cu bicicletainspiraţional

Top 10 ture cu bicicleta

Toamna se numără bobocii și încep să evaluez balanța puținelor zile de concediu rămase de peste vară. Este un bun prilej să fac planuri de ture cu bicicleta pentru anul viitor la o cană de ceai aromat şi să-mi aduc aminte cu un zambet nostalgic de turele pe care le-am făcut în puţinii ani de când biciclesc prin diverse locuri. Sar bucuroasă de la una alta amintindu-mi păţaniile nostime sau semi-dramatice şi foarte greu să decid care este tura favorită.

Dacă ești în căutare de inspirație pentru trasee spectaculoase cu bicicleta, pe la noi sau pe coclauri străine, iată cum arăta topul turelor mele preferate:

Sella Ronda: Dolomiţi

Cam cea mai tare tură de biclă pe care poţi să o faci in Dolomiţi, în grupul Sella,  este cea care traversează 4 pasuri: pasul Sella (2240m), passo Pordoi (2239m), passo Campolongo (1875m) şi passo Gardena (2121m), unul mai spectaculos ca altul. Dacă îţi plac muchiile colțuroase şi pajiştile verzi cu văcuţe grase, atunci sigur ai să ţopăi ca mine de pe un picior pe altul şi o sa te opreşti mereu să faci poze. E o tură de vreo 55 de km, a fost parte din circuitul de Turul Italiei de mai multe ori şi este inclusă în Maratonul Dolomiţilor, una din cele mai mari competiţii de ciclism din Europa, care se desfăşoară în prima duminică din iulie și la care am asistat uluită în 2013 când a participat prietenul meu alături de alți 8000 de ciclişti.

Großglockner-Hochalpenstraße

Este cel mai înalt pas asfaltat al Austriei (2504m) și te va ameţi cu acele de par care se succed pe măsură ce urci dar odată ajuns sus îţi va răsplăti efortul din plin cu priveliştea gheţarilor impunători şi culmilor înzăpezite. Traseul nostru a început din Heiligenblut şi a avut doar vreo 50 de km din care urcarea preţ de vreo 1200m. Nu-ți face griji, maşinile trec încet şi nu-s aşa multe deoarece mai sus de Heiligenblut au barieră. Pentru mașini taxa pentru traversarea pasului este de 35 euro.

Transfăgărăşan

Nu mai e nevoie de prezentare și va rămâne mereu în topul meu: prima mea tură de biclă și cea care mi-a setat aşteptările în materie de privelişti impresionante. L-am biciclit şi dinspre Piteşti şi dinspre Cârţişoara, între mai şi septembrie, mi-a fost şi cald şi frig, am luat chiar și o trântă la o coborâre dar tot aş accepta oricând să mai fac o tură de Trans. Cel mai tare îmi place în mai când maşinile se opresc la cascada şi bicicliştii pot să-şi continue liniştiţi drumul până sus la Bâlea.

Transalpina

Transalpina mi s-a părut una dintre cele mai calme ture pe care le-am făcut vreodată, una în care m-am luptat cu propriile limite şi am primit cele mai multe reacţii de la încurajări, de la poze din maşină la ‘’doamne fereşte’’, ‘’uite, e o nebună cu bicla’’, ‘’mie mi-e frică şi în maşină, de la făcut cruce la claxoane de încurajare de la motociclişti. Ce-i drept am făcut tura din ambele părţi (Rânca şi Obârşia Lotrului) şi n-am dat cu ochii de alte fete pe traseu. Recomand și o tură în apropiere, prin satele de pe lângă Horezu sau pe cheile Olteţului cu mtb-ul.

Kotor – Muntenegru

Wow, wow şi iar wow, cam aşa e tura asta, te cam zgâieşti în jos mereu spre golf să reţii priveliştea aia minunată din toate unghiurile posibile. Cam 50 km  are tura pe care am făcut-o noi cu plecare chiar din Kotor, cu urcare de la 0 la 900 de metri. Se poate merge şi mai sus pe nişte serpentine înguste pe care abia se înghesuie la mustață maşinile şi autocarele. Îți recomand să pleci foarte de dimineaţă daca e toiul verii că altfel te prinde canicula pe drum şi nu-i deloc plăcut.

Ciocanu – Şirnea – Pestera – Fundata – Rucăr

Culoarul Rucăr-Bran e colţul meu de rai în România, pentru biclă sau la picior, și aş sta aici oricât să mă plimb, să citesc, să respir iarbă şi să mă odihnesc. 70 de km de flori, miros de iarba cosită, o urcare zdravănă la Ciocanu şi multe privelişti cu creasta Pietrei Craiului. Atenție! dacă mergi pe cursiera vei avea şi câţiva kilometri neasfaltaţi, dar cu puţină atenţie, scapi fără nici o pană.

Durmitor – Muntenegru

Un parc naţional pentru toate buzunarele şi gusturile, cu opţiuni numeroase pentru cursieră, MTB sau hiking şi camping. Am făcut mai multe ture pe aici, partea faină e că drumurile sunt laterale şi sunt libere, biciclitul e o plăcere, peste tot culmi stâncoase, păduri răcoritoare, iar mâncarea e delicioasă  pentru când vrei să faci pauze mai lungi la prânz sau seara.

Apuseni

Deşi excursia în Apuseni a început cu stângul din cauza infrastructurii rutiere deficitare, peisajele şi calmul ardelenesc ne-au transformat în fani convinși de mi-au dat lacrimile când a trebuit să plecam. Tihna şi seninătatea oamenilor te fac să uiţi complet de probleme tale comune şi te lași răsfățat de peisajele pitoreşti. Se pot face multe ture, având în vedere că recent au fost asfaltate în zonă multe drumuri pietruite care urcă spre diverse sătuce mai în munte.

Ostrov

Zona Ostrov, imediat cum treci cu bacul spre satele de lângă, e o relaxare şi primăvara şi toamna. Ori e plin de rapiţă ori de struguri, deci oricând vei merge eşti câştigat. Drumul e destul de lin, cu ceva urcări cât să nu te plictiseşti şi ai senzaţia că totul e nou în jur, chiar dacă nu e prima ta tură prin zonă. E plin de vii și nuci bătrâni pe marginea drumului. Ia şi un rucsăcel minuscul din pânză la tine toamna, struguri mai buni ca acolo  n-ai să găsești nicăieri.

Bulgaria

N-ai zice că atât de aproape de noi se află o multitudine de posibilităţi, activităţi felurite pentru copii, adulţi dornici de aventură. Noi am ajuns pe la ture în Bulgaria de cele mai multe ori ca urmare a unor weekenduri cu vreme ploioasă la Bucureşti şi n-am fost niciodata dezamăgiţi. Am făcut şi ture lungi si scurte, am văzut cele mai simpatice animale ale străzii, cele mai mari tufe de soc şi de iasomie, am mâncat super bine după bicicleală la preţuri foarte bune. Cel mai tensionat moment e cel cu podul, deoarece noi nu trecem graniţa cu maşina. Pe biclă eviţi coada, dar să ai grijă la tirurile numeroase şi la scurgerile de pe pod care sunt paralele şi nu diagonale sau perpendiculare cum ar fi normal pentru siguranţa bicicliştilor.

Alexia Ursache

Alexia Ursache

De la mersul în ture de dragul lui, muntele și bicla au ajuns să fie o dependență și în viața mea, mă topesc după verde și savurez fiecare tură în weekend sau concedii, mă entuziasmez ca o adolescentă îndrăgostită la orice tip de floare montană pe care nu am mai văzut-o sau la o priveliște spectaculoasă pe apus. În ultimii ani cu munțomăneală am învățat multe despre asta, despre mine și despre ceilalți și nu mai văd cum ar putea să fie vreodată fără.

2 Comments

  1. Costi
    13/10/2017 at 2:30 pm — Răspunde

    Passo Gardena , Sella ,Pordoi , Campolongo ,Bifate in 2017 -07-17 .Nu ți-a plăcut Passo Stelvio sau l-ai uitat ?

  2. Alexia
    13/10/2017 at 4:47 pm — Răspunde

    Am ajuns si pe acolo dupa ce-am scris articolul si pe alte cateva de prin Franta si Austria. Frumos si pe Stelvio, un pic cam aglomerat pentru gusturile mele, iar cumva mi s-a parut o tura mai usoara decat multe altele 🙂

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.