AustriaAventură și călătoriicălătorii cu copiiEuropa

Salzburg, dragoste cu năbădăi și city break cu tantrum

Ah, Salzburg, cochet, frumos și supranumit orașul lui Mozart, mie îmi va rămâne mereu în memorie ca orașul în care fiu-mio a făcut cel mai mare tantrum din viața noastră chiar în Residenzplatz. Țipete, urlete, dat cu fundul de pământ de i-a stat tot Salzburgului snițelul în gât și toți turiștii și-au întins gâturile către mine ca florile după soare. Ceva frumos! M-aș fi târât fix sub fântâna din mijloc, chiar sub statuia cu cai  dacă făptura mică și zgomotoasă n-ar fi necesitat atenție și calmare.

Dar asta nu e toată povestea. E mult mai interesantă și dureroasă pentru noi. Așa că ia niște popcorn și hai să-ți povestesc cum am avut două încercări eșuate de a vizita orașul și ce ai putea vedea tu aici dacă n-ai norocul meu și Mercur retrograd.

Salzburg a fost primul oraș mare pus pe lista de vizitat înainte de a pleca spre munți și a explora landul căruia îi este capitală. Eram abia la începutul călătoriei și vremea din Alpi era un concept pe care nu-l știam. Nici n-am pornit bine pe străduțe că din cerul senin până atunci s-a pornit o ploaie cu spume. O ploaie de aia de trece prin haine și-ți ajunge până la șosete indiferent câte unități de impermeabilitate scrie pe hainele tale.

Cum fu în Salzburg? Ud! #rainyday #soakingwet #TGIFforGoretex #feelaustria #salzburg #dametraveler #tmom #lovetotravel #roadtrip

O postare distribuită de Maria Radu (@maria_divainbocanci) pe

Singurul gând mai sumbru decât ideea că va trebui să ne pescuim broaște din chiloți mai târziu era că în acea seară urma să înnoptăm la cort. Vis și încântare! Cum nu voiam să ajungem în camping și să trebuiască să ne uităm cu jind unul la altul urmând să tragem la sorți una dintre cele două variante, niciuna fericită, unul să stea fleașcă în mașină cu copilul și să entertain și celălalt să monteze cortul în ploaie, am decis să vedem cât putem din oraș și să așteptăm soarele să ne usuce. In idealismul (a se citi disperarea) noastru acesta era un plan mai mult decât bun.

Astfel că plecăm din zona gării unde am lăsat mașina, ne luăm cafea mare la pachet, cafea care de la ploaie se tot înmulțea și dilua, și pornim către centru. Fata de la oficiul de turism ne-a informat că distanțele sunt scurte și cam tot ce e de văzut găsim acolo. Ne-a dat și o hartă, să fie.

Prima oprire, Grădinile Mirabell. Da ce frumos! Da’ ce frumos! În stil baroc și orientate către catedrală și cu vedere la fortăreață, Mirabelgarten par perfecte pentru câteva momente de leneveală pe o bancă sub bolta copacilor în timp ce asculți un concert de muzică clasică. Aici au loc periodic concerte în aer liber și tot aici s-au filmat scene din celebrul film “The Sound of Music”.

Ploaia continuă!

Continuăm și noi pe podul Makartsteg plin de lăcățele și admirăm râul Salzach. Băi, da ce frumos ar fi o plimbare cu barca. Romantic chiar, dacă n-ar turna cu găleata și excursia n-ar risca un remake după Arca lui Noe. Data viitoare! Și fraza asta ne-a devenit refren pentru restul zilei.

Intrăm în centrul vechi, zonă pietonală și ne pierdem prin străduțele înguste și pasaje pe alocuri acoperite. Junorul în rucsac cu husa bine trasă n-are nicio treabă, doarme nevoie mare. Numai bine că doar mâțâială de copil supărat ne mai lipsea. Pasajele acestea îmi par a fi cea mai frumoasă parte din oraș cu galerii de artă, magazine și ateliere micuțe.

Și uite așa ieșim în Getreidegasse, ca mai populară stradă din centrul Salzburgului, cu case care poartă anul construirii și numele vechilor locuitori, cu sigle în relief realizate din metal și un amestec eclectic de magazine de brand, ateliere tradiționale, restaurante selecte și fastfood-uri.

Mai o poză, mai o băltoacă și jungem la Casa lui Mozart, cea în care s-a născut, unul dintre cele mai vizitate muzee din Austria (Getreidegasse nr. 9). Ne tentează să intrăm dar curge toată apa de pe noi, n-am apucat să ridicăm cardurile turistice Salzburg Card cu care avem gratuitate la toate atracțiile orașului și parcă n-am rata soarele când iese. Dacă iese!

O vizită aici durează aproximativ o oră în care poți vizita camerele originale, apartamentul vecinilor care a fost reconstruit pe cât de autentic posibil cu mobilă din acea perioadă, poți vedea scrisori, documente, portrete și câteva instrumente care i-ai aparținut lui Mozart. Program și orar aici.

A nu se confunda cu cea din Makartplatz care este casa în care Mozart a locuit, devenită și ea acum muzeu.

Dăm o tură de Mozartplatz, facem notițe mentale cu ce o să vedem data viitoare când ne întoarcem și o tăiem spre mașină. Până ajungem în camping s-a dus și ploaia, ne-am uscat și noi.

Zilele următoare am plecat să explorăm landul Salzburg și nu am vrut să ieșim din munți vreo șapte zile. În a opta drumurile noastre toate duceau tot la Salzburg. Avea loc Red Bull X-Alps, cea mai dificilă competiție de anduranță din lume, anul acesta ajungând la cea de a opta ediție. 31 de sportivi selectați din 20 de țări iau startul din Salzburg, într-o cursă de 1,138km aerieni, traversând Alpii până la Monaco, atingând șapte puncte din șapte țări. În această competiție se alternează alergarea cu zborul cu parapanta, iar noi voiam să ajungem pe vârful Gaisberg pentru a-i vedea pe atleți cum își iau zborul. Cam mișto, nu? Concursul se ține o dată la doi ani așa că de acum abia în 2019 mai avem ocazia să vedem așa ceva.

Întâi s-a lăsat ceața. Groasă de puteai să o tai cu cuțitul și să-ți bagi cuțitul în ochi că nu vedeai nimic. Apoi a început potopul. Ștergătoarele nu mai făceau față iar noi nici nu ne uitam unul la altul de teamă că la prima sugestie de a ne întoarce  s-ar fi spulberat orice urmă de speranță în a mai prinde ceva din competiție. Dar după opt zile în Austria cam învățasem că vremea se schimbă rapid și speram o minune.

Long story short, a plouat atât de tare că nu s-a mai zburat, s-a plecat în alergare/alunecare și toți spectatorii s-au întors murați la mașini. Visasem la fotografii epice de la eveniment, dar asta e tot ce am primit:

Ieri am fost la start şi azi ne-am bucurat să aflăm că Toma Coconea conduce plutonul Red Bull X-Alps. A parcurs 120km în…

Δημοσιεύτηκε από Diva in bocanci στις Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

În oraș vremea s-a liniștit, dar urma o altă furtună, una mică dar gălăgioasă. Și acum, pe o bancă din Residenzplatz  s-a întâmplat pățania de-ți povesteam la început. A durat câteva secunde probabil, dar suficient cât să decidem că am văzut suficient piața în cauză și este cazul să ne mutăm în următoarea.

Yep! Fix acolo sub fântână aș fi vrut să mă ascund!

Din Residenzplatz poți intra în DomQuartier, complex arhitectural care cuprinde cinci muzee distincte (camerele baroce ale Alte Residenz, colecții de artă, muzeul Catedralei etc). Taxă și orar aici.

Când am ajund în Kapitelplatz plânsetele erau deja de mult uitate și  au început chicotelile la vederea pieselor supradimensionate de șah și a sferei aurii care ocupă centrul acestei piețe.

Mingea, mama, mingea! MIIIIIIINNNNGEEEEAAAA! ARRRGHHH!

De aici se ia funicularul pentru a urca la fortăreața Hohensalzburg, cel mai mare castel conservat în totalitate din Europa Centrală. Ridicasem mai devreme cardurile turistice pentru Salzburg și cu ele putem sări coada și intra direct în față.

În fortăreață sunt trei muzee: camerele princiare (se plătește bilet separat), muzeul fortăreței și un muzeul al marionetelor care făcea senzație printre copii. Dar mult mai impresionantă este panorama din vârf cu Salzburg la picioare. Și numai pentru asta merită să urci până aici cu funicularul sau pe jos. Orar și prețuri aici.

Am dezbătut intens dacă să ne grăbim să prindem intrare și la alte muzee, dar am decis că cel mic nici n-are chef de așa ceva și nici nu prinde prea des ocazia de a se juca cu pietricele în curtea unui castel. Joaca a continuat în oraș prin zecile de băltoace spre încântarea și mirarea turiștilor fără copii și fără cunoștințe despre ce înseamnă viața cu un toddler.

Sleiți de puteri după  zi lungă și plină de peripeții am ales un ultim obiectiv, Fabrica de bere Stiegl.

Stiegl-Brauwelt este cea mai mare berărie privată din Austria și atrage vizitatorii cu un muzeu care prezintă în detaliu procesul de producție al berii, istoria berăriei și pivnița, precum și o degustare la final din trei tipuri diferite de bere. Muzeul este unul interactiv și are chiar și un cinema cu ecran 270° surround. La finalul turului, inclus în prețul biletului, ai o degustrare de bere la restaurantul berăriei.

Ți-am tot zis în articol despre cardurile turistice. Salzburg Card poate fi cumpărat de la punctele de informare turistică (unul la gară și unul în Mozartplatz) și este o modalitate de a economisi atunci când vizitezi orașul. Cardul este valabil 24, 48 sau 72 de ore și îți oferă intrare gratuită la toate atracțiile și muzeele orașului, acces gratuit la transportul în comun, reduceri la excursii, evenimente culturale și concerte. La anumite atracții te scapă și de statul la coadă. Prețuri și detalii aici.

Salzburg este un oraș ideal de city-break, atracțiile și muzeele sunt la distanță mică unele de celelalte, le poți da gata pe cele mai importante în două zile și poți prelungi cu o a treia pentru un concert și ceva shopping.

N-am văzut tot ce ne propusesem în Salzburg și aveam cardurile valabile încă o zi, dar ne-a fost frică să ne forțăm norocul astfel că am luat-o din loc către următoarea destinație din vacanța noastră în Austria: Tirol. Am schimbat landul, am schimbat și norocul, n-am mai văzut picătură de ploaie și aș vrea să zic că nici tantrumuri, dar aș minți. Călătoriile cu copii nu sunt mereu numai curcubee și fluturași. Sunt ca o limonadă, și acră și dulce, per total bună.

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.