Echipamentghid de cumpărare

7 sfaturi să îți alegi pantofii de alergare mai bine decât Cenușăreasa

Cenușăreasa era o alergătoare de trail. Nu te uita așa mirat! Orice variantă a basmului ştii, Disney, Charles Perrault sau cea a Fraţilor Grimm, crede-ne pe cuvânt când îţi spunem că noi avem o variantă mai bună. De fapt, ea purta pantofi de alergare.

Revenind, Cenușăreasa tropăia mult pe coclauri. Această alergătură fără cap și fără coadă era, evident, o corvoadă. Mama vitregă îi pregătea traseele, chinuind-o cu poteci întortocheate, văi abrupte și teren accidentat. Deși făceau aceleași trasee, pentru surorile ei acestea păreau ușoare, confortabile, fără chin și la finalul zilei aveau tălpițele odihnite. Pentru eroina noastră traseele erau de coșmar și începuse să dezvolte grav mania persecuției. Seara se retrăgea în camera ei dând șuturi șoșonilor de alergat şi îşi oblojea bătăturile.

Într-o bună zi mama vitrega își înscrie odraslele care nu se plângeau de antrenamente la un maraton. Cenușăreasa, invidioasă, se decide să ceară ajutor de la Zâna sa Protectoare (nume real – Cardul Avantaj), face săpături pe net, găsește pantofii perfecți, dă comandă și a doua zi vin șoriceii mesageri, cu dovleac cu tot, și îi livrează minunățiile.

În ziua cu pricina, aliniate la start, surorile nici nu o recunosc pe Cenușăreasa care zburda veselă în șoșonii noi cu extra aderenţă. 3-2-1- Start! Dă-i și tropăie, alergă, urcă, sare peste rădăcini de parcă papuceii sunt fermecați. Toate astea până la km 12 când se împiedică brusc, cade urât, îi sare papucul din picior și îl vede cum se rostogolește într-o râpă.

Drama!

..nu mai continuăm poveste. Finalul îl știți de-acuma. Alergăciosul în pantofi albi i-l culege de pe drum, o saltă de-un braţ îi şterge fruntea de noroi, trec amândoi linia de Finish şi aleargă fericiţi şi feriţi de bătături până la adânci bătrâneţi.

Am încălecat pe-o şa şi vă las cu morala poveştii: alegerea unor pantofi potriviţi de alergat este extrem de importantă. La fel ca şi Cenuşăreasa, unii descopră pe propriile lor bătături și accidentări acest lucru.

#divainbocanci încă refuză să vă scrie o postare lungă și detaliată despre creme, geluri, unguiente băbești și comprese cu varză care să-ți trateze rănile și durerile de genunchi cauzate de încălțămintea neadecvată și lipsa de antrenament coerent.

În schimb, am putea să te ajutăm să îți găsești șoșonii care să îndulcească acest sport de Sisif:

1. Descoperă ce pronație ai.  Modul de a calca pe sol poate fi împărţit în funcție de diferențele existente în structura și forma tălpii și se reflectă în pronație, adică înclinarea tălpii de o parte sau alta în timp ce călcâiul atinge solul în timpul alergarii.

De ce este pronația importantă?   Modul de a călca pe sol indică cât de dur este impactul transmis articulațiilor în timp ce alergi. Mai specific, forma individuală a tălpii fiecărei persoane, forma boltei plantare și extensiile pe care piciorul le face în timpul miscării determină modul de a călca.

Îți recomandăm testul pertinent al celor de la Mizuno. Detalii aici, doar partea cu pronația și tipul de alergare, despre șoșoni discutăm mai departe.

2. Alege pantofi de alergat potriviți pentru pronația ta. Odată identificat ce tip de șoșoni ai nevoie, caută un model cu specificațiile necesare ție. Diverșii producători fac modele pentru fiecare tip de pronație. Nu presupune automat că cel mai scump model e și cel mai bun. O fi, dar poate nu pentru tipul tău de călcătură.

shoe12

www.nicefreshkicks.com

3. Greutatea ta și timpul de când alergi sunt detalii importante. Dacă ești un alergător începător cel mai probabil vei avea nevoie de susținere din partea papucilor. Nu râde! Construcția lor este în așa fel încât să absoarbă cât mai mult din șocurile pe care articulațiile și musculature ta încă nu pot să o facă.

4. Șoșonii mai scumpi, sunt scumpi cu un motiv. Nu îţi recomandăm să-ți vinzi un rinichi pentru papuci supersonici, dar să știi că producătorii cu tradiție țin cont de aspectul medical (să te ajute/susțină) cât şi de confort.

shoes51

www.maraton.info.ro

shoes61

www.runningwarehouse.com

5. Ce distanțe vrei să alergi? Pentru distanțe medii (~10-15km) cam orice model adecvat pronației tale este potrivit, dar dacă discutăm de distanțe de maraton sau ultra maraton, lucrurile se schimbă. Vei avea nevoie de modele speciale, construite să fie ușoare, cu suport minim.

6. Pe ce fel de suprafață alergi? Dacă ție îți place trailul dar alergi de antrenament doar în oraș, pe asfalt, nu e bine să folosești șoșonii de trail pentru asta. Suprafața pe care alergi dictează tipul de papuci pe care trebuie să îi porți. Nu vorbim aici doar de aderență și impermeabilitate, ci construcție și materialele din talpă diferite. Asfaltul este cea mai dură suprafață pe care poți alerga având impact negativ maxim asupra articulațiilor. Dacă poți, aleargă în parc, pe porțiunile cu iarbă și pământ, iar dacă e musai asfalt, să ai șoșoni pentru asfalt!

7. Experiența altor alergători poate fi o sursă de încredere. Fii atent la concursuri ce pantofi au ceilalți și fă sondaj. Dacă o mare majoritate poartă o anume marcă, probabil că știu ei ceva. Ai să vezi că sunt diferiți, nu doar culoarea!, iar fiecare și-a ales (sperăm!) modelul avecvat pentru picioruțele lui.

8. Sitele-uri de specialitate prezintă pantofii după brand și pentru tipul de teren pentru care au fost gândiți, cât şi detalii despre pronație. Fii atent la toate detaliile.

Tips & Tricks

Nu te speria de prețuri! Partea grea este să identifici modelul potrivit și dintre ele pe cel care iți place cel mai mult. Apoi mergi și probează-l la reprezentanța oficială sau în alte magazine să identifici exact mărimea. Acum că ai toate detaliile, tot internetul e al tău să găsești site-ul cu cea mai buna ofertă de preț la pantofii respectivi.

Iată câteva variante de site-uri cu prețuri prietenoase:

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

25 Comments

 1. 12/11/2014 at 11:12 am — Răspunde

  Întrebare foarte specifică: cum se comportă perechea de Salomon Speedcross 3?
  Că am oareşce mâncărimi prin portofel pe tema asta. 😉

  • Mary
   12/11/2014 at 2:34 pm — Răspunde

   Ancuța, răspunsul scurt e – genial!

   În detaliu, trebuie să te întreb pentru ce îi vrei? La ce ai vrea să îi folosești?
   Exista 3 variante de Speedcross 3:
   1. CS = Clima shield
   2. Gtx = Goretex
   3. simpli fara nici o membrană deasupra.

   Goretex știi că înseamnă, în mare, impermeabil. Clima shield e o memberană care pe lângă faptul că este impermeabilă are și proprietatea că menține temperatura constantă în șoșon. Pe testate, pe gustate.
   Eu am speedcross 3 CS model din 2012 (cei din poza de sus). Se comportă foarte bine pe frig, nu mă congelez în ei și i-am purtat pe zăpăadă mare și la -10grade! Dacă te miști și reușești să te încălzești, îți va fi bine tot restul tripului. Iar dacă e vară, și cald, se ventiliează foarte bine și nu te încingi în ei.

   Aș recomandă varianta asta, CS. Pentru mine, cu circulația periferică foarte proastă, e de vis.
   Profilul tălpii este foarte agresiv și are stabilitate pe orice suprafață de teren – mocirlă, stâncă, zăpadă, etc.
   Chiar dacă te uzi, șoșonul e construit să elimine apa din el cât mai repede, sau dacă transpiri tare, la fel.
   Singura parte neplăcută e că nu sunt foarte confortabili de stat in ei. De stat în picioare și atât. Sunt făcuți puțin mai înguști decât marea majoritate a șoșonilor tehnici. Dacă alergi în ei, e super bine pentru circulație, dacă doar stai, nu, devin incomozi. E posibil să fi avut senzația asta pentru că mi-am luat număr la limită, ar fi trebui să-mi iau 38. Eu port 37-37 jumate și mi-am luat 37 1/3 (salomon are mărimi cu sferturi).

   Concluzia – dacă vrei pentru trail running – sunt perfecti, speedcross 3 CS.
   Dacă vrei un șoșon mai versatil, potrivit și pentru alergare și pentru hiking, îți recomand – Salomon XA Pro 3D Gtx sau Ultra Gtx. Pretul iar difera dacă au membrana gtx sau nu. Aceștia sunt puțin mai grei, au suport pt glezna mai mare, și sunt mai confortabili pentru distanțe mari de mers.

   • 13/11/2014 at 8:25 am — Răspunde

    Uaaa, mulţumesc pentru informaţii, Merişoor!
    Îi vreau pentru alergat, chit că nu mă duc decât în pădurea Băneasa pe noroaie. Dac-o merge totul bine, poate fac un upgrade la diferenţe de nivel mai serioase, totul e 1. să nu mai alerg pe asfalt; 2. să investesc în şoşoni ca lumea, mi-am bătut joc suficient de picioarele mele şi la sală, şi la alergat, şi la biciclit.

    Ezit între GTX şi CS, am constatat că, dacă mă ud la picioare, s-a zis cu orice, chit că am şosete tehnice care să elimine umezeala. Înclin mai degrabă spre GTX din perspectiva asta, dar până nu-i văd pe viu… O să mă duc la reprezentanţa Salomon, sper ca ăl de sus să mă aibă-n pază şi să nu cad în cine ştie ce ispite, ca să probez exact să văd ce număr mi-ar veni.
    Citisem despre faptul că sunt destul de înguşti, pe mine treaba asta mă avantajează, pentru că-mi găsesc foarte greu şoşoni de orice fel pe care să nu treabuiască să-i sugrum cu şireturile.

    Fie ca bani în cont. :))

    • Mary
     13/11/2014 at 1:53 pm — Răspunde

     Am scuturat puțin interneții să vad mai exact care e diferența între CS si GTX. Nu le am pe amandouă să pot face comparație, am doar CS și sunt tare mulțumită.

     Concluzia:
     – ambele sunt materiale impermeabile, dar tehnologia și materialul diferă
     – CS e mai confortabil (touch & feel), GTX e mai țapăn, mai dur și mult mai greu. Vezi că același model de speedcross 3 CS vs gtx, cel gtx are 310g față de 270g CS
     – particularități asemănătoare
     – am găsit pe un site un nene care zice că modelul CS are un defect de fabricație – The tongue is only sewn in at the base and the stretchy cover between the tongue and the laces doesn’t do much to keep water out. If your toes get splashed, the water seeps in at the base of the tongue and you end up with a soggy foot.

     DAR – diferența cea mai importantă între cele 2 este durabilitatea. CS rezistă la uzură mai puțin decât GTX – sursa, de aici și diferența de preț cred, gtx fiind ceva mai scumpi.

     Caută-i online, după ce probat să știi exact ce mărime îți trebuie, și vânează oferte. Nu ai să găsești reduceri de 70% nicăieri, știu că am scotocit vreo 6 luni sperând să găsesc, dar mai sunt oferte tentante.

     • 13/11/2014 at 2:51 pm

      Într-adevăr, nu era foarte clar din specs-urile pantofilor ce face CS, ce face GTX, dar ştiam că gore tex-ul, ca material, e ceva mai dur. Cumva, văd GTX-ul mai înspre bocanc de iarnă decât înspre pantof de alergare clasic, moale, flexibil şi uşor.
      Clar mă voi duce în reprezentanţă, poate am noroc să văd ambele modele, ca să pot lua o decizie informată. Ce-i drept, 50 de grame nu pare mult, dar sunt momentele alea în care orice pare prea mult.

      Mulţumesc mult, once again! 🙂

 2. Mary
  13/11/2014 at 2:57 pm — Răspunde

  Oricand, cu mare drag!

 3. Ada
  28/05/2015 at 3:27 pm — Răspunde

  Buna,

  As vrea sa ma antrenez pentru o alergare de 7-8 km pe sosea (cel putin asta mi s-a spus ca o sa fie). Este un maraton in echipa, de tipul stafetei. De antrenat o sa ma antrenez tot pe asfalt.
  Pentru ca nu am mai alergat de ani de zile, nu mai am nici pantofi sport adecvati.
  Din cate stiu am ceea ce ei numesc “hich-arch” – am citit mai sus ca se numeste “supinator” si că am nevoie de șoșoni cu “cushioned”.
  Ai putea sa imi recomanzi ceva?

  Multumesc frums,
  Andreea

  • Mary
   29/05/2015 at 1:11 am — Răspunde

   Buna Ada,

   Daca inca nu esti prea sigura ca esti cu “high-arch”, incearca testul de la mizuno.
   Si chiar daca nu esti high-arch si esti spre “neural”, dar preconizezi ca vei alerga mult pe asfalt, iti recomand tot sosoni “cushioned”. Asfaltul este cea mai dura suprafata pe care ai putea sa alergi, asa ca ai grija de picioarele tale. Chiar exista riscul accidentarilor, eu am patit-o, alergand cu papuci de trail pe asfalt.
   Vad ca marea majoritate a alergatorilor prefera Asics pentru asfalt. Si eu sunt tot neutral spre high-arch. Si eu am tot Asics – Nimbus. Care au protectie foarte buna. Sunt pentru asfalt si pentru distanta lunga. Am observat ca Nimbus rezista bine in timp. am vreo 500km la activ cu ei si nu dau semne de oboseala iar gelul din talpa pare intact.

   Te sfatuiesc sa mergi sa probezi in magazine, sa vezi exact ce marime iti trebuie si apoi sa-i cauti online la reduceri si sa-i comanzi.
   Ziceam de site-urile de specialitate ca au papucii categorisiti pentru pronatii – pronatie
   E vorba de http://www.sportsshoes.com care au preturi foarte bune.
   La fel si pe startfitness.co.uk.

   Bafta sa gasesti ceva ce sa ti se potriveasca si sa va distrati bine impreuna!

 4. Corina
  04/08/2015 at 3:37 pm — Răspunde

  Buna,

  Cum sunt reduceri la Salomon zilele astea, am zis sa imi iau si eu ceva incaltari bune de trail de la ei, dar cititnd aici diferente intre CS si GTX chiar nu stiu ce sa aleg. Voi alerga cu ei la Ciucas 3X si cred ca merg cei de la GTX, de altfel la semi de la Brasov anul asta am prins sus zapada si gheata si ar fi mers ori CS dar mai ales GTX, ca am intrat cu un picior intr-un rau si am mers asa uda cativa km.

  Asadar, totusi, pentru ce vreau eu sa alerg in toamna asta, fiind o alergatoare amatoare de trail si am antrenamente de placere 🙂 si iarna pe zapada/gheata, ar merge mai bine GTX? Sau nu e chiar asa rau si cu CS? Recunosc ca prefer o incaltaminte usoara, flexibila, nu rigida. Pentru asfalt am Mizuno si Saucony, ultimii fiind mai usor decat Mizuno, dar nu prea iti respira piciorul in el.

  Merci mult!

  • Mary
   04/08/2015 at 5:00 pm — Răspunde

   Buna Corina,

   Între timp mi-am achiziţionat încă o pereche de Speedcross 3, varianta GTX de data aceasta si acum ştiu pe pielea mea cum sunt amandouă.
   În primul rând să te aştepţi ca nici un şoşon nu te apără de apă atunci când calci în râu, mai ales daca nivelul apei ajunge şa gleznă :), apa va intra pe deasupra.

   GTX cei noi sunt foarte rigizi în comparaţie cu CS. Pe CS i-am iubit foarte foarte tare şi sunt singurii papuci care nu m-au ros niciodată. Cu GTX a trebuit să mă obişnuiesc şi să-i rodez. M-a jenat mult timp cuta pe care o face materialul pe degete când păşeşti. La CS nu am avut aşa ceva.

   Restul proprietăţilor sunt asemănătoare şi nu fac diferenţă între ele. Interneţii spun că GTX rezistă în timp mai bine decât CS. Pe CS i-am alergat 500km pe toate coclaurile, noroaie, zăpadă, sloată, gheaţă, orice îţi poţi imagina, şi i-am mai şi spălat la maşină aproape săptămânal şi după 2 ani arătau ca noi. Poate impermeabilitatea a avut de suferit, dar în rest nu mă plâng.

   Aşadar dacă preferi încălţămintea flexibilă îţi recomand CS. Mergi şi probează-i pe amandoi şi ai să vezi diferenţa.
   Să-ai alergi cu spor!

   • Corina
    05/08/2015 at 10:13 am — Răspunde

    Multumesc mult de raspuns!
    O sa incep si eu cu CS si apoi incerc sa ma obisnuiesc cu GTX pentru ca prefer flexibilitate si ceva mai usor, o sa incerc sa nu ma ud prea tare :))

 5. ale
  29/06/2016 at 7:57 pm — Răspunde

  Buna,
  Iti scriu pentru ca de cateva zile ma tot chinui sa-mi aleg o pereche de papuci pentru alergare. Eu alerg mai mult pe asfalt (piste de alergare) in jur de 11 km. nu am participat niciodata la un maraton.
  intrebarea mea este daca adidasii pentru “trail running” sunt potriviti pentru asfalt.
  Am tot citit pe site-uri ca e bine sa -ti iei papuci pentru alergat cu 1 marime mai mare decat marimea obisnuita. e ok?
  Iti multumesc frumos!

  • Mary
   30/06/2016 at 11:56 am — Răspunde

   Hey buna,
   Chiar nu aş recomanda pantofi de trail pentru asfalt. Este o diferenţă majoră între duritatea asfaltului (chiar şi a pistei) şi “soft-ground” cum mai este denumit trail-ul. Citisem că până şi stânca are duritate mai mică decât betonul. Ideea e următoarea, dacă talpa şi construcţia papucului nu absorb mult din impactul cu asfaltul, acest impact va fi absorbit de articulaţii. ()
   Eu am avut experienţe foarte neplacute cu pantofi de trail (entry-level cei-i drept) şi asfaltul.

   Cât despre mărime, depinde de producător. Cel mai simplu e să-ţi măsuri talpa, compară cu ghidul de mărimi şi lasă puţin de rezervă. La efort piciorul se mai umflă şi ăn nici un caz nu ar trebui să-ţi fie ficşi.
   Cel mai important, să afli ce pronaţie ai şi să cauţi şoşoni speciali pentru ea.

   Ţin pumnii!

 6. 06/06/2017 at 7:19 pm — Răspunde

  Iata ca am ajuns asta pagina despre 7 sfaturi să îți alegi pantofi de alergare,
  cautand despre maramu. Acum ce sa zic ca faci treaba super.
  Te invit sa vezi si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre
  maramures. Multutmesc frumos

 7. 06/10/2017 at 9:48 am — Răspunde

  Interesant articol, multumesc pentru informatie, incaltamintea trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru distante lungi la alergat.

 8. ale
  04/03/2018 at 10:35 am — Răspunde

  Buna,
  Imi poti spune, te rog frumos, ce adidasi de alergat ai alege din urmatoarele modele?Scuze ca te deranjez, dar de vreo 2 sapatamani tot caut si citesc review-uri si tot nu stiu ce sa aleg. Am pronatia neutra si ii voi folosi la alergat pe asfalt, mai mult de 15 km pe sapt (intentionez sa alerg la un semimaraton). Multumesc din suflet!
  1 https://www.sportguru.ro/femei/incaltaminte/pantofi-alergare/pantofi-alergare-dama-asics-gel-nimbus-19-fw-2017
  2 https://www.sportguru.ro/femei/incaltaminte/pantofi-alergare/pantofi-alergare-dama-asics-noosa-ff-fw-2017
  3 https://www.sportguru.ro/femei/incaltaminte/pantofi-alergare/pantofi-alergare-dama-asics-dynaflyte-2-fw-2017
  4 https://www.sportguru.ro/sporturi/alergare/pantofi-alergare/pantofi-alergare-asfalt-piste/pantofi-alergare-dama-asics-gel-kayano-24-fw-2017

  • Mary
   05/03/2018 at 11:10 am — Răspunde

   Hey buna!

   Varianta ideala pentru pronatia neutra este Nimbus. Sunt de vis! am si eu o varianta mai veche pe care i-am alergat cateva mii de kilometri pana i-am dezmembrat 😀
   Sunt scumpi, dar crede-ma isi merita fiecare banut.
   Sunt pentru pronatie neutra si numar mare de km. Si per antrenament si per total. Pentru asfalt.

   Noosa sunt pentru triatlon.
   Dynaflyte sunt pentru antrenamente, o varianta mai slabuta
   Kayano sunt pentru pronators.

   Cand nu esti sigura de un model pentru ce e si nu-ti dai seama de pe site-ul producatorului (desi ar trebui sa scrie clar), uita-te pe runningwarehouse.com sau sportsshoes.com

 9. Ale
  05/03/2018 at 12:16 pm — Răspunde

  Multumesc din suflet. O sa merg pe nimbus atunci. Imi poti spune ca marime, ti-ai luat cu o marime mai mare? O zi frumoasa!

 10. Ale
  05/03/2018 at 12:31 pm — Răspunde

  Intreb in ideea pt ca am tot vazut/experimentat ca adidasii de la Asics au un calapod mai mic. Eu am 36. Si nu stiu ce sa aleg intre 37 si 37.5. Din pacate, nu am unde sa probez. Merci

  • Mary
   05/03/2018 at 1:56 pm — Răspunde

   Eu port 37-35,5 si imi iau toti sosonii tehnici 38.
   Ma ghidez dupa nr. de cm a talpii si unii producatori au size-chart si cu cm.
   Varianta Asics – size-chart

 11. Ale
  05/03/2018 at 2:09 pm — Răspunde

  Multumesc frumos! O zi frumoasa!

 12. Valentin
  13/05/2018 at 6:51 pm — Răspunde

  Bună.Am avut,vreme de doi ani,o pereche de Asics Nimbus 19,pe care i-am îngropat azi în noroiul unui trail.Erau de asfalt,desigur.Mă gandesc să trec la ceva special pentru trail,am tot privit pantofii celorlalți și se pare că Salomon a caștigat în statistici (diverse culori și modele)De unde să încep căutările?Colegi de-ai tăi cu ce aleargă?Netul e plin,problema e că în zona mea nu prea există magazine Salomon,doar ceva perechi ici-colo prin magazine gen Decathlon,Intersport,etc.Mulțumesc!

  • Mary
   14/05/2018 at 12:58 pm — Răspunde

   Hey buna,
   Pentru trail lumea alergarii e impartita in doua: Salomon Speedcross si La sportiva Mutant/Acasha/Helios.
   Difera calapodul, adica Salomon sunt mai ingusti si merg pentru labute inguste si cu numere mai mici (daca nu o sa-ti cada unghiile :)) si La sportiva sunt mai lati.
   La Sportiva au o viata mai scurta si se uzeaza mai repede, dar sunt mai usori.

   Vezi ca exista sizing guide care chiar corespund.
   Poti comanda 2 numere si sa returnezi ala care nu e bun, sau dpe ambele daca nu-s ok.

   Tin pumnii!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.