EvenimenteMTB

Rarău Radical Race: Etapa Mountain biking 2016

Unele chestii rămân agăţate într-un colţ al minţii şi abia aşteaptă să iasă la suprafaţă. Aseară m-am apucat să-mi reorganizez (a se citi “îndesa”) cuşca cu medalii şi numere de concurs când în forfota furnzăritului şi depănatului de amintiri o hârtiuţă s-a zburătăcit afară din cutie. Era un flyer mototolit pe care l-am primit printre lacrimi după primul maraton montan. L-am ţinut minte şi l-am păstrat nu pentru că era frumos sau colorat, ci pentru că denumirea concursului avea o sonoritate aparte: RRR (Rarău Radical Race).

Ştergându-mi lacrimile şi mucii, ţin minte că în momentul acela m-am hotărât să explorez şi să-mi aleg concursurile în zone şi munţi unde nu am mai fost până acum. Habar n-aveam unde e Rarăul la vremea aia, dar mi-a rămas întipărit în mintea obosită “rrrrrrrrrr”, cea mai puternică litera din alfabet.

Mare mi-a fost bucuria să descopăr acum că Rarău Radical Race, aflat acum la a treia ediţie, are două etape: una de mountainbiking (3 Septembrie) şi una de trail running (17 Septembrie).

În 2016 este ultima ediţie când se mai poate face epica urcare în Rarau, pe Izvorul Alb, din Câmpulung Moldovenesc pe teren accidentat. Acest drum se va asfalta într-un viitor foarte apropiat.

RRR prima etapă: Mountain biking

RRR propune pentru 3 Septembrie 2016 două trasee epice (cel lung ~65km şi cel scurt de ~35km) ce străbat cele mai frumoase zone ale masivului Rarău, atingând punctul de maxim vertical al vârfului Rarău situat la cota de 1651m.

Traseul lung

Distanţă -> 63 km
Diferenţă de nivel -> 2440 m
tura_lunga_bikemap

Traseul lung pornește din Piața Centrală a orașului Câmpulung Moldovenesc și, după o porțiune parcursă pe străzile Câmpulungului, intri pe traseul turistic pârâul Mesteacăn (bandă albastră). Drumul îngust urcă spre fânețele și pășunile de munte specifice Bucovinei, pe care vei găsi bordeie, fânare, stâni, dar și o panoramă unică spre abruptul Rarăului și Pietrele Doamnei. Odată terminată urcarea și începută zona poienilor, vei coborî ușor pe iarbă, lăsând muchia principală în stânga. Coborârea te va scoate în izvorul Pojorâtei, printre case vechi și noi. Intri pe un drum la stânga, pe la poalele munților Adam și Eva și vei începe o frumoasă urcare ce te va scoate din nou în traseul Mesteacăn. Ajuns pe muchie vei face stânga iar după câteva sute de metri dreapta și vei ajunge după o scurtă coborâre în Valea Seacă, o zonă rurală a Câmpulungului. Traseul continuă pe un fals plat la stânga pe drumul pietruit având de-o parte și de alta a drumului gospodării tradițional Bucovinene.

După 1,5 km vei face dreapta, traversezi pârâul și urci pe un drum mai puţin evident ce te va duce deasupra Câmpulungului. După o scurtă porțiune de relaxare, vei lăsa panorama Câmpulungului în spate și te vei îndrepta în urcare spre pădurea de molid. După terminarea urcării prin pădure, urmează o coborâre pe alocuri tehnică spre Izvorul Alb și Piatra Buhii, loc de unde incepe urcarea Rarăului de aproximativ 13 km până la aproape 1650 m. (Atenţie! Aici se află un punt cu timp limită: 4 ore.) În dreptul stației meteorologice Rarău se termină urcarea și vei începe coborârea spre satul Chiril, care se afla pe valea Bistriței, trecând pe la poalele Popilor Rarăului și în continuare spre Rezervația Floristică Todirescu și Codrii Seculari Slătioara. Ajuns în pășunile Todirescu o vei lua pe un drum ce se lasă în serpentine spre dreapta, drum care te va scoate la baza ultimei urcări importante care începe în satul Chiril.

După ce se termină urcarea vei continua pe asfalt până la intrarea, din nou, pe traseul Mesteacăn (bandă albastră). Porțiunea aceasta de traseu va aduce încă o dată zone tehnice de urcare și coborâre, zone de single track și scurte porțiuni de împins. Vei ajunge în coborâre pe dealurile Văii Seci, cu panorama Rarăului în partea dreaptă pentru o ultimă dată înainte de sprintul final pe drumul pietruit ce te va duce la sosire în Piața Centrală după aproape 63 km parcurși în Masivul Rarău.

Traseul scurt

Distanta -> 28 km
Diferenta de nivel -> 910 m

tura_scurta_bikemap

Traseul scurt este comun cu cel lung pe primii 20 km. Pornește din Piața Centrală a orașului Câmpulung Moldovenesc și, după o porțiune parcursă pe străzile Câmpulungului, intrăm pe traseul turistic pârâul Mesteacăn (bandă albastră).

O dată terminată urcarea prin pădure, după coborârea tehnic spre Izvorul Alb și Piatra Buhii, Atenţie! imediat după pod vei face dreapta pe la baza Pietrei Buhii pe un drumeag folosit de gospodarii locului pentru a ajunge la pajiștile lor. Ajuns la ultima porțiune de fânețe, te vei îndrepta prin labirintul de străduțe cu panorama Câmpulungului acum pe dreapta, spre sosirea din Piața Centrală dupa aproximativ 30 km.

Este ciclabil 100% şi poate fi o provocare placută să îl parcurgeţi pe bicicletă în totalitate.

Dacă şi pe tine te tentează o aventură pe bicicletă în Rarău înainte să se asfalteze, acum e momentul!

Mai multe detalii despre programul concursului, categorii şi înscrieri găsiţi pe radicalrace.ro şi pagina de facebook a evenimentului.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.