Echipamentreview - testate de noi

Cei mai buni prieteni ai mei: Salomon Speedcross 3 CS (review)

A fost o dată ca niciodată Mary care stătea cu o pungă de mazăre congelată pe genunchi. Se întâmpla în toamna lui 2013 când eram o alergătoare începătoare şi sufeream prima mea accidentare. Abia atunci mi-am dat seama că nu-i aşa de glumă cu alergatul şi că nu se face după ureche și m-am pus pe documentat. Așa am aflat că toată experienţa, antrenamentul, voinţa şi tehnica pe care le poţi dobândi nu pot suplini pantofii necorespunzători. După aproximativ 2000km alergaţi în doi ani de zile îţi spun că pantofii de alergat sunt elementul cel mai important din ecuaţie pentru mine. Cum de am ajuns să consider Salomon Speedcross 3 CS cei mai buni prieteni ai mei, îţi povestesc imediat.

Ca în orice poveste de dragoste am început prin a ne cunoaşte mai bine

Am investigat mult până să înţeleg ce fel de pantofi de alergare am nevoie. Recunnosc că Speedcross mi-au atras atenţia încă de la primul concurs de alergare montană, deşi, după cum am aflat ulterior “moda” lor începea să treacă.

Aflând ce nevoi specifice am eu şi ce mi-aş dori de la şoşoni am început să mă documentez, să caut, să probez, să compar. Dar de când i-am pus prima dată în picior, orice alt pantof am încercat pe toţi am ajuns să-I compar cu Speedcross 3 CS. Sincer, iniţial mă speriase preţul. Nici acum nu mi se pare uşor de digerat, dar majoritatea pantofilor de alergare cu multe tehnologii încorporate sau cât de cât de top au preţuri asemănătoare. Aşadar, m-am pus cu burta pe investigat să văd dacă într-adevăr bănuţii mei munciţi din greu merită să fie spânzuraţi pe aşa şoşoni.

speedcross 3_43

Ce spune Producatorul

Caracteristici:

 • Material superior: ClimaShield – panza rezistenta la abraziune si la ploaie
 • Panza anti- murdarie
 • Parti de textil plasate strategic pentru o rezistenta prelungita
 • Sensifit – cuprinde piciorul precis si sigur
 • Quicklace – siret rezistent, usor de inchis si de deschis, ajuta la mularea exacta a talpii
 • Buzunar pentru siret
 • Constructie usoara
 • Membrana: Climashield – membrana ce foloseste materiale ce resping apa oferind in acelasi timp un nivel bun de respirabilitate
 • Talpa exterioara M&S Contagrip – (mud and snow) – aderenta foarte buna pe teren moale
 • Talpa intermediara EVA , talpa moale
 • Brant Ortholite – brant anatomic cu proprietati anti – bacteriene
 • Greutate: 310 g / 270g (modelul de damă)

Descrierea de pe site-ul official salomon.ro lasă mult de dorit şi nu oferă decât detalii sumare despre tehnologiile încorporate. Voi rectifica acest neajuns fiind cât pot de explicită.

Mic îndrumar de trail-running-eză pe înţelesul tuturor

Atenţie! Speedcross 3 CS sunt pantofi de alergare montană tehnică sau de aventură. Pantofii de alergare sunt construiţi diferit pentru a acoperi nevoi diferite.

speedcross 3_8  speedcross 3_1

1. 3D Advanced Chassis™ se referă latehnologia dezvoltată şi patentată de Salomon folosită pentru şasiul tălpii poziţionat intre stratul intermediar şi cel exterior. Este o componentă rigidă cu multiple beneficii dintre care cel mai important este controlul răsucirii piciorului pentru un plus de stabilitate.

Dintre multele păţanii pe care le-am avut pe coclauri, sucitul gleznei sau călcatul strâmb (nu râde!) nu s-au numărat printre ele. Dar eu nu am nevoi speciale de stabilitate. Pentru cei care controlul stabilităţii este foarte important aceşti pantofi nu sunt recomandaţi.

Talpa la Speedcross 3 CS este alcătuită din două straturi, intermediar şi exterior. Partea itermediară este alcătuită din Lightweight Muscle (spumă specială, foarte uşoară care absoarbe şocurile), mai ales în călcâi, cu inserţii de EVA (Ethylene vinyl acetate) ce oferă protecţie sporită împotriva impactului dur pe suprafeţele tehnice. Deşi protecţia oferită de acest model există, ei au fost proiectaţi pentru suprafeţe moi. Asta nu înseamnă iarbă, înseamnă noroi, zăpadă, chiar şi îngheţată. Stratul exterior este din Contagrip®, principalul competitor pentru Vibram în materie de tălpi pentru pantofi tehnici.

Tehnologia Contagrip® este tot proprietară Salomon şi are trei mari componente: densitatea, compuşii chimici şi geometria crampoanelor. Talpa de la fiecare model are şapte densităţi diferite răspândite pe suprafaţa tălpii, astfel o densitate scăzută va însemna un control sporit pe suprafeţe stâncoase, iar părţile dinspre exterior spredispuse la uzură mare vor avea o densitate ridicată. Fiecare model are un tip de talpă Contagrip® diferit şi din prisma compuşilor chimici (peste 20 de “ingrediente”) ce o alcătuiresc, fiecare combinţie fiind potrivită pentru alt tip de suprafaţă sau utilizare. Geometria crampoanelor se referă la forma şi dispunerea lor pe suprafaţa tălpii.

3. In cazul lui Speedcross crampoanele (denumite “lugs” care în treaducere liberă înseamnă “urechiuşe”) seamană cu cele de tractor, în formă de V, sunt înalte şi au o orientare “agresivă”. Dacă mergi pe asfalt cu ei vei avea senzaţia că ai cili pe talpă. Sunt moi, foarte flexibili şi asigură o aderenţă incredibilă pe suprafeţe ude, mocirloase sau zăpadă. Unii compuşi chimici din talpă au proprietatea de a rezista bine la îngheţ ajutându-I să-şi păstreze proprietaţile şi la temperaturi scăzute. Totuşi aceşti cili nu au viaţă foarte lungă. Suprafeţele foarte abrazive (ex. zăpadă îngheţată sau asfaltul) îi vor toci/rupe mai repede. Chiar şi pe măsură ce crampoanele încep să se tocească, aderenţa se păstrează în mare măsură ei şi vei avea cel puţin 1000km intenşi până la ieşirea lor la pensie.

Pentru mai multe detalii:

4. Branţul este un model special de OrthoLite®ce are inserţii de EVA în jurul călcâiului ce crează în interiorul papucului un mediu răcoros, uscat şi neprietenos cu bacteriile.

speedcross 3_5  Salomon-SENSIFIT1

5. Sensifit™ se referă la un system de inserţii de material dur ca nişte tortiţe (n-am găsit un termen mai bun) cu vârful în găurile pentru şireturi ce înconjoară laba piciorului pentru un fit adaptabil.

6. Spaţiul pentru degete (shoe-box) este protejat cu o întăritură din PVC durabil în interiorul papucului , plusat de extensia tălpii din Contagrip.

7. Sistemul de şireturi Quicklaceeste minimal şi robust, şiretul fiind circular cu un mecanism de fixare. În combinaţie cu Sensifit™ chiar îi poţi regla diferit (mai strâns sus pentru coborâri sau strans spre ultimele găuri pentru urcări să nu mă bată la călcâi). Foarte util este şi micul buzunărel de pe limbă în care se pune capătul rămas de la şiret şi mecanismul de blocare eliminănd astfel orice şansă să agăţi capătul buclei de crenguţe sau cine mai ştie ce şi să te împiedici.

speedcross 3_6 speedcross 3_7

8. Mud Guard este un fel de galoşare ce te va proteja suplimentar de mocirlă sau zloată.

8. Membrana superioară Climashield™ este din familia materialelor impermeabile şi respirabile ca Primaloft sau GoreTex. Eu credeam că modelul CS este impermeabil complet, dar nu, ClimaShield simplu inseamnă:

speedcross 3_4

Partea interesantă la acest tip de material, pe lângă impermeabilitate şi respirabilitate este că mai are şi prorietatea de a mentine temperatura constantă în șoșon. Pe testate, pe gustate. Dacă te miști și reușești să te încălzești, îți va fi bine tot restul aventurii. Iar dacă e vară și cald, se ventiliează foarte bine și nu te încingi în ei. Pentru mine, cu circulația periferică foarte proastă, sunt de vis.

Sunt uşori, dar există pe piaţă alţi pantofi mult mai uşori. Greutate şi preţul modelelor de Speedcross 3 diferă în funţie de membrana superioară.

Model Damă Bărbaţi Preţ întreg Ron
Speedcross simplu 260g 310g 546
Speedcross CS 270g 313g 644
Speedcross GTX 310g 340g 690

*preţurile sunt de pe salomon.ro.

Notă: Înafară de membrană nu există diferenţe între cele trei modele. Şi Climashield™ şi GORE-TEX®  sunt materiale impermeabile, dar tehnologia și materialul diferă. Deşi au proprietăţi asemănătoare CS e mai confortabil (touch & feel), GTX e mai țapăn, mai dur și mult mai greu. Diferența cea mai importantă între cele 2 este durabilitatea. CS rezistă la uzură mai puțin decât GTX (sursa), de aici și diferența de preț.

Povestea “noastră

Nu am poze cu Speedcross 3 CS în cutie, probabil m-am entuziasmat aşa tare când mi-a sunat curierul la uşă că m-am încălţat şi-am zbughit-o în parc. În schimb am poze cu ei în toate momentele mele de aventură. Strava zice că am alergat împreună ~500km, dar asta înseamnă doar concursuri şi cele de anul acesta nu sunt toate. Grosso-modo le-aş mai pune încă 500km. Sunt adevăraţi veterani dar încă arată impecabil.

speedcross 3_39

I-am spălat fără mila la maşina de spalat, într-o vreme lungă chiar săptămânal, cel mai adesea fară detergent, doar cu apă simplă, iar dacă situaţia lor era drastică, puneam detergent lichid. Se ştie că detergentul publere deteriozează membrana afectându-i impermeabilitatea. După atâta spalat ai mei rezistă eroic dar parcă totuşi rezistenţa la apă nu mai e ce-a fost o dată.

speedcross 3_40speedcross 3_41

I-am folosit în toate condiţiile meteorologice posibile şi pe toate suprafeţele de teren. Am făcut concursuri şi maratoane montane, am alergat pe zăpadă/gheaţă noaptea la deal pe o pârtie de schi, am bălăurit prin mocirle, rădăcini, frunze moarte, nisip, la deal, la vale, in zig-zag, la căţărat pe stâncă, grohotiş, în canion, pe munte şi pe bicicletă. Şoşonii aceştia ştiu multe despre mine şi m-au văzut înfruntând momente grele.

Ce-mi place cel mai tare

 • Aderenţa fabuloasă şi încrederea pe care mi-o dau că fiecare pas va rămâne infipt acolo. Când ai un genunchi care face nazuri şi uneori nu e stabil, încrederea în pantofi contează enorm.
 • Chiar sunt impermeabili şi menţin temperatura plăcută în papuc
 • Versatilitatea completă
 • Design-ul şi culorile fabuloase

Ce nu-mi place

 • Nu sunt comfortabili să stai în ei. Adică să stai în repaos sau în picioare mult timp. Sunt construiţi înguşti, cu anatomic fit şi te vor tot timpul gata să sari gardul. De lenevit în ei nu e comfortabil.
 • Preţul piperat şi că nu există nicăieri niciodată reduceri mari. Dacă te stradui niţel, mai prinzi câte o pereche la mountainoutlet.ro, dar intră rar şi nu sunt toate numerele.

Pentru mine sunt pantofii ideali. Dacă vrei să începi să analizezi dacă şi ţie ţi s-ar potrivi, aceste tabele te vor ajuta:

speedcross 3_2

speedcross 3_3

Un ultim sfat – Ai grijă la mărimi! Salomon are mărimi cu 1/3 şi 2/3. Eu port 37,5 şi mi-am luat prima pereche 37 1/3. La început nu m-au deranjat, dar spalatul (poate) excesiv parcă i-a scorojit puţin şi am senzaţia că nu mai încap bine în ei. A doua pereche am luat-o 38 şi cu Gore-Tex® şi-am să vă povestesc în curând şi despre ea.

speedcross 3_42

*sursa pozelor cu tehnologii – salomonrunning.com, sportshoes.com.

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.