Aventură și călătoriiCălimanitrasee munte

Hit the Egg – Oușorul Challenge™ şi alte propuneri pentru o vacanţă activă în Ţara Dornelor

Nu știu alții cum sunt, dar cea mai mare pasiune a mea este să explorez: să caut, să planific, să experimentez și să mă aventurez în locuri noi. Dacă zilele de concediu ar proveni dintr-un sac fără fund, probabil aș mai repeta din experiențe, dar până la proba contrarie prefer să le eficientizez la maxim îndreptând-mă spre destinații  unde nu am ajuns încă.

Recent mi-a atras atenția Țara Dornelor, sus, în nordul României, la sud- vest de judeţul Suceava. Este vorba de văile Bistriței și a Dornei, străjuite de crestele masive ale munților Suhard (vf. Omu 1932 m) şi Giumalău (vf. Giumalau 1857 m) la miazănoapte, coama crenelată a Munţilor Bistriţei (vf. Pietrosul Bistritei 1792 m) înspre răsărit, iar dinspre miazăzi se ridică semeţe crestele Munţilor Călimani (vf. Pietrosul Calimani 2100 m). Administrativ, arealul turistic Ţara Dornelor are în componenţa sa municipiul Vatra Dornei şi nouă comune: Cârlibaba, Ciocănești, Iacobeni, Dorna Arini, Panaci, Șaru Dornei, Dorna Cândreni, Coșna, Poiana Stampei şi este o destinaţie certificată de ecoturism.

Notă: Citeşte şi despre “Via Maria Theresia” din Munţii Călimani.

Cum  ajungi în Țara Dornelor

Vatra Dornei se află la 105 km departare de municipiul Suceava (aproximativ 2 ore transport auto şi 3 ore transport feroviar), 85 km de municipiul Bistriţa (aproximativ 1 ½ ore transport auto şi 5 ore transport feroviar). Cel mai apropiat aeroport se află în municipiul Suceava. Accesul se mai poate face şi pe Valea Bistriţei pe şoseaua ce leagă municipiul Piatra Neamţ de Vatra Dornei (165 km – aproximativ 3 ½ ore transport auto).

Pe măsură ce mă documentez, încep să cred că în Ţara Dornelor turismul activ (de aventură) este la el acasă. Dacă şi tu eşti în căutare de planuri pentru o vacanţă activă, indiferent de ce tip de aventurier eşti, sunt sigură că ai să găseşti în Ţara Dornelor activităţi potrivite şi pentru tine. Iată câteva idei:

Concurs de alergare montană  – Hit The Egg – Ouşoru Challenge™

Aventurierii amatori de alergare montană se pot răsfăța pe 11 august 2018 cu ediția a treia a unui frumos concurs de trailrunning din Vatra Dornei, Hit The Egg – Ouşoru Challenge™, singurul de acest gen din zonă. Competiția se va desfășura în Munții Suhard și este organizată de Dorna EcoActiv, Bucovina Freeride Society și Hit The Egg! Team care îşi doresc să protejeze de de „valul de beton” patrimoniul natural bogat al Ţării Dornelor.

Poate ţi se pare ciudat, dar turism activ nu trebuie să însemne impact negativ asupra mediului. Unele zone nu fac turism axate pe consumerism, ci încearcă să-ţi atragă atenţia asupra asupra mediului şi coumunităţii locale, într-un cuvânt – ecoturism – tradus prin drag de siturile naturale, de arhitectura vie a satelor şi gospodăriile țărănești, toate ca parte componentă şi indispensabilă a culturii locale.

Hit The Egg – Ouşoru Challenge™ este un vector ce contribuie la creştera gradului de conştientizare cu privire la importanța protejării și consolidării binelui comun pentru rezidenți, vizitatori şi viitorul acestui ţinut, înzestrat cu cei mai de seamă indicatori ai naturii pentru viață: izvoare de apă, pădure și aer curat.

Detalii competiţie:

 • Start: 9:00 AM, 11 august 2018
 • Trasee: semimaraton (25km/1200m diferență de nivel) , maraton (45km/2100m difernță de nivel) și cursa copiilor (1,5km)
 • Altitudine minimă: 848m
 • Altitudine maximă: 1.639 m (Vf. Oușoru)
 • Înscrierea se face pe  https://hit-the-egg.ro/#inscriere.
 • Primul concurent semimaraton/maraton (atât M cât şi F) ajuns la punctul de control / alimentare din Vârful Oușoru (1.639 m) va primi un premiu surpriză.
 • Premiile categorii de vârstă / open vor fi în bani și produse.

Timpi limită:

 1. semimaraton – 4h la CP3 – vârful Oușoru
 2. maraton – 5h la CP5

Hărți:

Mai multe detalii găsiţi pe site-ul official sau pe pagina de facebook a evenimentului.

Concurs MTB – DORNA XCO

Pe 29-30 iulie 2017 are loc Dorna XCO după următorul program: XCO (Cross-Country Olympic) – 29 iulie, XCM (XC Marathon) – 30 iulie, o competiţie naţională de mountain bike organizata de Euroski in colaborare cu CycleMaster. Daca eşti posesorul unei biciclete tip mountain bike, iţi place natura şi mişcarea, indifferent dacă eşti începător, amator sau profesionist, sigur te vei bucura de întrecere.

Notă: XCO este o disciplină de mountainbiking, cross-country-olympic , ce presupune pargurgerea unei bucle (adesea destul de tehnică) de mai multe ori.

Mai multe detalii despre consurs şi înscrieri găsiţi pe site-ul official şi pagina de facebook a evenimentului.

Concurs Downhill – Dorna Xtrem

Despre Dorna Xtrem ştiu că este foarte apreciat de pasionaţii de downhill (“jos pi deal” 😉 ) şi anul acesta, ediţia aniverasă cu numărul 11, va avea loc pe 1-2 iulie 2017. Până se deschid înscrierile pentru noua ediţie vă las cu review-urile de la freerider.ro şi dirtbike.ro.

Pentru mai multe detalii urmăriţi pagina de facebook oficială a evenimentului.
Foto @Dorna Xtrem

Trasee de drumeţie

Hărţi

Foarte tentantă mi se pare Rezervatia 12 Apostoli (1971) din Parcul National Călimani ce adaposteste statui cu forme zoo şi antropomorfe, stane de piatra modelate de natura de-a lungul timpului. Mai multe informaţii despre poteca tematică “12 Apostoli şi alte drumuri misterioase găsiţi aici şi aici.

Cicloturism – MTB

Poţi alege varianta unui circuit complet de 82 de km ce traverseză masivele Giumalău , Suhard şi Obcina Mestecănişului cu doar doi kilometric de asfalt, dificil dar cu satisfacţii maxime ce poate fi întrerupt la Cabana Giumalău, Pasul Mestecăniş sau satul Ciocăneşti, sau circuite scurte pe trasee montane în masivele Suhard, Bistriţei, Călimani sau Giumalău.

Notă: Traseele în format .gpx şi povestite le găsiţi aici.

Rafting

Dacă nu te tentează bicicleta, dar vrei tot un mod activ de a admira de frumuseţile Tării Dornelor, îţi recomand o plimbare cu barca, sau de ce nu rafting.

Trasee plimbare cu barca

 1. Traseul 1: are ca punct de plecare confluenta râurilor Dorna și Bistrița Aurie, iar punctul terminus este la Zugreni – Cheile Bistriței.
  • Distanța: 22 km.
  • Timp de parcurs: 2 ½ – 3 ore
 2. Traseul 2: are ca punct de plecare comuna Crucea (36 km de la Vatra Dornei) , iar punctul de sosire la Barnar.
  • Distanța: 10 km
  • Timp de parcurs : 1-1 ¼ ore

Sectoare rafting (grad 3 pe o scară de la 1 la 5 –cel mai greu-) sunt:

 • Zugreni – Cheile Bistriței (21 km de la Vatra Dornei) cu o lungime de 1.2 km.
 • Toance – comuna Crucea (36 km de la Vatra Dornei) cu o lungime de 1.3 km.

Notă: Din surse sigure ştiu că traseul se poate parcurge de 2 sau 3 ori pentru a da posibilitate şi membrilor mai putin curajoşi şi care au cântărit dificultatea cursei de a decide daca vor sa ia parte la a doua, respectiv a treia coborâre.

Turism ecvestru

Altă metodă tentantă de a explora zona mi se pare cea călare. Există programe de iniţiere şi pe trasee scurte, cât şi programe adresate avansaţilor pe trasee montane sau chiar aventuri de mai multe zile.

Ski, escaladă şi căţărare pe gheaţă

Ski se poate practica pe pârtiile amenajate din Vatra Dornei, Neagra Şarului şi Cârlibaba.

Escaladă, preponderant în Rarău, unde unt amenajate peste 100 de trasee, cu toate gradele de dificultate. Cele mai recente informaţii despre trasee am găsit aici, dar detalii utile am găsit şi aici.

Din ce ştiu căţărare pe gheaţă se face doar atunci când condiţiile meteorologice permit formarea gheţii, în Cheile Zugrenilor, la cascada Moara Dracului, pe malul drept al Bistriţei. Întrucât locaţia nu dispune în prezent de infrastructură specială pentru astfel de activităţi, atunci când nu există pod de gheaţă care să permită traversarea râului, accesul la cascadă se poate face pe o punte situată la 2 km în aval.

 

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.