la cortUtil - tips & tricks

Ce trebuie să știi despre turele la cort

Anticiparea unui excursii de mai multe zile pe munte este aproape întotdeauna mult mai încărcată emoțional decât tura în sine. Se întâmplă să ne lăsăm furați de etapa planificării și ca această etapă să ne ofere mai multă satisfacție decât tura propriu-zisă, că deh! e mai ușor să visezi la cai verzi pe coclauri decât să plângi zgribulit în fața cortului că ai uitat chibriturile acasă.

E ușor să-ți făurești o imagine idilică cum îți sorbi cafeluța făcută la primus în buza cortului și urmărești primele raze de soare, să faci o listă cu catrafuse de luat în rucsac, ba chiar să și ceri concediu pentru o tură în sălbăticie. Majoritatea dintre noi ne oprim la: “Ce fain ar fi să mergem cu cortul!” dar n-o facem. Când începi să aduni toate cele trebuincioase în mijlocul sufrageriei, să tai de pe listă, să inspectezi starea cortului și starea vremii deja te ia cu frică pentru că pare greu și complicat. Prea multe variabile de gestionat. Lasă, data viitoare, acum stăm la cabană iar.

Citește și Noi doi şi un cort. Ce aș face cu tine pe munte

Încrederea în turele reușite se câștigă. Se câștigă având ture reușite și nu dorindu-ți să ai parte de o experiență faină. Încredea în tine și în turele tale apare când planifici bine, când ești pregătit, când rezolvi și treci de situațiile neplacute care pot apărea pe parcurs. Turele tale pot fi diferite! Poți aborda o perspectivă nouă în care alegi varianta cu cortul, “cea grea”, fără să te mai lași distras de scenarită, de griji inutile sau de frici nejustificate și în cele ce urmează am să te învăț cum.

Cum e la cort?

În orice tură care presupune campat peste noapte te vei afla în una dintre următoarele ipostazele: fie ești cel care n-a mai dormit niciodată la cort și care crede că o să facă noapte albă zgribulit cu genunchii la gură în poziție fetală în sacul de dormit care plutește în cortul indundat sau cel care a mai fost cu cortul și trebuie să-i convingă pe ceilalți că vor mai vedea lumina zilei următoare.

Știi pozele acelea vintage din anii ’70 cu munțomani cu perciuni vajnici și frizuri de Bee Gees, cu chiloțari mult prea scurți, jambiere colorate impletite de neveste și cu rucsaci cu cadre metalice? Ne uităm la ei în poze și ne întrebăm cum naiba nu făceau hipotermie cu echipamentul de pe vremuri și mai și par veseli nevoie mare. Ei bine, am și eu o poză asemănătoare, nu din ’70, mai aproape, din 2011 din prima mea tură cu cortul pe munte:

Bun, până termini de râs cu sughițuri trebuie să mărturisesc că toată experiența a fost semi-dramatică de la cât m-au ros bocancii, senzația de tablă a blugilor, bulendrele de bumbac la cele -5 grade de noaptea și sacul de dormit de consistență unei păturici de picnic. A doua zi eram drama queen și m-am smirocăit cu muci și suspine la prietenii care mă luaseră cu ei și-am jurat că nu mai pup cort vreodată în viața mea.

Ajunsă acasă și rumegând întreaga experiență: detașarea perfectă de lume, de realitate și de mine, perspectiva nouă, analiza lucrurilor esențiale versus nevoile închipuite, am ajuns la altă concluzie: Cât de tare e să mergi cu cortul!!, bine în varianta cu ceva tuning a echipamentului și mai ales a așteptărilor.

Nu mai sunt demult în segmentul începătorilor în arta campatului și de fiecare dată trebuie să răspund la aceleași întrebări: N-o să fie inconfortabil fizic? N-o să mă plictisesc cu spume fără semnal la telefon? Nu e prea scump să-ți cumperi atâta echipament doar pentru două nopți din când în când?

Ei bine nu, nu și nu. Dacă ești atent la ce iei cu tine și ce se întâmplă în jurul tău vei descopri turele cu alți ochi. Iată cum:

Unde poți merge cu cortul?

Înainte să-ți cumperi cort și cele trebuincioase trebuie să ai în vedere unde vrei să mergi cu el. În funcție de loc, amenajări, zone și anotimpuri vei avea  nevoie de lucruri diferite.

Campinguri amenajate în zone turistice

Sunt locuri delimitate unde se poate campa contra unei taxe de obicei modice. Vei avea un spațiu mai mult sau mai puțin definit la dispoziție și acces la utilități: toalete, dușuri, curent, wifi, chiar mini-restaurante, depinde de complex și zonă. De obicei poți parca lângă cort sau în imediata apropiere, iar complexele mai mari au și spații de joacă pentru copii. Aici se pretează un cort de camping mare cu mai multe compartimente/camere ca să ai spațiu și confort.

Campatul la festivaluri

Diferă de campatul turistic prin facilitățile mult mai puține. De obicei este doar o zonă pentru campat și doar în puține cazuri ești asignat într-un sector anume. Vei avea acces la dușuri și toalete, dar zona de parcare va fi la ceva distanță de cort, adesea mare. Ca sfat general optează pentru un cort și echipament cât mai ieftin și mai mic. Dacă sunteți mai mulți  vă împărțiți în corturi de 2-3 persoane în loc să alegeți un cort mare greu de cărat și montat și care nu îți are rostul pentru o noapte-două.

Campatul în natură

Chiar dacă are iz de aventură și vrei să te simți Bear Grills măcar pentru un weekend, te rog să verifici cu atenție dacă este permis să campezi în zona exactă unde vrei să mergi. Nu e vorba doar de amendă pe care o poți lua, e vorba de ariile protejate și/sau habitatele diverselor animăluri pe care trebuie să le respectăm. La urma urmei mergem, la propriu, în vizită la ele acasă. În acest caz poți să optezi pentru un cort de munte cât mai ușor și echipament esențial pe care îl poți căra cu tine la modul confortabil.

Citește și Cu bebelușul la cort – ghid complet de campare
                  6 locuri faine de stat cu cortul la munte

Cort pentru tine sau pentru ego-ul tău?

Vara trecută m-a sunat un prieten să mi se laude că și-a cumpărat cel mai scump și fain cort de patru persoane pe care l-a găsit. Voia o tură de trei zile pe Negoiu. Când l-am întrebat câte kilograme are apartamentul mi-a răspuns vesel că are “doar” 12kg și să stau liniștită că încape lejer în runcscul lui de 80L. Mai în glumă mai în serios i-am zis să mă ia pe mine în rucsac în locul cortului că mă descurc să improvizez oriunde un adăpost uscat și ferit de intemperii. N-a vrut, iar povestea chinuielii cu așa bagaj enorm a fost epică.

Clasificarea corturilor (de 2 persoane, de 4 persoane, etc.) se referă la câte persoane pot sta comfortabil în el la modul realist și FĂRĂ bagaje. Fiecare bagaj se calculează ca o persoană extra în cort, astfel ca două persoane cu două bagaje să poată sta comfortabil vor avea nevoie de un cort de 3-4 persoane. Indiferent dacă evorba de un festival sau în pădure, n-o să-ți lași rucsacul afară deoarece poate să dispară sau se ude de la rouă/ploaie. Eventual poți merge pe un cort cu vestibul generos în care să-ți ții posesiunile.

Îți voi povesti într-un articol dedicat exact cum să alegi cel mai bun cort de drumeție pentru tine, dar în general ar trebui să ții cont de următoarele:

 • numărul de persoane care vor sta în el
 • să fie impermeabil
 • cum se montează: se construiește, se aruncă în sus și se face singur, se umflă, etc.
 • cât bagaj vei lua cu tine: gândește-te la diferența între a sta o săptămână într-un camping amenjat cu mașina parcată lângă pe malul unui lac și să faci creasta Făgărașului într-o săptămână cu cortul
 • dacă ai o dimensiune limită, unele festivaluri au, sau ești limitat de dimensiunea rucsacului sau a membrilor grupului 🙂

Apoi asigură-te că în husa cortului ai tot ce-ți trebuie. Verifică-l și montează-l de probă în casă/balcon înainte să pleci cu el. Ar fi ideal să ai și bețe și cuie de schimb pentru cort, în caz că se rupe sau se îndoaie unul. Ți-ar mai fi utile o lanternă și bandă adezivă că nu se știe niciodată când e nevoie să legi ursul de un copac.

Alege un loc de campare în siguranţă! Asta înseamnă să fie ferit de vânt, nu chiar pe malul apei, nu în drumul animalelor sălbatice spre apă, nu sub un copac rupt, înclinat sau fragil, nu sub o stâncă instabilă, nu pe pietriş, nu la vale, nu peste muşuroaie, pe loc uscat. Ca regulă de bază este să fii în siguranţă faţă de pericolele de pe sol, dar şi din aer. Ține mâncarea departe de cort și nu uita de supratentă. Analizează de unde apune și răsare soarele, să vezi apusul din buza cortului poate fi o experiență tare frumoasă.

A merge cu cortul iarna e deja altă discuţie pe care o vom avea altă dată.

Citește și Decalogul statului la cort.

Dormitul la cort

Prima noapte o să ți se pară ciudat. Deh, schimbi locul, aerul și se simte nou totul. Eu a doua noapte dorm ca în puf, chiar dacă sacul meu nu e de puf. Mi se pare genial, mă deconectez complet și mă odihnesc fantastic.

Ca să ai parte de un somn comfortabil și odhnitor trebuie să ai arsenal complet:

 • sac de dormit de trei sezoane, pe mărimea ta
 • o salteluță gomflabilă sau auto-gomflabilă. Le prefer pe acestea în locul izoprenelor clasice și la nivel de comfort cât și pentru greutate și dimensiunile mult mai mici când sunt strânse.
 • dacă nu vrei să cari și o mini-pernuță cu tine, poți pune un polar în săculteața sacului de dormit și să improvizezi o pernă cu el
 • haine pentru dormit, și aici recomand o varianta bluză+pantalon tip polar sau base-layer, varianta ideală fiind din lână de merinos
 • dopuri de urechi, pentru campatul la festivaluri

Arsenalul pentru campat

În primul rând trebuie să alegi rucsacul potrivit pentru tura ta, asigură-te că îți încap toate catrafusele în el, cu tot cu cort și saltea și pe cât posibil nu agăța lucruri de el pe exterior. În orice caz ar trebui să discuţi cu ceilalţi participanţi la tură, să organizaţi partea cu dormitul şi de ce nu împărţirea cortului în mai multe părţi şi distribuirea bucăţilor în mai mulţi rucsaci.

Citeşte şi Cu rucsacul în spate – cum îți alegi, potrivești și cureți rucsacul
                 Cu rucsacul in spate – greseli de evitat.

Omenirea a fost mereu preocupată să facă focul.. din nimic

Articole necesare:

 • frontală
 • folie/față de masă  pe care să mănânci, sau poți improvizat cu un sac de gunoi.
 • sacii de gunoi nu trebuie să-ți lipsească niciodată.
 • hârtia igienică din motive evidente.
 • tacâmuri: un castronel, o lingură, o furculiță, o cană de inox și un cuțit bun sau un briceag multifuncțional. Arzător, butelie, chibrituri și sau brichetă.
 • prosop tehnic. Este mult mai mic decât unul normal din bumbac și absoarbe mai multă apă.
 • un mic safety kit: medicație personală + ceva pentru răceală, ceva pentru cap și ceva pentru stomac, cremă cu factor UV, gel antibacterian pentru mîini, șervețete umede, spray pentru insecte (țănțari, căpușe) și baterii pentru frontală.

Citește Ghid de supraviețuire în bocanci – tot ce trebuie să știi
              Ghid echipament – tot ce trebuie să știi
              Ghid de supraviețuire pentru munțomane friguroase.

Ce mâncăm când mergem cu cortul?

Mie nu prea mi-e foame defel, dar în ture sau la maratoane nu știu ce se întâmplă cu mine că devin o lighioană pur și simplu spartă. Am o energie explozivă și o foame dementă. Comand patru feluri de mâncare la cabane (dintre care două sunt cartofi prajiți) sau sunt persoana cu cele mai multe sanvishuri în rucsac chiar și pentru turele de o zi. După ce am testat mai multe variante, pentru o tură cu cortul recomand următoarele:

 • pentru o tură de două zile (peste weekend) câteva sanvishuri (vreo șase) sunt suficiente, completate cu patru mere/banane și o tabletă de ciocolată neagră
 • pentru turele de mai multe zile ia în considerare fructe deshidratate, semințe, nuci de toate felurile. Au multe calorii, sunt sățioase și ușor de ambalat/cărat.
 • nu sunt adepta conservelor deoarece raportul greutate vs. satisfacția conținutului mie îmi dă cu virgulă.
 • eu nu sunt fan dulciuri, dar uscăturile sunt la putere: biscuiți, wassa (care merg genial cu cremă de brânză, pateu, miere sau măcriș de pe marginea drumului), batoane cu cereale
 • alimente vidate: șuncă, salam uscat, cașcaval, doar să le consumi într-o zi două maxim și să fii atent că odată desfăcute miros foarte puternic și tot conținutul rucsacului se poate contamina de “savoare”.
 • deși nu-mi place să gătesc când stau la cort o cafea fierbinte dimineața este musai, iar o supă la plic fierbinte când se lasă răcoarea pe seară îți va bucura sufletul zgribulit. Îți recomand să folosești primusul pentru ele și să nu faci foc doar pentru o cafea de moft.
 • dacă insiști să gătești la cort te poți inspira pentru rețete de aici. Dacă te oferi să cari tu ceaunul pe munte, promit să car eu și rucscul tău.

Reguli generale

Fără glumă acum, înainte să-ţi burduşeşti rucsacul cu cârnaţi şi bezele, verifică dacă ai voie să faci foc în zona (Parcul Natural?) în care vrei să mergi. Te rog din suflet să respecţi regulile Parcurilor! Chiar dacă este voie să faci foc nu tăia copaci, arbuşti sau crengi, foloseşte doar ce lemne uscate găseşti. Nu aduce lemne de acasă sau din altă parte deoarece ele pot avea gâze sau ciuperci care pot distruge copacii sau pădurea locală. Dacă totuși te decizi să faci foc atunci să fie doar pentru un strict necesar (ceai şi supă) şi nu pentru distracţie. Să nu faci niciodată focul foarte aproape de cort și ia-ţi o marjă de minim 5 metri distanţă de acesta.

Nu lăsa nimic în urma ta! Ca regulă generală locurile ideale pentru pus cortul le găsești, nu se fac. Nu e necesar să construiești una nouă, uită-te după semne să identifici locurile unde s-a campat deja înainte. Dacă totuși nu identifici o zonă folosită înainte, uită-te după locuri unde vegetația este deja bătătorită sau absentă.

Ia cu tine înapoi toate resturile, gunoaiele și posesiunile lumești. Dacă au încăput în rucsac la dus, sigur încap și la întoarcere. Dacă este voie să faci foc în zona respectivă, poți să arzi din ele în vatra de foc pe care ai folosit-o, și eventual să iei cenușa într-un sac de gunoi cu tine. Nu folosi detergenți pentru a curăța caserolele și tacâmurile, sau în cel mai rău caz detergenți biodegradabili dar la o distanță mai mare de 200m de sursa de apă. Nu folosi săpun, șampon sau pastă de dinți în râurile sau lacurile de pe traseu.

Nu modifca locația de campare. Nu tăia crengi care ți-ar obstrucționa priveliște, nu muta tufișurile și nu culege floricele. Te rog să nu sapi tranșee și să nu construiești căsuțe în copaci. Dacă te intersectezi cu animale sălbatice, observă-le de la distanță. Nu fugări marmotele și nici nu încerca să mângâi puiul de urs. De obicei animalele sălbatice ne ocolesc și pe cât posibil să încercăm și noi să ne facem cât mai puțin simțită prezența pe teritoriul lor. Admirăm, observăm, ne bucurăm și plecăm smeriți acasă.

Fugi de acasă!

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

1 Comment

 1. Dacian
  17/08/2017 at 12:18 pm — Răspunde

  frumos… bravo… respect!!! 😉

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.