Aventură și călătoriiBulgaria

Veliko Tarnovo – un city break pentru aventurieri

Dacă ești în căutare de un city break aproape de București care să îmbine bucăta de explorare urbană cu opțiuni de petrecere a timpului în natură, atunci Veliko Tarnovo este o alegere excelentă. Ca să te conving îți mai spun că prețurile sunt mici, mâncarea de lins pe degete și, în funcție de preferințe, bocancii sau bicicleta nu vor avea momente de pauză.

M-am întors pentru a doua oară în orășelul boem care a fost cândva capitala Imperiului Bulgar și, spre deosebire de ultima vizită în care nu știam ce să văd mai întâi, i-am luat străduțele la picior într-un ritm mai relaxat (recunosc, am fost ajutată și de burta în continuă creștere).

De data aceasta city-break-ul de doar două zile în Veliko Tarnovo a fost pe post de babymoon. Găselnița asta cu nume desprins din celebrul honeymoon sau lună de miere reprezintă un concediu/vacanță al cuplului înainte cu puțin de venirea unui copil. Eu aveam mare nevoie de un pic de mișcare și de  activitățile cu care eram obișnuită și după care tânjeam în ultimul timp.

Citește și Însărcinată pe munte – tips & tricks ca să-ți faci turele mai ușoare și mai sigure

Veliko Tarnovo este o destinație care se mulează pe tine și așteptările tale și cred că asta mă face să-mi doresc să tot revin aici. Il poți explora cap-coadă într-o zi bifând toate atracțiile turistice sau te poți pierde cu zilele pe străduțele înguste unde căsuțele supraetajate din piatră fac casă bună cu grafitti colorat și restaurante cu panoramă la râul Yantra de unde te îmbie mirosuri de bunătăți gătite tradițional în cuptor. Mă văd pedalând prin împrejurimi spre celebrul sat Arbanasi, zdrelindu-mi degetele la cățărat pe stâncile din jur, tocind tălpile bocancilor în canioanele și multitudinea de eco poteci și terminând ziua în fața unei halbe de Zagorka.

Cum ajungi

Din București până în Veliko sunt aproximativ 180km pe care îi faci în funcție de condițiile meteo și aglomerația din vamă în sub trei ore. Șoseaua este în stare bună (E85).

Ce trebuie să ai la tine

  • 13 lei pentru a plăti taxa de pod. La întoarcere o vei mai plăti o dată, dar dinspre Bulgaria spre România este mai ieftin, doar 4 leva sau 2 euro (totul este mai ieftin în Bulgaria).
  • Buletin sau Pașaport. Bulgaria este în UE așa că putem intra doar cu buletinul.
  • Vignieta. Se poate cumpăra de la chioșcurile aflate imediat după vamă unde poți plăti și în lei (aproximativ 30 lei/săptămână). Tot aici poți schimba și bani în moneda națională, leva.
  • Leva, moneda națională. Deși în Veliko poți plăti în marea majoritate a magazinelor de suveniruri și în lei sau euro, cel mai bine este să ai leva la tine pentru restaurante, chioșcuri, intrări pe la muzee. Stai fără pic de griji, vei găsi exchange-uri numeroase prin oraș sau ATM-uri (noi preferăm mereu să scoatem direct de la ATM) și în majoritatea locurilor poți plăti direct cu cardul.

Cazare ieftină pe toate gusturile

O simplă căutare pe booking.com îți va da multiple opțiuni de cazade de la paturi în hostel începând de la câțiva euro la camere de hotel, pensiuni deținute de localnici în căsuțe tradiționale și camere de închiriat. Ca să-ți faci o idee, noi am stat două persoane, două nopți într-o cameră de hotel cu baie privată chiar în centrul stațiunii, în Piața Samovodska, cu doar 80 leva (aprox. 40 euro).

Mancare de te lingi pe degete

Cam în orice restaurant ai intra în Veliko Tarnovo ai șanse să găsești mâncare de să nu mai vrei să te ridici de la masă. Bucătăria tradițională bulgărească este extrem de diversă și, pe alocuri, asemănătoare cu a noastră. Dacă ești amator de pizza nu vei fi dezamăgit, au o varietate destul de mare, iar o pizza medie satură două persoane. Ca să mergi la sigur îți recomand restaurantul Ego  pentru varietatea mare de feluri și porțiile mari și gustoase la prețuri decente.

Ce să vizitezi în oraș

Veliko Tarnovo este capitala medievală a Bulgariei, un mix reușit de vechi și nou într-o atmosferă boemă și romantică. Indiferent de anotimp, orășelul are farmecul său și merită explorat în tihnă la picior. Centrul vechi este o încrengătură de străduțe, unele înguste de numai o persoană, care urcă vertical printre casele din piatră și lemn așezate parcă una deasupra celeilalte. La fiecare colț de stradă te întâmpină o pisică sau un graffiti colorat care, deși din cu totul alt film, merge perfect cu atmosfera orașului. Din loc în loc se deschid locuri de belvedere fie spre Monumentul Asanilor și Galeria de Artă, fie spre Cetatea Tsarevets.

Dintre toate, cea mai faimoasă este Strada Gurko, aleea pietruită care urmează cursul râului Yantra și te poartă printre căsuțe din secolele 18 și 19. La ceas de seară este locul perfect pentru o plimbare romantică.

Cetatea Tsarevets, simbolul orașului Veliko Tarnovo, a fost cetatea de scaun în perioada medievală și adăpostea peste 400 case, 18 biserici, castelul și un loc de execuție. Acum în mare parte reconstruită, poate fi vizitată contra sumei de 12 leva. Înăuntru nu există prea multe panouri informative despre istoria cetății, dar dacă nu ai apucat să citești dinainte, chiar înainte de podul ce duce spre intrare, pe partea dreapta, vei găsi un panou în limba engleză cu tot ce trebuie să știi despre ceea ce vei vizita.

Tsarevets006

Piața Samovodska Charsia, deși micuță și plină de mașini, este de fapt un muzeu etnografic în aer liber. Cândva locul unde negustorii își vindeau marfurile, zona a devenit treptat centrul comercial al orașului în dezvoltare și adăpostește și astăzi, în clădirile reconstruite în stil renascentist, multiple ateliere meșteșugărești. Micuța piață este o călătorie în timp, locul ideal de a găsi suveniruri care n-au fost încă acaparate de chinezisme și kitch.

Samovodska Charsia005

Samovodska Charsia001

Samovodska Charsia002

Alte atracții: Muzeul de arheologie, Muzeul Renașterii Naționale, bisericile și podul din “Asenova mahala“etc.

Aventură în apropiere

Drumeție

Dacă ți-ai luat bocancii atunci este musai să afli despre potecile eco din Bulgaria. Sunt de fapt trasee marcate ușoare sau medii ca dificultate. În apropierea Veliko Tarnovo le-am străbătut cu mare plăcere pe următoarele:

 Ekopateka Hotnitsa și cascada Kaya Bunar

Accesibilă aproape tuturor și indiferent de anotimp, poteca eco de la Hotnitsa te va cuceri cu apa turcoaz, potecile lipsite de turiști și podurile suspendate de lemn.

Citește aici totul despre Cascada Kaya Bunar și Ekopateka Hotnitsa – aventură de weekend

Ekopateka Negovanka sau Canionul Emen

La 20 km de Veliko Tarnovo și 8km de drumul principal Veliko- Sofia, în satul Emen, semnele cu “Emen Canyon” te vor ghida către canionul săpat de râul Negovanka. Întinsă pe doi km, poteca este plimbă când pe o parte, când pe alta a canionului pe poduri de lemn. Diferența față de poteca de la Hotnitsa o face înălțimea la care sunt suspendate podurile (pe alocuri și peste 50m  înălțime).

Cățărare

Bulgaria este o destinație populară pentru amatorii de cocoț la stâncă, Vratsa fiind de departe zona favorită. Dar nici Veliko Tarnovo nu stă rău oferind numeroase locuri unde să-ți întinzi coarda și să-ți testezi abilitățile de căpriță. În imediata apropiere a orașului sunt cele două zone de stânci calcaroase, St. Trinity și Usteto, care oferă peste 200 de trasee echipate pe diferite nivele de intensitate. Perioada cea mai bună este primăvara și iarna. Mai multe detalii despre rute poți găsi aici.

Rute de bicicletă

Nu de puține ori am văzut ture de pedalat care au ca destinație Veliko Tarnovo. Totuși dacă nu te încântă să mergi pe bicicletă 180 de km, află că poți alege rute mai lejere în jurul orașului fie către celebrul sat Arbanasi, fie către eco poteca Hotnitsa. Câteva idei de trasee poți găsi pe bikemap.

Un alt loc care mie mi-a plăcut foarte tare și care poate fi atins pe bicicletă este Mănăstirea Preobrazhenski (Transfigurării), cea mai mare mănăstire din Veliko Tarnovo și a patra din Bulgaria. Aflată în Cheile Dervent la doar 7 km de oraș, drumul până la edificiul religios te va urca preț de vreo 2-3 kilometri pe un drum forestier. Peisajul din vârf și liniștea păduri vor compensa cu tot efortul depus.

Călărie

Deși este o atracție în sine cu numeroase case tradiționale și atracții turistice, satul Arbanasi din imediata apropiere a orașului Veliko Tarnovo este faimos și pentru centrul ecvestru și turneul de călătorie care are loc în luna Iunie a fiecărui an. Aici se organizează excursii călare pe dealurile din apropiere și se țin ședințe de călărie. Pentru mai multe detalii contactează clubul ecvestru Kaloyan92.

Oricum te-ai decis să-ți petreci weekendul, nu sta în casă!

Maria Radu

Maria Radu

Specialist Marketing și Comunicare de profesie, activez în zona de outdoor din 2011. Dragostea pentru munte și drumeții în natură a venit ca o extensie naturală la pasiunea mea pentru călătorii. În ultimul timp sunt mamă de mini aventurier cu care împart potecile și cortul. Îmi plac traseele tehnice, stânca și provocările, dar odată cu noul statut de mamă învăț să mă bucur de potecile mai domoale și liniștea pădurii.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.