Aventură și călătoriicu bicicletaPiatra Craiului

Traseu de vis în Piatra Craiului pentru începători și bicicliști

Masivul Piatra Craiului este cunoscut pentru traseele dificile cu priveliști amețitoare și că este un rai pentru iubitorii de stâncă și adrenalină. Dar tot în Piatra Craiului poți găsi trasee pentru începători, la fel de spectaculoase dar mai puțin solicitante.

Stăbaterea Crestei Nordice a Pietrei Craiului cu lanțuri și zone expuse este o experiență pe care o recomand oricui este interesat de un traseu în masiv, dar pentru bocanci obosiți care vor doar o tură de relaxare sau pentru începători care-și doresc un pic din experiența Craiului, traseul pe care ți-l propun în acest articol este ideal. Traseul poate fi făcut și pe bicicletă cu mici modificări pe care ți le voi indica în articol.

La pas prin frumusețile Craiului

cruce rosie Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheia Pisicii – La Table (Șaua Vlădușca)

banda-rosie  Sat Peștera – Dealul Munteanului – Fântâna lui Botorog

Durată: aproximativ 6 ore. Se poate face și mai repede în funcție dacă de viteza cu care mergi și lungimea pauzelor, dar este un traseu în care grăbitul nu are rost și tolănitul în flori este recomandat.

Dificultate: redusă. Sunt doar câteva urcări nu foarte solicitante, majoritatea pantelor fiind domoale mare parte din drum fiind pe drum forestier.

harta traseu piatra craiului 1

Intrarea în traseu se face de la Fântâna lui Botorog unde se poate lăsa mașina. Dacă vii cu trenul să știi că traseul din Zărnești până aici este, conform indicatoarelor, de o oră, o ră și jumătate. Traseul continuă lejer prin Prăpăstiile Zărneștilor până la indicatorul care anunță o bifurcație: înainte pentru Cabana Curmătura și stânga spre Refugiul Grind prin Valea Vlădușca.

Regulă de traseu: nu te grăbi! Peisajul prin prăpăstii este incredibil de frumos și, chiar dacă nu ești amator de cocoț, sigur vei pierde minute bune cu ochii la cățărătorii de pe stânci.

Prapastiile Zarnestilor003 Prapastiile Zarnestilor006 Prapastiile Zarnestilor007 Prapastiile Zarnestilor011 Prapastiile Zarnestilor016 Prapastiile Zarnestilor

Făcând stânga la indicator în scurt timp intri în Cheia Pisicii. Aici drumul forestier este înlocuit cu o vale îngustă, bolovănoasă, presărată din loc în loc cu cascade în miniatură. Peisajul este extrem de sălbatic, vegetația înăltuță și porțiunea trebuie străbătută cu grijă să nu intri mai sus de glezne în apă, în rest nu presupune vreun efort deosebit.

Cheia Pisicii003 Cheia Pisicii004 Cheia Pisicii006

Odată ieșit din chei, te întorci pe un drum forestier care te duce apoi pe o potecă generoasă până La Table. Stai cu ochii pe sus pentru că se vede foarte bine creasta, dar ai și mare grijă căci aici este o stână cu câini. Din fericire ciobanii sunt niște oameni tare faini care pe noi ne-au servit cu urdă și jintiță și ne-au asigurat că griveii lor sunt obișnuiți cu turiștii.

La Table002 La Table006 La Table008 DSC01757La Table010 La Table011

 

Imediat după stână se află un indicator și drumul se bifurcă: înainte – dreapta spre Refugiul Grind și la stânga spre Moeciu prin satul Peștera. De aici începe și cea mai frumoasă parte a traseului și mai că ai merge tot drumul cu spatele ca să nu-ți iei ochii de la creastă. Dar fii fără grijă, în scurt timp, după Șaua Joaca, Crestele Bucegilor  or să-ți țină companie.

La Table - Sat Pestera005 La Table - Sat Pestera002 La Table - Sat Pestera006 La Table - Sat Pestera007 La Table - Sat Pestera011 La Table - Sat Pestera013 La Table - Sat Pestera014 La Table - Sat Pestera015 La Table - Sat Pestera016 La Table - Sat Pestera020 La Table - Sat Pestera021 La Table - Sat Pestera022 La Table - Sat Pestera024

Poteca devine din nou drum forestier și încep să apară primele case. Ultimul indicator pe care îl vei întâlni te va anunța să continui drumul drept urcând o pantă ușoară urmând apoi să continui pe coama unui deal. Cel mai probabil vei fi tentat să urmezi drumul care duce în sat și trece pe la Casa Folea. Și eu am făcut-o ca apoi să mă reîntorc la traseu.

Pont: Dacă ai luat drumul satului nu este nicio problemă, te poți reîntoarce la Fântâna lui Botorog și pe acolo cotind la stânga pe drumul de biciclete și mașini. Te sfătuiesc totuși să nu iei acest drum pentru că ratezi o bucățică de traseu incredibil de frumoasă.

La Table - Sat Pestera012

Străbătând Dealul Munteanului ai în permanență belvedere la crestele Bucegilor și satele Peștera și Măgura. Odată ce ai trecut de intersecția cu drumul ce coboară spre Mânăstirea Peștera, fii atent la marcaje pentru că pe partea stângă se face o potecuță îngustă între două garduri. Drumeagul acesta care pare mai degrabă făcut de firul unui pârâiaș te trece pe lângă și uneori prin gospodăriile oamenilor ca mai apoi să te scoată în dreptul unei fântâni de unde trebuie să iei drumul din dreapta pentru a ajunge înapoi la Fântâna lui Botorog. Bucățica asta de traseu a fost preferata mea din toată tura și te sfătuiesc să nu o ratezi.

Sat Pestera004 Sat Pestera007 Sat Pestera011 Sat Pestera014 Sat Pestera016 Sat Pestera018 Sat Pestera021 Sat Pestera025

Varianta pe bicicletă

Așa cum îți spuneam, același traseu se poate face și pe bicicletă mountainbike. Parcurs pe două roți, traseul nu este dificil, dar nici nu poate fi considerat o plimbare în parc.

harta traseu piatra craiului bicicleta

Cu roșu traseul de drumeție și cu galben cel de bicicletă.

Prima parte a traseului până la indicatorul de Cabana Curmătura este identic cu cel de drumeție. Aici se ocolește Cheia Pisicii (nu văd niciun motiv pentru care ai urca cu bicicleta în spate pe aici) mergând înainte și cotind stânga pe drumul forestier la prima intersecție.

Restul traseului se suprapune din nou cu cel de drumeție dar continuă pe drumul din sat fără a intra pe cotitura din stânga pe poteca îngustă. Din păcate pe aici nu ai loc cu bicicleta. De aici singura bifurcație pe care o vei mai întâlni este cea care coboară în satul Măgura, dar tu îți vei continua drumul înainte ignorând-o.

cu bicicleta Piatra Craiului001

Chiar dacă acestu traseu îi lipsește adrenalina și amețeala potecilor înguste de creastă, nu este cu nimic mai puțin frumos. Totodată trebuie tratat cu aceeași grijă ca orice alt traseu în masiv așa că:
 • plătește taxa de parc natural fie la automatul de la poșta din Zărnești, fie la reprezentantul parcului aflat la Fântâna lui Botorog.
 • poartă bocanci dacă vei străbate porțiunea Cheia Pisicii.
 • nu pleca fără frontală/lanternă, apă și o hartă.
Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

32 Comments

 1. Serban Lucian Gheorghe
  28/06/2015 at 10:06 pm — Răspunde

  Superbe peisaje , am fost si eu acolo anul trecut !

 2. alecsa cristi
  28/06/2015 at 10:51 pm — Răspunde

  foarte frumos traseul,ma bate gandul sa-l fac saptamana viitoare cu bicicleta nu il ai cumva pe cel de bicicleta in format gpx?

  • Maria Radu
   28/06/2015 at 11:18 pm — Răspunde

   Nu-l am din păcate. Oricum este ușor de urmat doar cu o hartă, iar diferența de nivel este mică.

 3. anca-ionela
  19/07/2015 at 10:01 pm — Răspunde

  minunat traseu, l-am strabatut ieri dupa indicatiile tale si am avut o zi perfecta, mersi

  • Maria Radu
   20/07/2015 at 12:07 am — Răspunde

   Vai, ce mă bucur! Mulțumesc că mi-ai spus! Ture faine să ai!

   • anca-ionela
    21/07/2015 at 11:02 pm — Răspunde

    Faina tura a fost si cea de-a doua zi cand am urcat pana la Cabana Curmatura ,(dupa o sambata perfecta nu puteam petrece duminica in alt mod) acum ma tot gandesc cum sa ajung pe creasta craiului dar sa nu fie super greu pentru ca nu sunt inca destul de antrenata, daca ai vreun sfat… mi-ar fi de folos, multumesc

    • Maria Radu
     22/07/2015 at 12:52 pm — Răspunde

     Mă bucur că ți-a plăcut tura. Creasta Craiului este un traseu dificil pentru care trebuie să ai un pic de antrenament. O variantă ar fi să urci de Curmătura spre Vârful Turnu (punct roșu parcă și sub 2 ore) dar are și porțiuni de cățărat. Dacă te inspiră și te lămurește poți citi articolul meu despre străbaterea Crestei Nordice https://www.divainbocanci.ro/creasta-nordica-pietrei-craiului/

 4. Andrei
  19/04/2016 at 4:28 pm — Răspunde

  ce lungime are traseul de bicicleta?

 5. Andreea
  20/07/2016 at 4:50 pm — Răspunde

  Un traseu superb! Ne-am inspirat si noi din articolul tau si l-am parcurs weekendul trecut, cu diferenta ca noi l-am inceput din Pestera.

  • Maria Radu
   20/07/2016 at 6:43 pm — Răspunde

   Mă bucur că v-a plăcut. Mă gândesc serios să-l refac și eu.

 6. Petru
  04/08/2016 at 12:54 am — Răspunde

  Excelenta recomandare. Am urmat traseul in August 2016, singura diferenta a fost ca nu era nici urma de apa in Cheile Pisicii, ceea ce a facut ca urcarea de-a lungul albiei sa fie si mai usoara.

 7. 08/08/2016 at 2:17 pm — Răspunde

  Se pot inchiria biciclete in apropiere? Prapastiile Zarnestilor mi s-au parut perfecte pentru o tura cu bicla. Mersi

 8. Bentan Sorin
  19/05/2017 at 8:00 pm — Răspunde

  Bună
  Spune-mi te rog frumos, există vreun impediment de a face traseul în sens invers?
  Mulțumesc

  • Maria Radu
   22/05/2017 at 12:16 pm — Răspunde

   Bună, nu, îl poți face în ce sens vrei tu, dar este faină priveliștea către Bucegi când ieși din pădure.

 9. ntz
  07/07/2017 at 6:51 am — Răspunde

  Buna, poti sa-mi spui cati km are traseul pe jos?
  Mi se pare cam lung pe bicicleta (50km)…sau nu e vorba de acelasi traseu?

 10. Ananana
  15/07/2017 at 8:09 pm — Răspunde

  Salut! Am vrea sa facem săptămâna care vine traseul ăsta și vreau să știu dacă e pe drum vreun loc unde se poate face o oprire cu cortul peste noapte. Mersi! <3

  • Maria Radu
   15/07/2017 at 8:46 pm — Răspunde

   Hello, oficial nu cred să fie. Știu că se campează doar în Plaiul Foii și la Curmătura. O să mă interesez și dacă aflu ceva îți spun.

 11. 16/07/2017 at 1:27 pm — Răspunde

  alt traseu de bicicleta recomanzi in zona?
  ne cazam la pens 7 Crai si vreau sa caram si biclele cu noi
  (putem parcurge 40-50 km, dar mai greu cu urcatul recunosc)
  multumim anticipat

  • Maria Radu
   17/07/2017 at 3:01 pm — Răspunde

   Nope, alt traseu n-am făcut, dar sigur găsești ceva pe bikemap.

 12. Gabi
  13/09/2017 at 5:23 pm — Răspunde

  Buna! Se poate gasi aceste puncte pe GPS?

 13. Maria
  26/09/2017 at 8:37 pm — Răspunde

  Hello. A mers cineva cu cainele pe acest traseu? Daca da, ati avut probleme cu cainii de la stana?

 14. alexandra
  03/04/2018 at 1:21 pm — Răspunde

  Buna Maria,

  Super articol. In ultimii doi ani am facut traseul asta de doua ori, atat de minunat este.

  De mentionat totusi este faptul ca traseul prin Cheia Pisicii a devenit extrem de greu, peisajul este transformat fata de cel din pozele tale. Vremea nu a iertat aceste locuri. Sunt multi bolovani imensi cazuti pe drum, blocandu-l. Daca esti un pic mai rubensian, nu a incotro decat sa te intorci, ca nu ai loc sigur pe sub bolovanii astai imensi, care stau sprijiniti pe trunchiurile cazute de copaci.

  Nu am gasit nicio sursa de apa in Cheia Pisicii, pesemne pentru ca am fost in Iulie-August, cand era deja secata apa (zic, nu stiu exact).

  Iti recomand sa refaci traseul prin Cheia Pisicii, vei ramane umita de cat de transformat este 🙂

  Te pup,
  Alexandra

 15. Isabela
  20/04/2018 at 7:56 am — Răspunde

  Buna,as vrea sa incerc traseul asta.Este vreo problema lipsa antrenamentului si faptul ca sunt incepatoare intr.ale muntelui? Trebuie echipament special,inafara de bocanci pe care ii avem?(eu,sotul si copilul) O problema care m.ar face sa nu incerc traseul sunt cainii de la stane.Vreo solutie impotriva lor sau vreo metoda sa ocolesc partea aia a traseului? Multumesc frumos!

  • Maria Radu
   20/04/2018 at 9:33 am — Răspunde

   Bună, este un traseu ușor dar lung. N-am soluție pentru câini, eventual dacă îi vedeți de departe puteți ocoli zona. Înafară de bocanci, apă și protecție de soare nu e nevoie de echipament special. Zicea cineva mai sus în comentarii că zona cu Cheia Pisicii a devenit dificilă. Eu n-am mai fost acolo de trei ani așa că m-aș încrede în ce zic cei care au fost mai recent. O variantă mai scurtă și foarte frumoasă ar fi să mergeți în sens invers până în Șaua Joaca și la întoarcere dacă mai aveți timp să trageți o fugă și până în Cheile zărneștiului.

 16. mihaela
  07/05/2018 at 8:37 pm — Răspunde

  Ce facem cu ursii, linxul, lupul…?

 17. Danu
  08/05/2018 at 7:31 am — Răspunde

  “Griveii lor obisnuitit cu turistii”…erau efectiv sa ne rupa in bucati..sotia mea a ramas cu traume dupa episodul total neplacut petrecut la stana lor..7,8 caini ne-au inconjurat si daca nu suflam in fluier si ajutor,ne rupeau in bucati efectiv..a aparut un individ dupa 2 minute in care nu credeam ca mai scapam cu viata. Nu ai cum sa ocolesti zona,cainii te simt si vin dupa tine..stana e pusa exact pe traseu si ar trebui facut ceva in sensul asta pana cand ceva rau s-o intampla..Traseul e de o frumusete uimitoare,dar mare pacat de aceasta stana cu acesti indivizi care iti pun viata in pericol.

 18. asdf
  17/08/2018 at 3:23 pm — Răspunde

  Atentie – de la saua Joaca, traseul apre Pestera continua doar pe marcajul +, cel cu linie mergand spre satul Sirnea. Linia revine insa, ca pe harta de sus, de la bifurcatia spre casa Folea.

  Altfel, cum s-a scris mai sus, in Cheia Pisicii, traseul a devenit ceva mai… interactiv.

 19. iuliana Kiss
  08/11/2018 at 8:17 am — Răspunde

  Buna dimineata,
  puteti sa imi dati un sfat, daca s-ar putea sa urcam la varful Om si cu un copil (11 ani?)
  Multumesc
  Iuliana

 20. florin
  05/05/2019 at 12:46 pm — Răspunde

  Am facut acest traseu acum 3 zile.
  Este un traseu “pentru incepatori” doar in prima sa parte, vreo 2 km, pana la cheile pisicii, drumul fiind forestier, intr-o panta foarte usoara (“fals-plat”, in limbaj de ciclism).
  De la cheile pisicii, traseul este dificil, chiar foarte dificil pe multe pasaje, atat urcarile, cat si coborarile (peste 20% inclinare).
  Daca ploua, cum am patit eu, dificultatea este si mai mare, fiind foarte usor sa aluneci, mai ales pe coborari.
  Recomand incepatorilor sa se opreasca la intrarea in cheile pisicii.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.