AustriaAventură și călătoriicălătorii cu copiidestinații vacanță

Vacanță la ski în Snow Space Flachau – Wagrain (Austria) – informații utile

În ceea ce privește vacanțele, familia mea are câteva tradiții: întotdeauna plecăm undeva de Paște. Tradiția soțului este musai o vacanță la ski în Austria iarna, iar după trei ani în care ba am fost însărcinată, ba cel mic era mult prea mic ca să facem o vacanță în trei, ne-am decis să ne alăturăm lui la o aventură pe pârtii.

Anul acesta am ales pârtiile din zona Salzburger Sportwelt, mai exact destinația turistică Snow Space Flachau-Wagrain – St. Johan. Decizia a fost luată în funcție de mai mulți factori: este ușor accesibilă cu mijloacele de transport în comun, are pârtii pentru toate gusturile și îndemânările (eu novice în ale schiatului, soțul e deja pro) și are multe facilități pentru familiile cu copii ceea ce s-a potrivit mănușă, noi mergând în vacanță și cu toddlerul de doi ani.

Despre regiune 

Wagrain, orășelul montan în care am stat în această vacanță la ski este situat în regiunea Salzburger Sportwelt, la sud de orașul Salzburg, regiune care include șapte localități: Flachau, Wagrain / Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben and Filzmoos. 

Zona oferă o multitudine de atracții și activități atât pentru împătimiții sporturilor de iarnă cât și pentru familiile active cu copii de toate vârstele. Și când spun toate vârstele nu mă hazardez, cel mic a avut numeroase activități potrivite vârstei din care să aleagă.

WAGRAINi's Winter World

WAGRAINi’s Winter World

Flachau, Wagrain și St. Johann formeză împreună stațiunea de ski Snow Space Salzburg. Este o stațiune premiată care se laudă cu 120km de pârtii și 45 de instalații pe cablu, printre care faimosul G-Link, o telecabină imensă care face legătura între doi munți trecând peste Wagrain.

Dar înainte de a-ați povesti pe îndelete cum sunt pârtiile, hai să-ți spun cum ajungi aici.

Cum ajungi

Dacă în vară am ales să explorăm Austria cu mașina, în această vacanță am decis să scurtăm timpii pierduți pe drum și să alegem un zbor cu avionul până la Viena și apoi trenul până în Wagrain. În realitate trenul înseamnă vreo trei trenuri și un autobuz, în total cam o zi pierdută pe drum.

Bilete de avion pentru Viena am luat de la Austrian Airlines cu aproximativ 130 euro/persoană, varianta fără bagaj la cală, și 170 euro/persoană cu bagaj la cală și posibilitatea de a-ți căra echipamentul de schi gratuit (skiuri/snowboard, clăpari, cască).

Din aeroport până în oraș la Gara Centrală (Wien Mitte) ai ca variante linia express (CAT) cu 12 euro/sens și care ajunge în 16 minute sau tren OBB care costă în jur de 4 euro dar face cu aproximativ 10-15 minute în plus (are o oprire și în gara Meidling).

Apoi din Viena în Wagrain ai următoarele variante:

  • tren OBB direct Wien Westbahnhof – St.Johann im Pongau Bahnhof sau cu schimbare în Salzburg. Drumul durează în jur de 3 ore jumătate și prețul variază în funcție de ora plecării (40-60 euro)
  • St. Johann im Pongau Bahnhof – Wagrain. Se ajunge cu autobuz linia 530, face 16 minute și costă 3,60 euro. Stația este vis-a-vis de gară, iar biletele se iau de la șofer. Mai există și varianta taxi, aproximativ 5 euro de persoană. Sunt minivanuri în care încap lejer 5 persoane plus tot echipamentul de ski.

Unde stai

Cea mai populară formă de cazare aici sunt pensiunile familiale care, de obicei, funcționează în sistem demipensiune. Pentru o vacanță la ski este ideal, nu-ți mai bați capul cu căutat restaurant pentru cină sau mic dejun, iar prânzul îl poți lua la una dintre multele cabane de pe pârtii.

Majoritatea pensiunilor oferă saună, carduri turistice cu care ai diverse reduceri la activitățile din zonă și intrări la muzee, precum și skipass-uri la un preț mai mic.

Noi am stat în Wagrain la Hotel Grafenwirt și nu am avut de ce să ne plângem. Singul neajuns a fost că nu aveau saună proprie, dar cu cardul turistic pe care îl primeai de la ei aveai acces 3 ore pe zi la WasserWelt, un SPA cu bazin (interior și exterior) și saună.

Există și varianta apartamente care au bucătărie. Este o variantă bună pentru familiile cu copii, am încercat-o în vară și ne-a plăcut, dar acum nu am vrut să ne mai batem capul cu cumpărături și prepararea mesei după ce ajungeam obosiți de pe pârtie.

Ce mănânci

Dacă ai citit articolele mele despre vacanța din vară petrecută în Austria știi deja că nu sunt mare fan mâncărurile lor. Cel puțin nu pe timp de vară. Iarna se schimbă un pic problema și toate felurile alea sățioase și pline de carne merg bine după o zi pe pârtie.

Supele nu sunt punctul forte al austriecilor, deși cel mic a fost mare fan supa cu clătite (o clătită tăiată fideluță). Am încercat o mare varietate (de usturoi, de castane, de tomate etc) și toate par a avea aceeași bază cu mici variații. Singura diferită este supa goulaș pe care din fericire am găsit-o pe la toate cabanele de pe pârtii.

Dacă la capitolul legume și garnituri nu excelează, în ceea ce privesc friptanele de miel, porc sau vită, snițelele, gorndon bleu și toate variațiile lor sunt meșteri. Iar vecinătatea cu Italia înseamnă că găsești aici și multă Pizza bună.

Deserturile și produsele de patiserie sunt incredibil de bune. Nu că-mi place mie pâinea dulcea și orice foietaj, dar tot ce am încercat mi-a plăcut. Iar un strudel de mere cu sos cald de vanilie și un pic de înghețată merge uns după ce ai dat jos clăparii.

Și mai skiem și noi?

Acum ajungem și la partea cea mai frumoasă.

Pârtiile:

Îți povesteam mai sus că în stațiunea Snow Space Salzburg sunt 120 km de pârtii de la cele albastre pentru începători, la cele negre și mini pârtii pentru cei mici.

Zona skiabilă din  Wagrain este întinsă pe două masive, Grafenberg & Griessenkareck, cele două zone fiind conectate prin G-Link.  În Wagrain există trei puncte de plecare către pârtii:

  • Grafenberg. De aici poți urca pe muntele cu același nume cu o combinație de telecabine și telescaune. Pârtiile care duc până jos pe partea aceasta de munte sunt toate roșii, abia în partea de sus sunt două pârtii mici albastre (pentru începători) și un Snowpark/funslope.

De aici telecabina Grafenberg Express face legătura cu G-Link, o telecabină cu o capacitate de 130 de persoane, care străbate pe cablu distanța de 2 kilometri făcând legătura între pârtiile de pe masivul Grafenberg și cele de pe masivul Griessenkareck. Telecabina este o atracție în sine, priveliștea peste vale și orașul Wagrain este incredibilă și pun pariu că și vara este la fel de frumoasă.

  • Flying Mozart. Face legătura cu G-Link și 99% din pârtii sunt roșii.
  • Rote 8er Wagrain. Pe același masiv cu Flying Mozart dar un pic mai spre vest, secțiunea aceasta de pârtii este minunată pentru părinții cu copii și începători. Practic, a fost tot ce mi-aș fi putut dori. Prima stație a telecabinei te lasă la Wagraini’s Winterworld, un spațiu destinat copiilor amenajat atât interior cât și exterior. Tot de aici pleacă trei pârtii albastre și două roșii. Asta înseamnă că puteam face cu schimbul stând cu cel mic la locul de joacă și fiecare avea o pârtie potrivită nivelului la care este.

St. Johanner Alpendorf este ideal pentru familii având foarte multe pârtii albastre, ușoare și o multitudine de telescaune și teleski-uri. Tot aici este și Alpendorf Snowpark, o porțiune de aproximativ un kilometru cu 30 de obstacole pentru cei pasionați de freestyle ski și snowboarding.

Kleinarl, un pic mai la nord de Wagrain, cu muntele Shuttleberg, este poate cea mai diversă porțiune de ski a regiunii, o mecca pentru cei pasionați de freestyle ski și snowboarding, dar în același timp cu multiple variante pentru familiile cu copii. Aici este cel mai mare snow park din Europa, Absolut Park Flachauwinkl, ale cărui piste pentru avansați și începători deopotrivă te coboară pe partea opusă a muntelui de Kleinarl. Tot aici există secținea Burton the Stash cu 80 de obstacole.

Mie una mi-a plăcut foarte tare pârtia Family Run. Este o pârtie albastră, potrivită începătorilor și familiilor, de-a lungul căreia ești ghidat de diverse animăluțe. Măsoară în total 19 km, are multiple telescaune și te coboară până în Kleinarl.

 

Flachau. Pe partea cealaltă a muntelui de Kleinarl și Wagrain sunt pârtiile din Flachau. Eu le-am testat pe cele albastre de pe Griessenkareck și mi s-au părut perfecte pentru începători și familii cu copii. Pe lângă acestea mai sunt și numeroase pârtii roșii precum și zone pentru freestyle. Pârtiile sunt împânzite cu cabane și après-ski-uri, precum și numeroase mini pârtii special create pentru copii.

Între pârtii te deplasezi ușor cu skibuss, autobuze care te lasă direct la baza pârtiilor și pot fi accesate gratuit cu orice skipass activ. Autobuzele au numeroase stații prin stațiune, iar un orar găsești atât în stație cât și sub formă de pliant la Tourist Info și la casa de bilete de la telecabine.

Skipass-uri

Austria este bine împărțită pe zone turistice, fiecare cu  site dedicat și cu propriile carduri turistice sau skipass-uri. Aceste zone la rândul lor sunt grupate pe destinații turistice și ele având carduri specifice.

Acest lucru poate părea copleșitor atunci când începi să faci planurile de vacanță, dar odată înțeles sistemul îți dai seama că acest lucru se traduce în beneficii mai multe pentru turiști. Și austriecii știu să facă turism.

Stațiunea Snow Space Flachau-Wagrain – St. Johan face parte din Ski Amade, cea mai mare și variată destinație de schi a Austriei încluzând cinci regiuni: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkönig și Grossarltal. Asta se traduce prin faptul că poți accesa cu un singur skipass toate cele cinci regiuni și tot ce oferă ele (instalații pe cablu, ski buss etc).

Un skipass de o zi valabil în zona Snow Space începe de la 29 de euro (adult) în funcție de ora de la care vrei să intri pe pârtie sau numărul de ore pe care vrei să le petreci acolo. Lista completă de preț aici.

Skipass-urile valabile pe mai multe zile pot fi folosite în întreaga regiune Ski Amade și încep de la 90 euro (1,5 zile,adult). Prețurile aici.

Închiriere echipament

Dacă nu vrei să-ți cari skiurile cu tine sau nu ai, poți închiria ușor de la unul din multele centre de închiriere din jurul pârtiilor sau din stațiune. Prețul variază în funcție de modelul skiurilor. Pe un echipament complet compus din ski-uri (varianta începători), bețe, cască și clăpari pentru 6 zile am plătit 85 euro. Ski-urile soțului, o variantă mai pro (Atomic G9) au fost în jur de 100 euro.

Pentru închiriere nu este nevoie să lași vreun act de identitate ci doar să menționezi unitatea de cazare la care stai.

Dacă nu știi să schiezi

Nu e nicio problemă. Austria este locul ideal să înveți. În zona Snow Space sunt 12 școli de ski și snowboard atât pentru adulți cât și pentru copii. O ședință cu monitor (4 ore) și echipament inclus începe de pe la 80 euro.

Pârtiile sunt ideale și pentru cei foarte începători și asta o pot spune sincer din proprie experiență. Nu mai pusesem skiurile de aproape trei ani în picioare și nici înainte nu eram mare cunoscătoare.

 ***

Sper că aceste informații îți vor fi de folos. În articolele viitoare îți voi povesti despre ce alte activități sunt de făcut în zonă atunci când nu pui skiurile în picioare și cum este o vacanță la ski cu un toddler de doi ani.

Chiar dacă aici iarna este pe sfârșite, sezonul de ski în Austria durează până prin Aprilie, iar destinația Ski Amade are câteva evenimente și oferte speciale pentru luna Martie:

Toate evenimentele lunii Martie aici.

Oferte:

 

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.