EvenimenteMTB

Prima Evadare – cum mi-am descoperit prima mea mare pasiune

Gândeşte-te la cea mai mare pasiune a ta. Mai ţii minte cum erai înainte să o fi descoperit? Cu ce îţi ocupai timpul şi toate gândurile? Pentru ce altceva îţi planificai bănuţii şi visele? Eu mi-am descoperit prima mea mare pasiune la Prima Evadare în 2012.

Întotdeauna mă aştept că marile revelaţii ale vieţii să se întâmple cu fâlfâit de aripi de porumbei şi viori pe fundal. În realitate nu e aşa. Aveam 28 de ani şi până atunci nu făcusem sport niciodată. Bine, făceam balet, deşi e mult spus, mă chinuiam să fac balet şi nu-mi ieşea. Aveam prima bicicletă de puţină vreme şi abia învăţasem să merg pe ea. Veneam cu biţa la birou  10km şi asta echivala cu un mic Everest cucerit zilnic.

În aprilie 2012 prietena mea Doina mi-a devenit şi colegă de birou. Ştiam că ea se dă cu bicicleta mult dar cum, pe unde şi mai ales de ce nu înţelegeam. Îi ascultam povestirile, aflasem că e implicată şi în organizarea unui concurs. Era pasinea ei, dar eu îi ascultam peripeţiile ca şi cum aş asculta ştirile. Isprăvile ei cu bicicleta erau un subiect distractiv la cafea, dar nu rezonau cu mine.

În sinea mea am început să tânjesc să ies mai mult cu bicicleta dar nu aveam unde şi mai ales cu cine. Singura variantă oarecum sigură mi se părea să vin cu ea la birou. Cu cât se apropia data concursului cu atât discuţiile de la cafea mi se păreau mai interesante. Am decis să merg şi eu deşi fiind complet necompetitivă din fire și neștiind  ce înseamnă un concurs.

Ce este Prima Evadare?

PE este un concurs prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor de ciclism montan din România, printr-un traseu uşor, fără diferenţe de nivel, cu plecarea de la Academia de Poliție din București, cu punctul de sosire la Snagov. Concursul se desfăşoară pe drumuri de ţară, prin pădurile din nordul Capitalei, pe o distanţă de aproximativ 55 de km. Întreaga distanţă de concurs este marcată și prevăzută cu 13 puncte de control și 4 zone de alimentare. Traseul este asistat de Poliţie şi Salvare și este patrulat de oficialii competiţiei, de echipe de fotografi şi cameramani. Concurenţii sunt monitorizaţi şi filmaţi cu două elicoptere.

Ediţia 2016 va avea loc duminică, 8 mai. Peste 2.000 de cicliști s-au înscris deja la concursul aflat la a opta ediţie, astfel că există toate premisele să fie stabilit un nou record pentru concursurile de ciclism de la noi din ţară – 3.000 de participanţi.

Oricâte detalii, explicaţii şi exemple am primit nimic nu m-a pregătit suficient pentru experienţa trăită pe propria piele. E ca şi cum i-ai fi explicat unui orb culorile. Surprinzător, toate evenimentele se întâmplă dimineaţa (*ranjet sadic) şi până să mă trezesc bine, eu şi alte câteva zeci de biciclişti eram la metrou la Unirii cu bicicletuţa în dinţi. Erau foarte entuziasmaţi şi m-au învăţat şi pe mine cum se pune numărul de concurs pe bicicletă. Era prima dată când vedeam atâţia biciclişti la un loc.

După ce am ieşit din metrou m-am ţinut scai de ei să nimeresc şi eu zona de Start. Nu mă aşteptam să văd aşa ceva.

Nu m-am cocoţată pe schela din poză, dar eram copleşită. Cât vedeam cu ochii numai biciclişti. Eram în extaz. Nu sunt singura care vreau să mă dau cu bicicleta! Cât de mulţi suntem! Şi toţi veniseră la concurs, iar eu.. la picnic. Când s-a dat startul eu incă îmi sorbeam relaxată cafeluţa, stăteam pe bordură şi admiram priveliştea. Prinsă de val am pornit. Nu-mi era frică de nimic pentru că nu ştiam la ce să mă aştept. Nu ştiam să evaluez ce înseamnă 55km şi cum e offroad, dar toată lumea din jurul meu era atât de entuziasmată şi bucuroasă încât nu mi-am pus problema să-mi fie frică de ceva.

Am aflat cum se simte pământul sub roţile bestiei. M-am oprit la fiecare floricică să-i fac poze. Am văzut biciclişti trecând pe lângă mine ca vântul şi ca gândul şi nu înţelegeam unde se grăbesc, eu stâteam cu fundul în iarbă şi-mi ronţăiam sandvişul din rucsac. Am văzut ce draguţi sunt, că se ajută între ei pe traseu cu pene sau să se ridice dacă au căzut. Erau biciclişti de toate felurile: mari, mici, copii, laţi, forţoşi, în vârstă, unii costumaţi fisticiu, mulţi în chiloţi de spandex, grupuri-grupuleţe, familii cu copii sau câte doi călare pe aceeaşi biciletă (tandem 🙂 ). Eram pur şi simplu fascinată de tot ce vedeam şi cătă bucurie putea să fie pe traseul ăla.

Mă simţeam ca Alice în ţara minunilor.

Servicii/facilităţi oferite de către organizatori participanţilor în 2017:

 • marcare si curatare traseu – 55 km
 • cronometrarea cu 5 timpi intermediari
 • tricouri galbene “Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi
 • medalii turnate în metal “Top 500” –  oferite primilor 500 de concurenţi
 • medalii turnate în metal pentru toti concurenţii
 • aplicaţia de Facebook “Prima Evadare”
 • filmuleţ cu fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS
 • album foto cu fiecare participant
 • masaj japonez Yumeiho
 • porţie de paste / orez la finalul cursei
 • medalie, tricou şi diplomă celor care termină traseul
 • servicii de transport concurenţi / biciclete (din zona de Sosire către zona de Start) – 15 de autobuze / 6
 • camioane
 • premii de peste 8.000 de euro
 • premiul câştigătorului: 1.200 de lei
 • fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 4.800 de lei
 • premiul câştigătoarei la categoria Elite Feminin: 900 de lei
 • fond de premiere la categoria Elite Feminin (5 concurente): 2.800 de lei
 • fonduri de premiere la categoriile Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă – câte 2.400 de lei
 • fond de premiere la categoria Feminin Open (6 concurente): 1.550 de lei
 • fond de premiere la concursul de fotografie (5 categorii) de 6.600 de lei
 • categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Open, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani)
 • puncte de alimentare (4), de prim ajutor, de încurajare a concurenţilor, de masaj şi service pe traseu şi la final
 • 4 zile – destinate ridicării pachetelor de concurs (17 – 20 mai, program miercuri – vineri 18:30 – 21, sâmbătă 10 – 16:30)
 • spălătorie de biciclete și dușuri Karcher
 • 7 echipaje de poliție
 • echipă de filmare
 • două elicoptere pentru filmări aeriene şi monitorizarea cursei
 • 3 drone pentru filmări
 • 20 de fotografi oficiali
 • grupuri sanitare
 • garderobă – mașină specială destinată transportării obiectelor / hainelor de la start către finiş
 • filmul evenimentului

Până anul următor am fost complet cucerită de biciclete şi concursuri. N-am auzit viorile pe fundal, a fost un proces care a evoluat incet şi definitv. Mi-au plăcut toate etapele. Eram curioasă. Mi-am făcut prieteni. Am pus un triliard de întrebări și am cerut sfaturi. Lumea asta nouă pe care o descopeream era plină de minunății. Dintre ele cea mai plină de satisfacții era componenta în care descopeream lucruri despre mine. Au urmat multe peripeţii şi experienţe diverse în concursuri.

Eu sunt un biciclist care preferă concursurile şi nu turele de agrement. Îmi place să ştiu că lucrurile se desfăşoară organizat şi în condiţii de siguranţă, atmosfera festivă, un traseu marcat şi cu şanse minime de a mă rătăci. Chiar am învăţat să mă dau cu bicicleta  în concurs şi-mi place la nebunie.

În  mai 2013 aveam un armăsar nou, iar eu crescusem ca Făt Frumos cât alţii în şapte ani de biciclit pe coclauri, sau măcar aşa îmi place să-mi aduc aminte.

În 2014 am descoperit şi alergarea montană. Acum puteam fizic. Îmi schimbasem stilul de viaţă, iar sportul şi natura au devenit părţi importante pentru mine.

Înainte credeam că practicarea unui sport este privilegiul unei categorii aparte de oameni înzestraţi ce au calităţi fizice deosebite. Dar nu e aşa. Înveţi, te dezvolţi, te antrenezi, creşti şi te descoperi. Interesant este că Prima Evadare îi oferă posibilitatea oricărui pasionat de bicicletă să concureze alături de cei mai buni ciclişti din ţară şi din Europa de Est. Indiferent de nivelul la care eşti, vei avea concurenţi pe măsură.

În 2015, sâmbătă / duminică:

În 2016, sâmbătă / duminică:

Prima Evadare 2016 în cifre:

 • cel mai vârstnic concurent – 66 de ani
 • cel mai tânăr participant – 7 ani
 • numărul voluntarilor – 260
 • numărul fotografilor participanţi la concursul Foto – 40
 • fotografii realizate la concursul Foto – 40.000

 

Echipa de organizare a ținut cont de dorințele majorității bicicliștilor şi a făcut o serie de modificări care să le ușureze participarea concurenților de vârste, experiențe și pregătiri fizice diferite. Cele mai importante din acest an ar fi că, pentru prima dată de la înființare, a fost schimbată data obişnuită de concurs – în cel de-al treilea weekend al lunii mai, când se speră că va exista un traseu mai uscat datorită condițiilor meteo mai prietenoase şi au fost create două trasee, unul pentru vreme bună, iar celălalt pentru timp ploios. Pentru a-l preîntâmpina pe cel din urmă, s-au efectat lucrări de nivelare şi pietruire, traseul “Primei Evadări” putând fi folosit de-cum încolo pe tot parcursul anului pentru plimbări cu bicicleta sau alergări. Pentru varianta de traseu clasic au fost pietruiti 7km si pentru varianta de vreme umeda au fost pietruti 11km. În acest fel, concursul a devenit mai sigur, dar și mai spectaculos: față de drumul obişnuit, au apărut 3 poteci noi, s-a construit un podeț de lemn peste râul Vlăsiei și a fost introdusă pe traseu trecerea printr-un fort din vechea centura de fortificatii a Bucurestiului!

Şi valoarea premiilor a crescut an de an, iar la această ediţie ele vor depăşi suma de 8.000 de euro. Mai multe detalii despre premii găsiţi aici. An de an, “Prima Evadare” îşi propune să promoveze un stil de viaţă sănătos, atragând atenţia asupra posibilităţii de a face mişcare pe traseele din pădurile din nordul Capitalei şi accentuând importanţa curăţirii şi ecologizării lacurilor şi lizierelor de pădure. Organizatorii sunt implicați și în elaborarea unei Hotărâri de Guvern, împreună cu alte organizații, pentru marcarea și omologarea permanentă a traseelor de bicicletă și integrarea lor în legislație, în acest moment fiind un vid legislativ în domeniu.

Şi anul acesta #divainbocanci va fi parte din povestea Prima Evadare şi va fi alături de tine.
Ne vedem la Start!

*Sursa foto – https://www.facebook.com/primaevadare/

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.