la cortUtil - tips & tricks

Pregătiri de vacanță la cort: verificarea echipamentului – varianta cu toddler

Ne pregătim intens de o vacanță la cort pentru câteva săptămâni și momentan suntem în faza de planificare și organizare a echipamentului. Turele mai lungi la cort nu sunt o noutate pentru noi. Am călătorit bine mersi până acum cu vechiul nostru cort, o variantă de drumeție de trei persoane, cu care am făcut o tură de țară și am stat în vreo cinci locuri.

Citește și Lună de miere în bocanci prin România: planuri, pregătiri și traseu

Ne-a ținut de vânt, ploaie, dar după câteva nopți interiorul arăta ca după război: dormeam cu capul pe haine și cu rucsacii la picioare. Cel mic, matinal din fire, făcea inventarul la conținutul rucsacilor înainte să reușim să ne dezmeticim. Ceva trebuia să se schimbe. Și cum e cam târziu să mai schimbăm copilul, soluția era un cort mai mare, cort de familie, de camping, în care să încapă toate acareturile separat de zona de dormit.

Ne-am hotărât la un Hannah Space și am purces la un mic test drive. Nimic nu este mai neplăcut decât să ajungi în camping și să constați că îți lipsește un băț la cort sau cuiele și până înapoi acasă ai câteva sute bune de kilometrii. Unele lucruri merg improvizate, altele nu prea, așa că i-ați mintea de la a pleca la drum cu echipament nou nescos din cutie.

Etapele verificării și mini review

Se găsește o poieniță suficient de mare în apropierea mașinii. Hannah Space ăsta e mare. E atât de mare încât ar putea să se califice pentru programul Prima Casă. I-ați gândul de la a-l monta în sufragerie. Doar dacă ai mai mult de 10 metri pătrați disponibili. Și dacă îi ai, felicitări! #bogatule

Zic în apropierea mașinii pentru că nu este cort de cărat în spate pe munte decât dacă ai tras paiul scurt și îți place chinul. La 12 kilograme cântărește cât copilul meu. Măcar nu se zbate când îl cari. Dar pentru spațiul pe care îl oferă, două dormitoare și o terasă mare numa bună de pus o masă și două scaune să bei un pahar de vin după ce ai culcat copilul, e ideal de camping.

Dimensiuni: suprafață totală (lațime / lungime / înaltime) 220 x 480 x 190 cm

2*dormitor 160*220 cm. Suficient pentru o saltea dublă mare sau trei saltele autogonflabile. Faptul că zona destinată dormitului este suficient de înaltă (160cm) ajută mult dacă optezi pentru o saltea mai groasă și senzația de confort.

1*zonă interioară (vestibul) 160*220cm cu înălțimea de 190cm. Cortul are deschideri pe ambele părți ale zonei interioare și acestea se pot extinde cu o verandă. Loc numai bun de pus două scaune și o masă, de gătit sau stat la umbră. 

Verifică dacă poienița este sigură pentru un toddler. Cel mai probabil îl vei scăpa din ochi pentru trei secunde și va vrea să testeze râul, balega, să se tăvălescă în vetrele de foc. Zic și eu, nu că ni s-ar fi întâmplat. (reminder: caută cu ce se scoate funinginea de pe haine).

Se scoate cortul din husă și se face inventarul la piese componente. Fiecare husă sau sfoară de legat se pune înapoi în husă care se închide și se acunde de mânuțe hoațe și exploratoare. 

Pentru montare este nevoie de doi adulți. Unul să pună cortul și unul să se asigure că ăla mic nu aruncă cuiele în apă și nu bagă căcăreze de oaie în rucsac sau în gură. Acum este un moment bun să faci o lecție demonstrativă despre montarea unui cort și cât de important este să nu-ți bagi bețele în nas sau în ochi. Nu va ține minte dar se va distra pe cinste!

În plus, unul se poate chinui cu montatul și celălalt o poate face pe deșteptul de pe margine. Nu-i bai dacă vă certați, Hannah Space are două dormitoare, numai bune în caz de divorț subit în camping. Sau, în varianta mai fericită, puteți culca copilul separat pentru împăcare în sesiuni târzii de făcut integrame și Sudoku.

Ca orice adult care s-a jucat cel puțin o data cu un puzzle, a se citi mobilă de la Ikea, primul instinct este să cauți instrucțiunile de montare, varianta desen. Din păcate nu există și am aflat asta după ce am întors pe toate părțile supratenta, interiorul, husa. Instrucțiunile sunt doar în varianta scrisă, minimal. Din fericire montarea este destul de intuitivă și ușoară pentru un cort atât de mare și cu mai multe elemente. În 30 minute cortul era în picioare cu tot cu cearta de rigoare.

Dacă și tu cauți frenetic pe internet “how to set up Hannah Space” cum am făcut și eu, află de la mine că nu vei găsi, dar secretul este să montezi întâi folia exterioară prin care se bagă bețele (e tip mănușă) și abia apoi să fixezi cele două dormitoare la interior cu ajutorul clemelor. Odată ce ai prins șmecheria e floare la ureche.

Nu uita că montarea unui cort este prilej de cooperare între soți și celebrare a punctelor de vedere total opuse. Imaginea de pe etichetă a cortului desfăcut este doar orientativă, fiecare va vedea cu totul altceva și se va încăpățâna să monteze după cum îi dictează sufletul. Toddlerul va veni periodic cu CTC-ul și va fura câte o piesă, va trage de câte o ață spre disperarea tatălui care și-a luat în serios rolul de șef de trib, cel care construiește adăpostul și pune vânatul pe masă.

Acum tu ca soție și mama de copil trebuie să faci un pas în spate și să-l lași să se desfășoare. Nu-i spune că ăla nu e bățul potrivit, deja e ceva personal între el și cort. Mai ales nu-l cicăli cu întrebări fără rost cum ar fi starea vremii și posibilitatea unei ploi că-și va șterge cu mâneca stropii de apă de pe frunte și va trânti un “Da’ cine-s eu, Romica Jurca?”. 

Și chiar de dă o ploaie nu-i motiv de griji. Hannah Space are o impermeabilitate de 3.000 mm, are ventilație bună, iar podeaua antreului se poate demonta pentru a fi curățată mai ușor.

Între timp mai bine te duci și-ți vezi de treabă în hamac. Mai faci o poză, mai fugărești copilul.

Cortul e montat, îi dați rotocolul, faceți ultimele precizări că acesta e doar de test așa, în camping o să-l întindeți mai bine, o să prindeți toate clemele, o să alegeți teren drept. Fanteziile încep să ruleze, aici merge o masă, în loc de un dormitor putem pune bicicletele, vai ce fain ar fi niște lampioane electrice cum am văzut pe Pinterest. 

Vă felicitați, vă pupați și înainte de a merge mai departe cu gândul la ghivece de flori și aleea pietruită vă apucă plânsul că tre să-l strângeți. Partea bună e că cel mic deja s-a ocupat de asta la interior și treaba merge ca unsă.

Testul suprem va fi când vom dormi în el și-l vom umple de toate cele trebuincioase la drum lung plus noroi, gândaci și ce alte vietăți se mai decide ăl mic să aducă înăuntru. La prima impresie ne declarăm mulțumiți, avem ce ne-am dorit: loc berechet de depozitat, spațiu de dormit generos și un cort care se montează rapid (odată ce te-ai prins cum). Ce-i lipsește și i-aș adăuga este o plasă de țânțari la deschiderile principale. Dar asta doar așa pentru că visez și la o tură în deltă la cort.

 

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.