AlergareEvenimenteUtil - tips & tricks

Şugaş Race – De la asfalt la poteci şi ce înveţi la primul concurs de trail running

Țineam ochii strânși, mă orbea soarele. Alergam de ceva vreme singură. Nici țipenie de vreo vietate pe traseu. Măcar o veverița prin tufișuri, ceva, orice. Încep să mă gîndesc că n-a fost o idee prea bună să particip. Nu mă simt stabilă în șoșoni, iar potecuța în diagonală nu mă ajută prea tare. Cu coada ochiului văd că e cam mult hău până jos. Nu văd nimic în depărtare.

Mă tot frec la ochi cu mâneca. Nimic. Lumina mă irită din ce în ce mai tare. Chiar nimeni pe tarseu? Oi fi chiar așa de în față comparativ cu restul plutonului? Încep să râd de una singură și continui parcă și mai leneș. Iar mă frec la ochi și mi se pare că se mișcă tufișurile. Blestemăția asta de soare! De ce nu mi-am luat ochelari? Că n-ai! imi răspund singură și dau să râd din nou când mi se hâțână imaginea în fața ochilor. Dacă mai insist sigur imi scot un ochi. Ia stai! Nu, nu se clatină imaginea, se clatină boscheții. Da, boscheții! De ce se mișcă boscheții aia?! CE mișcă în boscheții ăia?

Scot o cască din ureche și sper să nu aud nimic. Continui să alerg îndreptându-mă spre locul cu pricina. Nu-mi pot dezlipi ochii crușiți de ei. MORMĂIE ceva. Mi se taie respirația iar picioarele aleargă fără mine, culmea. Nu-mi-se-pare! Chiar mormăie ceva în boscheții aia. Încep să țip cât mă țin plămânii. De groază. Picioarele nu mă ascultă și gonesc ca nebunele, genunchii îmi sunt de gelatină.

*Sursa foto – http://sugasrace.ro/

Trecerea de la asfalt la cărări de munte

Cu o seară în urmă plecam cu o prietenă de nebune la Șugaș Trail Race. Prima dată cu ea la volan și prima dată la un concurs de trail. Ne hilizim mult şi ne pierdem prin sate până se termină asfaltul în vărful unui deal. Nici urmă de semnal gps. Eu mă hapciuesc, ea râde de mine. Avem biscuiți, apă și benzină suficientă. Experienţa începea bine.  Cât de greu poate fi să alergi 12km pe poteci?

Dimineața mă prinde somnoroasă şi nu mai vreau să mă dezlipesc din așternuturile moi și în nici un caz să alerg. La micul dejun descopăr cu groază că hapciuiala mea nu e pe fond alergic ci am răcit de-a binelea. 1 pliculeț de Animal-Pack, 2 fervex, 2 spiruline şi 2 cafele. Stau în picioare. Semn bun! Doar că mor de frig aşa că mă echipez ca pentru Polul Nord şi fuga la start.

E mult prea dimineață pentru mine și mă zgâiesc la alergătorii de trail. Sunt echipați diferit de cei de asfalt. Sunt complet fascinată de şoşonii lor. Eu n-am aşa ceva. Complexul Cenuşăreasa. Ah și încă ceva, Hercules ăștia, toți sunt în tricou şi pantaloni scurți. Eu blindată până în dinți, inclusiv mănuși și buff la gât și tot tremur de frig. Chef de alergat zero. Mă aliniez la start. Aceleași atacuri de panică. Cum naiba să vrei s-o iei la fugă de la un concurs de alergat? Până mă dezmeticesc se dă startul. Pornesc.

*Sursa foto – http://sugasrace.ro/

Tot traseul am alternat între efort cardio şi articulațiile care cedau.

Am alergat ~720m diferență de nivel în 15km, diferență pe care o aveam de obicei la maratoane de MTB în 30km. Ultimii 3km au fost bonus că m-am rătăcit și i-am  alergat de două ori. Cică nu-i semn bun când alergi de nebun singur prin pădure!

Concluzionez că la vale nu-mi place nici măcar să alerg (pe biclă nici atât!) și să-mi aud genunchii scârțâind. Îmi urăsc șoșonii Tambora că sunt groaznic de instabili și sosetele de ski. Eu m-am îmbrăcat dupa prognoza din Alaska și nu pentru cele 26 de grade de afară. Ah, aș mai fi vrut o bluza cu aer conditionat.

Am trecut ca isterica pe lângă punctul de alimentare, țipând dacă n-au văzut 2 copii fugind pe acolo. Îi fugăream pe cei doi prichindei de vreo 6 ani să le rup urechile că îmi trăseseră o sperietură sora cu moartea scoțând mormăituri dintr-un tufiș.

Nici prietena mea n-a avut o soartă mai bună. I s-a desprins complet talpa la un șoșon și a trebui să vină până la finish cu el în mână.

La Finish eram atât de plină de ondorfine! Mă simțeam un erou. Nu știam la vremea aia de runner’s high. Mă miram de ce nu cad petale de trandafir din cer și  organizatorii nu îmi construiesc statuie. Nu bust, în mărime naturală!

*Sursa foto – http://sugas-race.covalpin.ro

Cam așa a fost prima mea întâlnire cu alergarea montană și mi-au luat ceva curse până să mă obișnuiesc, dar o data prinsă, n-am să mai alerg asfalt niciodată. Nici măcar după un hoț care îmi fură geanta de umăr!

Lăsând gluma la o parte, asfaltul este cea mai dură suprafață pe care poți alerga, mai dură decât stânca. Acest lucru se traduce direct în impactul asupra articulațiile tale și crește riscul accidentărilor la care sunt predispuși alergătorii. Pe cât posibil alege să alergi pe suprafațe mai blânde. Deși adesea se spune că este vorba doar de o preferință personală (asfalt vs. trail), ca experiență trăită, vă spun că sunt complet diferite. Peisajul, suprafața pe care alergi, foșnetul frunzelor, creste pășite cu atenție, potecuțe care șerpuiesc prin păduri, aerul curat, toate sunt motive de bucurie și atârnă greu  în comparație cu alergarea urbană.

Şugaş Race – pentru începători?

Șugaș Race este un concurs foarte bun pentru începători. Traseul scurt este mediu ca dificultate. Cu o oarecare pregătire fizică îi vei face față cu bine. 15km și ~600m diferență de nivel nu este de speriat, dar nici prea ușor încât să nu simți că nu este o cucerire personală. Traseul în sine nu este tehnic, nu are elemente dificile sau periculoase care să necesite experiență montană. Este solicitant pentru că vei avea de urcat 3 culmi/dealuri. Prima urcare este mai din scurt și abruptă și va scoate puțin sufletul din tine, dar celelalte două sunt mai domoale.

Recomand din tot sufletul, mai ales că organizarea este bună și ca bonus vei putea admira culorile de toamnă în toată splendoarea lor datorită traseului cu porțiuni deschise si vizibilitate mare. Ce-a de-a doua ediţie are loc în acest weekend.

La ce să te aștepți de la prima participare la un concurs de trail running:

1. Iți vei testa șoșonii – vei afla exact cît de stabili sunt, cum se împacă cu pietrele, ce înseamnă “susținere laterală”, aderență pe diverse tipuri de sol, impermeabilitate. Pantofii de asfalt nu sunt o alegere bună.

2. Vei afla ce înseamnă diferență de nivel: cu gâfâituri, cu alunecări de glezne, cu scârțâit de genunchi, cu weey! weey! la vale.

3. Vei fi tu cu tine și cu gândurile tale pe coclauri pustii. Ar fi bine să fii confortabil cu asta.

4. Vei afla de ce e bună o foiță cu protecție pentru vânt, în cel mai rău caz și de ploaie.

5. Nu-ți vei mai dori muzică în căști, ciripitul păsărelelor și foșnetul frunzelor este divin.

6. Expresia “la capătul lumii” va căpăta noi înțelesuri pentru tine.

7. O să afli de ce e musai să cari o sticlă de apă cu tine. Fără martori vei fi foarte înclinat să bei și dintr-o baltă!

Later edit 4:

Șugaș Race 2017  va avea loc la sfârșitul săptămânii pe 14.10.2017  cu trei trasee de alergare montană: Hobby (8km, 300m diferență de nivel), Short (16km, 800m diferență de nivel) și Long (27km, 1300m diferență de nivel).

Later edit 3:

Şugaş Race 2016 va avea loc la sfârşitul săptămânii pe 15-16.10.2016 cu două trasee de mountaibiking şi trei de alergare montană perfecte pentru a savura magia culorilor de toamnă!

Later Edit 2:

Şugaş Race 2015 va avea loc în acest weekend (10-11.10.2015) păstrând ambele probe de alergare şi MTB, dar cu trasee noi.

Later Edit:

Șugaș Race 2014 va avea loc în acest weekend (11-12.X.2014), pe lângă cele două trasee de trail, această ediție are și o probă de MTB și poate fi urmărit live prin intermediul camerelor web din stațiune:

STR8

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

3 Comments

 1. 12/02/2015 at 2:09 pm — Răspunde

  Imi faci asa o pofta de miscare, eu cu comoditatea mea!
  Care e urmatorul semimaraton la care se mai fac inca inscrieri? :)))

  • Mary
   12/02/2015 at 3:18 pm — Răspunde

   Ne bucuram ca ti-am facut pofta!
   Urmareste Calendarul nostru inspiratie. Sezonul abia incepe!

 2. […] fizic şi psihic. Acesta a fost începutul iar apoi curiozitatea a preluat controlul. Cum e să treci la alergarea montană? Cum e în pădure, noaptea,? Cum poți să alergi noaptea […]

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.