2017 at 6:06 pm — Răspunde

  lins vitrine? :)))))

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.