Echipamentghid de cumpărarela cortUtil - tips & tricks

Sacul de dormit – ghid de cumpărare

Indiferent de anotimp în turele pe munte am două fixuri: hardshell-ul și sacul de dormit. În turele de vară iau cu mine sacul acela mic-mic cât un sanvish mai gras, extrem de versatil și bun pentru întrebuințări multiple, iar în restul anului iau sacul ăla „adevărat” de trei sezoane, prieten de nădejde și gardianul odihnei bine-meritate după o zi pe coclauri. Nimic nu se compară cu somnicul pufos la cort și confortul unui sac de dormit bine ales.

Un sac de dormit bun nu trebuie să lipsească nici din arsenalul tău. Dormitul la cort, în cabanele de munte, refugiile semi-amenajate, refugiile cu priciuri sau sub cerul liber poate deveni o experiență minunată dacă ai sacul potrivit.

Ca să afli cum să identifici sacul de dormit ideal pentru tine trebuie să iei în calcul următoarele:

Trei sezoane? Patru sezoane? Care dă mai mult?

Există saci de vară și saci de iarnă. Cei de vară se împart la rândul lor în saci de unul sau două sezoane, iar cele de iarnă sunt pentru trei și patru sezoane.

Sacul de un sezon (vară) este mic, compact și foarte subțire, fără briz-briz-uri și este potrivit pentru țările calde, pentru indoor sau când pur și simplu nu vrei să dormi în ce așternuturi îți ies în cale prin cabane nedichisite. Este făcut din materiale nepretențioase, care nu au proprietăți specifice. Nu ține de cald (poate doar de curent :)), fiind potrivit pentru temperaturi mai mari de 12°C. Pe al meu îl foloesc pe post de învelitoare dacă e răcoare în cabană, păturică de picnic, să mă înfofolesc seara la focul de tabără, dacă nu sunt curate saltele în cabană sau ca să nu mă așez direct pe jos.

Sacul de două sezoane merge de primăvara târziu până toamna devreme (mulțumită încălzirii globale) adresându-se temperaturilor până la 0°C. Seamănă mai mult cu cei de trei sezoane decât cu rudele lor mai mignone în ceea ce privesc caracteristicile și funcționalitatea, doar că nu vor fi confortabili la temperaturi mai vitrege.

Sacii de trei sezoane sunt cei mai versatili, asigurând confort limită până spre -5°C, deja sunt mai grei și pot avea o multitudine de variațiuni și accesorii.

Sacii de patru sezoane sau de iarnă în adevăratul sens al cuvântului sunt cele tehnice și pentru condiții extreme. Acestea au limita de confort undeva la -12°C, iar limita extrema -28/ -30°C. Există variante și cu limită extremă de -40°C, cele de expediție, cu întrebuințare exactă.

Temperatura de confort. Confortul cui?

Cu toții avem prietenul acela care urcă iana în tricou în timp ce tu ești înfofolit cu toate bulendrele din rucsac. Sau invers, acela care vine la toate turele iarnă/vară cu pantaloni de softshell. Ah, nu? Înseamnă că sunt doar eu. Lăsând gluma la o parte, dacă ai fost vreodată pe munte cam știi dacă preferi să dormi mai la răcoare sau alegi varianta cu căldura maximă posibilă. E musai să ții cont de organismul tău când îți alegi sacul de dormit, cortul și articolele de dormit pe munte.

Atenție! Tempetarurile trecute pe etichetele sacilor de dormit sunt orientative. Nu le lua ad-litteram și cântărește bine ce variantă este cea mai potrivită pentru tine.

Producătorii de saci de dormit care se respectă vor avea pe variantele de trei sezoane o etichetă cu EN tested. Aceată notație se referă la protocolul de testare EN (European Norm) 13537 apărut în 2005 și este un starnard acceptat internațional ca fiind cel mai obiectiv și de bază. Poți compara liniștit saci de la producători diferiți dacă vezi această etichetă pe ei.  Repet, temperaturile înscrise trebuie interpretate orientativ, deoacere avem corpuri diferite care percep frigul în mod diferit.

Pentru sacii de dormit temperaturile vor fi exprimate fată de un nivel de confort generic, sub limita acestuia și o limită extremă. În acest sens “confort” înseamnă o temperatura optimă când simți că e cald și bine dacă ai dormi în poziție gemuită. Nu zic asta că mi-e mie frică de urs și dorm noaptea cu genunchii la gură în poziție fetală, așa se fac măsurătorile standardului EN 13537. Dacă vei folosi sacul la temperaturi sub limita de “confort” trecută pe etcihetă cel mai probabil îți va fi nițel răcoare. Ar trebuie să știi că această limită de confort de pe etichetă este pentru femei, iar barbații se vor simți bine la temperatură cu cateva grade în minus făță de valoarea de pe etcihetă. În plus, standardul se referă la confortul resimțit în condițiile în care ești îmbracat cu pantalongi lungi și bluză cu mânecă lungă, ai ceva pe cap și ceva izolator de 2cm pus sub sac.

Altfel spus:

 • Confort: cea mai joasă temperatură la care o femeie obișnuită sau un aventurier friguros se va simți confortabil
 • Limita de confort: cea mai joasă temperatură la care un bărbat sau un aventurier călit se va simți confortabil

Te sfătuiesc să NU te orientezi după valoarea temperaturii extreme de pe etichetă. Ea este temperatura de supraviețuire, adică valoarea limită la care vei mai fi viu în sacul acela de dormit dar cu un risc major de hipotermie sau alte afecțiuni cauzate de temperaturile foarte scăzute. Să nu cumperi un sac gândindu-te că-l vei folosi des (sau vreodată) la acele temperaturi.

Dacă ești în dilemă găndește-te la ce fel de excursii ai să faci cel mai des. Nu are sens să cumperi un sac de dormit pentru cea mai groaznică temperatură la care te poți gândi, cumpără unul pentru temperaturi probabile în majoritatea turelor în care mergi sau pe care vrei să le planific. Dacă o fi să frig rău mai pui câteva straturi de haine pe tine. Astfel nu doar economisești niște bănuți, dar te vei scuti de cateva sute de grame la cărat și spațiu în rucsac.

Modelele pentru temperaturi mai mici sunt mai grele, mai mari și mult mai scumpe față de suratele lor mai modeste.

Chiar e necesar să dormi în puf?

Sacul de dormit are trei elemente de bază: învelișul exterior, umplutura și mesh-ul interior care intră în contact direct cu tine. Căptușeala (umplutura) în sine nu-ți ține de cald. Ea are rolul de a minimiza tranferul căldurii corpului tău către exterior în timp ce dormi. Ca variante clasice avem: umplutură de puf (de rață sau de gâscă) și cea sintetică (vatelina).

Sacii cu puf

Toată lumea știe că puful are prorietăți izolatoare fenomenale, e ușor, moale, se comprimă mult, este respirabil, și în ciuda fragilității aparente din cauza moliciunii, rezistă bine în timp. Deși sunt mult mai scumpi decât variantele sintetice, sacii cu puf își mențin flăfăciunea (care este de fapt abilitatea de a menține căldura degajată de corp) mult mai mult timp față de sintetice și pot fi o variantă ideală dacă te gândești pe termen lung.

Cât de minunat  e puful ți-am mai povesti t deja când am discutat despre gecile de puf și tot ce am spus acolo este valabil și pentru saci. Să fii atent la cantitatea de puf (fill power în engleză și termenul pe care îl vei găsi pe etichete) folosită pentru sac. Este exprimată în cifre și reprezintă câți inci pătrați umple o uncie de puf. Cantitatea variază în funcție de model și preț între 300 și 900.

Cantitatea de puf trebuie corelată cu temperatura de confort de pe etichetă. Astfel, un sac cu 700 fill power și o temperatură de confort de -7°C  va fi mai ușor decât varianta cu umplutură de 600 dar pentru acceași temperatură de -7°C. Cum așa? Pentru că folosește puf de o calitate ridicată provenind de la păsări mature care au un puf mai “pufos” ce umple același volum cu o cantitate mai mică.

sursa foto @wetblogs.com/buchanans.ca

Un alt aspect important este proveniența pufului, puful de rață este mai puțin fin decât cel de gâscă, este mai ieftin și se spune că are proprietăți mai slabe. Puful de gâscă este considerat wow și poate atinge valori de fill power până la 900, dar adevărul este undeva la mijloc. Puful provine din industria alimentară și statistic se consumă mult mai multe rațe decât gâște. De aceea puful lor este mai ieftin pentru și se folosește pe bandă rulantă în industria outdoor.

Practic, fill power e fill power, atât timp cât umple tot sacul, nu prea contează cu ce fel de puf îl umple. E adevărat că va fi nevoie de ~20% mai mult puf de rață pentru a asigura același fill power, dar efectul resimțit, căldura, va fi similară. În acest sens trebuie să știi că pentru fiecare există mai multe categorii de puf. Un puf superior de rață va fi oricând de preferat față de un puf de o calitate inferioară de gâscă.

Te rog, dacă poți, să cumperi doar de la producători de echipament care folosesc puf “identificabil”, care provine de la o sursă etică, ferme certificate pentru creșterea în condiții decente a păsărilor.  Nu te păcăli singur, nu crește nimeni păsări doar pentru pene. Ele sunt crescute pentru carne, penele fiind un produs secundar.

Problema cu puful e că atunci când se udă se ciuciulețește și își pierde proprietățile izolatoare. Din acest motiv majoritatea sacilor de dormit conțin puf care a fost tratat la nivel microscopic cu un strat water-resistent și se numește puf hidrofobic. Am citi că acest tip de puf  se și usucă mai rapid decât cel simplu. În orice caz, dacă faci saună în cort sau te plouă în el și puful tratat se va uda deoarece este doar water-resistent și nu waterproof.

Avantaje Dezavantaje
 • Țin bine de cald
 • Nu mai țin de cald dacă se udă
 • Sunt ușori raport greutate/căldură excelent
 • Se usucă foarte greu
 • Se se pentru temperaturi de confort scăzute
 • Sunt foarte scumpi (de 2-3 ori mai scump față de echivalentul sintetic)
 • Îngrijit corespunzător rezistă mulți ani (până la de patru ori mai mult față de unul sintetic, ~20 de ani)
 • Necesită îngrijire și curățare laborioasă/scumpă
 • Se compactează mult
 • Pot provoca alergii

Nu e chiar așa greu să protejezi sacul de puf să nu se ude. Înafară de catastrofele când o furtună îți strică cortul, de restul cam poți să ai grijă. Poți achiziționa separat un sac de protecție/compresie impermeabil, sau chiar să-l pui în rucsac într-un sac de gunoi dacă îți e teamă că ar ajunge ploaia la el. Iar o husă impermeabilă pentru rucsac rezolvă multe drame.

Distracția nu se termină aici că nu toți saci de puf sunt construiți le fel. Ce diferă e amplasarea și dimensiunea compartimentelor în care este cusut puful. Unele modele au pătrățele mici ce au cusături catre trec prin shell, prin puf și prin mesh-ul de la interior. Aceste modele țin cel mai puțin de cald dar sunt cele mai ușoare și cele mai ieftine.

Cele cu panouri de puf verticale din cap până la tălpi au de obicei ceva mesh printre ele care impiedică puful să se adune grămadă într-un colț și avantajul că au cele mai confortabile glugi și spațiu pentru picioare. La aceste variante poți “muta” puful în sus sau în jos în funcție de locul pe care îl vei mai bine încălzit (șalele maică, șalele!). Variantele cu paneluri orizontale oferă aportul cel mai convenabil de căldură și se folosesc cu preponderență la sacii de trei sezoane și cele de iarnă. Un lucru e clar, cu cât mai multe cusături cu atât mai multă căldură pierdută.

Sacii sintetici

Umplutura sintetică este un poliester, un fel de câlți moale ce are ca avantaje faptul că se usucă mult mai rapid decât puful şi este cam la jumătate de preț. Sunt varianta ideală pentru zonele mai umede, nu neapărat tropice și lângă lacuri se face condens suficient, și pentru aventurierii care vor să-și eficientizeze bănuții.

Acești saci de dormit îți vor ține de cald chiar dacă s-au udat. N-o să-ți fie foarte bine într-un sac ud, dar n-o să-ți fie foarte rău. Adică supraviețuiești decent până a doua zi când îți poți repara cortul.

sursă foto bc25.com

Ca dezavantaj un sac sintetic va fi ceva mai greu și mai mare decât alternativa de puf. Dar nu dublu, ca prețul. Deși pare un compromis ușor de acceptat trebuie să ai în vedere că puterea lui de a ține cald scade de fiecare când îl îndeși înapoi în sacul său de compresie făcândul să aibă o viață viguroasă mult mai scurtă față de pufășaniile bio.

Industria echipamentului vine cu aternative și în această privință oferind modele sintetice foarte moi și asemănătoare cu puful dar mai puțin durabile în timp sau modele mai țapene, pentru munțomani căliți, rezistente în timp și la scandal.

Dacă pe un sac sintetic scrie că ține la -10°C, probabil chiar va ține undeva la -10°C. Alternativa de puf pentru -10°C îți va ține la fel de bine, doar că se va strânge mai mic și va fi cu câteva sute de grame mai ușor decât cel sintetic.

Avantajul meu preferat, pe lângă preț, este că sacii sintetici se curață și se îngrijesc mult mai simplu decât pufoșaniile. Dacă nu m-aș ține cu dinții de bănuți ca să pot merge cât des pe toate coclaurile, jur că aș trăi pe principiul “dacă nu se spală la mașină, înseamnă că se aruncă”.

Avantaje Dezavantaje
 • Țin de cald chiar dacă s-au udat
 • Nu țin de cald la fel de bine ca cei de puf
 • Mult mai ieftini decât cei de puf
 • Pentru a-ți fi confortabil la aceeași temperatură vei avea nevoie de un sac mai greu și mai voluminous decât variant corespunzătoare cu puf (volum aproape dublu și greutate cu 30-50% mai mare)
 • Se usucă rapid
 • Au o viață mai scurtă și după primii cinci ani de folosire îți peird 20-30% din capacitate de izolare
 • Nu provoacă alergii

Sacii struțo-cămile

Acești saci au combinație de puf și sintetic, în procente variable. Există variante care au amestec pe toată lungimea sacului, sau puf în partea de sus pentru trunchi și sintetic mai rezistent pelungimea picioarelor. Doar pipăindu-le și probând îți poți da seama ce variantă preferi. Aici chiar se aplica regula în care gustul și nevoile tale au proiritate.

Știu că deja ești confuz cu atâtea caracteristici și specificații, avantaje și dezavantaje. Nu trebuie să faci analiză SWAT ca să alegi sacul potrivit, trebuie doar să poți prioritiza caracteristcile după importanța pe care o au pentru tine. Vrei să-ți fie mai ușor? Sau preferi să-l ai mai mult timp? Etc.

Stratul exterior

Calitatea învelișului exterior (shell-ul) se măsoară în Denieri (D) care practic este un indicator al grosimii materialului prin compararea numărului și a grosimii fibelor din materialul respectiv. Deși ne zice ceva și despre rezistența materialul, mai mult se referă la greutatea fibrei de nylon deși poate fi corelată și cu rezistența fibrei.

Acest shell ar trebui să fie impermeabil, respirabil dar și puf-proof să nu cugă penele prin el. Denieri mai mulți înseamnă o rezistență superioară dar și o greutate mai mare, acest shell fiind pe toată suprafața exterioară a sacului. Denieri puțini înseamnă o rezistență mai scăzută la agresiuni și abraziune, în consecință o durată de viață utilă mai mică.

Nu te aștepta ca acest shell să fie impermeabil cum e jacheta de goretex, în cel mai bun caz este water-resistent, inclusiv variantele tratate cu DWR, deoarece ripstopul din care este făcut este mai subțire și mai puțin rezisten datorită aplicabilității. E normal, deeoarece nu poți compara gradul de abraziune la care este supus fundul de cort cu abraziunea pe care o poate întâlni un sac înăuntrul cortului.

Doar iarna ai cu adevărat nevoie de rezistență la apă, în rest, cu excepția excepțiilor care n-ar trebui să se întâmple nu are de ce să te ia apa în cort sau în cabană.

Despre cum se îngrijesc, cum se curăță și se spală sacii de dormit am să-ți povestesc pe îndelete într-un articol separat.

90-60-90

Sacii de munte, ăia pe care ai să-i cari în spate sunt cel mai adesea de tip “sarcofag”/mumie (care se îngustează spre picioare). Dacă vrei unul din cele dreptunghiulare sau corcite, mai bine mă cari pe mine în spate, măcar știu să cânt.

Când alegi un sarcofag trebuie să ai în vedere trei dimensiuni: lățimea umerilor, lățimea șoldurilor și înălțimea ta (fără tocuri!). Când alegi sacul de dormit bigger is never better. Deși ar fi fain să ai și ceva spațiu să te poți foi nițel în sac să nu te simți îmbrățișat ca de un șarpe boa, nu lua ceva în care să te poți lăfăi. Aerul din spațiul liber se va încălzi greu în nopțile friguroase și tu ai să vrei să te faci covrig în sacul colegului de cort. Cu tot cu coleg în el.

Ca lungime producători fac variante Regular și Long, iar dacă te stradui foarte tare găsești și variante Short (petite) sau x-Long. Eu nu m-am straduit să caut și la 1.58m ai mei (să știi că mă simt de 1.6m, da!) am ales un sac de 1.95m ca să am loc să mă fățâi în el. Știi cum e să te zgribulești toată noaptea și să dezbați la nesfărșit dacă mai poți să rabzi sau e musai să ieși din sac să cotrobăi în rucsac după un polar? Dacă nu vrei să afli, alege un sac cu o lungime potrivită pentru tine. De obicei pe saci scrie “Fits up to x height” așa că n-ai cum să greșești prea tare.

Unii producători au și modele specifice de damă. Să știi că nu sunt roz. Diferă nițel ca formă, sarcofagul fiind mai turtit și seamănă cu o pară zveltă cu coada în jos și au o lungime mai mică. Din construcție vor avea ceva mai multă insulație în partea de sus a corpului și la tălpi.

Nu recomand femeilor să cumpere saci de dormit pentru copii. Nu prea înțeleg de ce, dar modele pentru copii nu au aceleași performanțe sau ratinguri de confort ca cele pentru adulți. Cumva industria outdoor nu consideră că vei expune copii la aceleași nebunii la care te gândești tu.

Așa nu!

Caracteristici și accesorii

Sper că ai toată ziua la dispoziție pentru că producătorii de saci de dormit se întrec în accesorii care mai de care mai fistichii mai mult sau mai puțin utile.

Eu sunt o persoană mai simplă și practică, atâta timp cât nu intră apă pe la cusături și e turcoaz, eu-s ok. 🙂 Râdem, glumim dar iată câteva detalii la care să iei aminte:

 • Partea pe care este fermoarul, lungimea și modul cum se închide. Unii saci au fermoare pe ambele părți, dar ți-am zis cu cât mai multe cusături cu atât vei pierde mai ușor căldura produsă de trupușorul tău în nopțile neprietenoase.Eu pot să dorm în picioare, grămadă într-un colt și în copac dacă e nevoie, dar când mă pun la somn vreau musai să mă așez pe partea stângă să pot respira mai bine (rinită cronică). Ei bine m-am necăjit (și hiperventilat) cu spume prima data în sacul meu cel nou când am descoperit că fermoarul e pe stânga și că nu mă gândisem la aspectul acesta. Am ieșit ca un raton turbat din cort. Maria râdea de se prăpădea crezând că am descoperit un păianjen în sac. Când i-am povestit mica mea drama, care pentru mine era de neconceput (ce-i drept nu era prea frig afară) mi-a dat la schimb sacul ei, aceleași model, care nu era nou dar avea fermoarul pe dreapta. Așa amândouă am fost fericite pentru eternitate, eu nu mă mai sufocam și ea acum putea să-și unească cu fermoarul sacul de cel al partenerului ei, care și el, alt neinformat, își luase tot cu fermoar pe stânga.
 • Alege un model cu glugă cu șiret. Fericirea deplină e când strângi șiretul și lași doar nasul afară și înăuntru e cald și bine. Unele modele au și un buzunar în glugă în care poți să pui o bluză și să improvizezi o pernă. Eu nu am, dar pun un polar în săculețul de compresie al sacului și dorm pe el ca o regină.
 • Pe toată lungimea fermoarului, pe interior ar trebui să ai un tub cu insulație (puf sau sintetic) în așa fel încât între tine și fermoar să mai fie ceva barieră care să împiedice aerul cald să iasă afară.
 • Unele modele au în dreptul feței, pe interior o limbă de material plăcut la atingere. O poți trage peste față, cât să nu-ți înghețe năsucul dacă nu vrei să strângi șiretul prea tare.
 • Găselțiță de care doar am auzit, dar n-am și văzut-o cu ochii mei, un pliu, pe interior, în care poți pune direct în sac slateluța gonflabilă ca nu cumva să aluneci dacă ai dormi direct pe ea. Sincer nu văd rostul la așa ceva și nu plănuiesc să dorm prea des în pantă.
 • Un buzunărel în care poți pune telefonul că și de Facebook trebuie să aibă grijă cineva, o lanternă, mănuși la îndemână sau ochelarii. Foarte util și pentru bomboane!

Notă: Recomand din tot sufletul o saltea autogonflabilă în locul izoprenului clasic. Sunt mai ușoare, mai compacte, ocupă spațiu mai puțin față de un izopren și sunt mult mai confortabile.

Ghidul culorilor pentru hipsteri

Sacii de dormit galbeni atrag la tine toate musculițele și crăcilă zburători la focul de tabără. În sacii roșii te vei trezi cu o foame de lup și vei devora la micul dejun inclusiv proviziile pentru a doua zi. Sacii negri te obișnuiesc cu pământul iar cei turcoaz enervează veverițele. În sacii verzi poți fi îndesat mai ușor în tufișuri legat fedeleș cu cordelină dacă ai sforăit în cort. Sacii albaștri sunt pentru aruncatul în lac cu o piatră legată de gât deoarece tu ai dormit în sacul tău roșu și ai mâncat deja mâncarea pe două zile la toată lumea.

Singurul avantaj ar fi cel al sacilor negri care intinși la soare se usucă mai ușor, în rest când alegi culoarea sacului de dormit te sfătuiesc să alegi culoarea mea preferată: cea care este la reducere!

Acum ar trebui să ai o idee despre ce îți dorești de la un sac de dormit. Pune mâna pe ei, probează-i, împrumută și testează de la un prieten. Vezi ce ai nevoie și cum percepi tu frigul. Prioritizează și găsește varianta bună pentru tine.

Odată ce l-ai găsit și sunteți fericiți împreună, te rog un singur lucru: nu fă curse de sărit cu sacii în camping!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

2 Comments

 1. mihai ionescu
  24/02/2018 at 4:40 pm — Răspunde

  Bine te-am gãsit !
  In analiza fãcutã sacilor de dormit existã un aspect important care îmi dã cu virgulã: pozitia fermoarului, care, într-adevãr, este foarte importantã.
  Ai zis cã Maria ti-a dat sacul ei cu fermoar pe DREAPTA, l-a luat pe al tau cu fermoar pe STANGA si toatã lumea a fost fericitã.
  Pãi, dacã partenerul ei avea sacul cu fermoar pe STANGA, ca sa le cupleze era perfect al ei, cel cu fermoarul pe DREAPTA. Doi saci cu fermoarul pe ACEEASI parte nu se pot cupla, decât dacã unuia îi vine gluga peste fatã.
  Dacã tu dormi pe STANGA si sacul are are fermoarul pe DREAPTA, umarul tãu DREPT este mai expus frigului, indiferent cât de bine închizi sacul.
  Poate n-am înteles eu bine descrierea sau poate te-ai încurcat în … fermoare când ai scris .
  Drumuri bune îti doresc !

  • Mary
   26/02/2018 at 3:08 am — Răspunde

   hahahahha da, dorm pe dreapta.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.