Echipamentghid de cumpărare

Pantaloni softshell, durabilitate testată – tot ce trebuie să știi

Atunci când mi se cere să recomand o pereche de pantaloni pentru vreme rea și activități multiple mă gândesc automat la perechea mea de pantaloni softshell. Am achiziționat prima mea pereche de acest gen acum șapte ani și deși i-am supus la multe aventuri pe poteci, schi și dat pe fund la vale pe zăpadă, încă își păstrează toate proprietățile și arată aproape la fel ca noi.

Asta da longevitate și versatilitate!

Dacă ai nevoie de un pantalon pentru ture montane pe timp rece, zăpadă, pentru schi, ture cu bicicleta sau cățărare atunci citește în continuare. O să-ți povestesc ce sunt pantalonii din softshell și la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi o pereche.

Ce sunt pantalonii de softshell

Un astfel de pantalon este rezistent la ploaie, vânt și abraziune, dar în același timp respirabil și elastic, urmează linia corpului pentru a-ți oferi libertate mare de mișcare. Este pantalonul ideal pentru activități care implică multă mișcare.

Gândește-te pentru o secundă cum ar fi să pleci într-o tură montană în pantaloni căptușiți de schi. Am încercat și nu e plăcut.

Softshell, materialul din care sunt făcuți, nylon sau polyester, desemnează o arie destul de mare de țesături cu grosimi diferite pretabile la diverse activități și temperaturi. Cât mai pe scurt, acest material este elastic, plăcut la atingere, rezistent la intemperii, căptușit sau nu cu fleece și cu un strat de DWR care nu permite materialului să se îmbibe cu apă.

Ce trebuie să ai în vedere

Ca să exemplific mai bine  o să fac o comparație între cele două perechi de pantaloni  softshell de iarnă pe care le am în garderobă și pe care le-am purtat cel mai mult: veteranii mei de la Trimm ( modelul nu se mai fabrică, dar ca proprietăți se apropie de aceștia) și Forclaz 500 Warm de la Quechua. Mary are Mammut Nimba ca partener de nădejde și îi poartă tot anul (cuiva îi e frig tot timpul) chiar dacă este tot un model de iarnă cu material mai gros.

Deși toate cele trei perechi sunt modele de iarnă, materialul diferă ușor, croiul este complet diferit și sunt potrivite pentru alte activități. Trimm și Mammut merg atât pentru ture montane, deumeții cât și schi sau snowboard, având fermoar la craci pentru a acomoda clăparul. Quechua sunt destinați turelor montane pe vreme rece și sunt cei mai apropiați ca stil și croi de pantalonii de oraș.

Ca preț, în ordine ascendentă și dureroasă pentru portofel avem Quechua, Trimm și Mammut. Așa cum vei vedea din descrierea fiecăruia în cele ce urmează, prețul se reflectă în promisiunile de impermeabilitate, respirabilitate și detalii de construcție ale celor trei perechi de pantaloni.

Materialul

Mai exact grosimea lui. Pentru vară și temperaturi mai ridicate (mă refer aici când nu îngheață pietrele) este de preferat un pantalon softshell mai subțire. Acesta este mult mai respirabil, elastic și are un timp de uscare foarte scăzut. Spre deosebire de variantele mai groase, acesta se strânge într-un pachet mic și este numai bun de cărat în rucsac și tras pe desupra la nevoie.

Ture montane, ture cu bicicleta, cățărare sau orice activitate în aer liber care cere un pic de protecție împotriva vântului și a ploii ușoare, toate pot fi făcute mai plăcute cu o astfel de pereche de pantaloni.

De obicei pantalonii din softshell subțire nu au o membrană impermeabilă sau anti vânt ci sunt doar tratați cu DWR sau sunt construiți dintr-o țesătură dublă. De aceea sunt și mult mai respirabili și nu te vei simți ud chiar și atunci când transpiri. Hannah Enduro este un exemplu de pantaloni cu țesătură dublă.

Variantele din softshell mai gros dublate cu fleece sunt potrivite pentru turele de iarnă și schi. Materialul este mai rigid un pic (dar nu foarte) și mult mai impermeabil și rezistent la vânt. Acest tip de pantalon poate fi cu membrană waterproof și/sau windproof (Gore-tex, Windstopper, Polartec’s PowerStretch, SOFtech etc) sau doar tratat DWR.

Practic membrana este laminată între stratul exterior din nylon sau polyester și cel interior din fleece. Variantele cu membrană deși oferă o protecție mult mai bună împotriva intemperiilor fac rabat la respirabilitate și sunt mai scumpe. Dar dacă știi că vei avea de înfruntat vânt puternic și ploaie atunci merită învestiția.

Trimm promite o impermeabilitate de 8000mm și o respirabilitate de 5000gr/m/24h. După atâtea folosiri pot spune că este mai mult decât necesar și că niciodată nu m-au lăsat la greu fie vânt, ploaie sau stat cu fundul în zăpadă. Perechea de la Quechua nu dă numere ci doar spune că este tratată  hidrofob, este respirabilă și se usucă repede. Deși nu țin la fel de bine ca cei de la Trimm, nu pot spune că am fost dezamăgită. Mammut Nimba promite o impermeabilitate de 20.000mmH2O și respirabilitate 20.000g/m²/24h. Cu așa specificații mă aștept să țină și de apocalipsă.

Tot la modelele de iarnă (frig) este bine să te uiți și la partea interioară. Cu cât acesta este mai pufoasă, fibrele de fleece sunt mai dense, cu atât pantalonul va fi mai călduros și te va proteja mai bine.

Elasticitatea materialului este un alt aspect important. Fiind destinați activităților intense, care presupun multă mișcare, materialul trebuie să-ți permită o libertate de mișcare mare mai ales dacă vei folosi pantalonii la cățărat. Caută pe etichetă 2 way stretch (materialul este elastic doar într-o direcție) sau 4 way stretch (elastic în ambele direcții). 4 way stretch îți va da o libertate de mișcare mai mare la îndoirea genunchiului de exemplu. Un pantalon bun cu elasticitate mare este Bergans Microlight.

Pantalonii Trimm și cei Quechua sunt 100% polyester, dar primii au un material un pic mai gros chiar dacă fleece-ul interior este mai puțin pufos. Acest lucru îi face și mai puțin elastici decât Quechua, dar sunt și mai călduroși.  Ambii sunt elastici doar pe o direcție, dar datorită croiului cu genunchi performanți, sunt extrem de confortabili și permit o libertate mare de mișcare. Mammut Nimba sunt 100 Nylon dintr-un material denumit de producător SOFtech Stretch elastic în ambele direcții.

Construcția

Un pantalon de softshell trebuie să urmeze linia corpului. Nu trebuie luat chiar mulat pentru ca la nevoie să poată acomoda un colant termic pe dedesubt, dar nici larg pentru că softshell-ul funcționează cel mai bine când este aproape de piele.

La modele subțiri nu există prea multe variații ale croiului decât plasarea buzunarelor, dar la cele mai groase vei găsi variante cu cracul drept și șnur elastic la capăt sau cu cracul mai larg și fermoar pentru a acomoda clăparii sau ghetele mai voluminoase.

Niște pantaloni din softshell negru cu un croi drept sunt una dintre cele 8 haine versatile de iarnă pentru munte pe care le folosesc cu succes și în oraș atunci când caut ac de cojocul frigului.

Trimm are un croi drept cu cracul ușor lărguț, Mammut are ceea ce ei numesc Regular Fit, adică tot croi drept, iar Quechua este cel mai apropiat de un pantalon de oraș cu cracul mai îngust.

Alte detalii

Talie și închidere. Eu prefer un pantalon cu talia înaltă atât la variantele subțiri cât mai ales la cele groase. Îți protejează spatele, nu se trage, nu-ți face colăcei (dacă te preocupă așa ceva :). Dacă vei purta ham, alege un model care să nu te jeneze în contact cu acesta.

Unele modele sunt prevăzute cu închidere dublă și curea, altele au bretele sau sistem pentru bretele. Dacă ai nevoie de așa ceva atunci alege un pantalon care le are.

Toate cele trei modele sunt cu talie înaltă. Trimm și Mammut au elastic pe talie, în timp ce Quechua vine cu o curea.

Prindere de șireturi – Pentru a te proteja de zăpadă sau apă unele perechi de pantaloni au o gaică la baza cracului care se prinde de șireturile bocancilor. Este același sistem ca la parazăpezi.

Fusta de zapada – Utilă pe zăpadă și la schi.

Aerisiri – Din proprie experiență aerisirile de coapse sunt un absolut necesare. Nu doar că-ți oferă o ventilație mai bună în caz de supraîncălzire și transpirație odată deschise, dar îți conferă o libertate mai mare de mișcare.

Quechua are aerisirile dispuse orizontal pe coapsă, iar Trimm și Mammut vertical. Toate aerisirile cunt acoperite cu mesh și nu am găsit vreuna dintre ele să fie mai bună ca cealaltă.

Buzunare – Eu nu folosesc decât foarte rar buzunarele de la pantaloni și uneori chiar mă incomodează, dar dacă ție îți sunt utile ai în vedere să fie prevăzute cu fermoar pentru a nu aduna zăpada în ele și a nu pierde din conținutul lor.

Întărituri. Cred că acesta este aspectul care mi-a făcut pantalonii să fie atât de durabili. Un material mai tare și rezistent la abraziune pe fund, genunchi și la glezne pe interior este extrem de util mai ales dacă practici sporturile de contact (fund – zăpadă, genunchi – gheață, fund -derdeluș).

Dintre cele trei perechi, doar cea de la Quechua nu are niciun fel de întăritură.

Cum îi îngrijești 

Tratamentul DWR nu este foarte durabil și în timp se duce, dar acest neajuns se poate repara cu aplicarea unor produse de impermeabilizare cum ar fi cel de la Nikwax. Găsești astfel de produse și detergenți pentru hainele tehnice în magazinele de echipament sportiv (prețuri 30-50 lei).

Nu-i spăla decât cu detergent special, nu folosi balsam de rufe, clor sau alți înălbitori. Și musai lasă-i la uscat bine după fiecare purtare în ploaie sau zăpadă.

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.