Aventură și călătoriiGermaniatrasee munte

Bavaria: Wettersteingebirge (4) pentru bocanci experimentați: Brett & Leiter – Höllentalferner – Zugspitze

Când am ajuns la cabana Höllentalangerhütte era deja cinci după-amiaza și o ceață de să o înfuleci cu lopata. După o supă de cârnați caldă mi-a mai revenit sufletul la locul lui și nu m-am necăjit prea tare că nu mai aveau locuri să înnoptez acolo.

Era vina mea. Dimineață urcasem cu telecabina pe Alpspitze și mă bălăurisem pe sus fără succes încercând să dibui traseele irosind timp prețios până să mă decid să abandonez, să cobor în siguranță tot cu telecabina și să caut un traseu cu mai multă vizibilitate.

Vremea câinioasă și planul haotic m-au forțat să-mi închei aventura zilei prin Hollental la cabană și să fac cale întoarsă prin Cheile Iadului înapoi spre tren. Vremea zilelor următoare a fost și mai haină, cu ploi abundente și furtuni și n-am mai putut să mă întorc pe vale să termin traseul. Oricum, la ce informații mai strânsesem între timp aș fi vrut o variantă cu ghid și nu m-aș fi aventurat până pe Zugspitze pe Valea Iadului de una singură.

Pentru o detalii și o planificare eficientă citește și Bavaria: Wettersteingebirge (3) – Cheile Höllentalklamm și cabana Höllentalangerhütte.

Höllentalangerhütte (1381m) – Scara (1719m) și Panoul (1758m) / Brett & Leiter

Curajoșii care decid să continue traseul de la Höllentalangerhütte vor avea parte de o distracție pe cinste. Pentru acest traseu ar trebui să ai experiență alpină, să știi să gestionezi zone expuse (echipate sau nu), să ai cu tine bocanci de iarnă (pe care poți pune colțarii de care vei avea nevoie pe ghețar), via-ferrata set complet, cască, mănuși și poftă de aventură. Dacă nu esti sigur pe experiența ta îți recomand să faci acest traseu cu ghid.

De la cabană traseul continuă timid pe albia aproape plată și secată a râului, continuă printr-o pădurice rară până se termină valea și apoi începe urcarea. De aici te sfătuiesc să îți pui casca pe cap și să n-o mai scoți decât pe Zugspitze. Terenul începe să devină stâncos și accidentat, dar încă mai ai bucăți de potecă până la cascadă.

Click pe poza pentru a accesa turulul virtual până la cascadă

De după cascadă începe o cățărare ușoară și pe la jumătate spre margine are porțiuni cu cablu. Mi-aș dori să ai deja hamul pus și să te asiguri la fiecare pas.

Încă puțin și ajungi la celebra porțiune: Leiter sau Scara după un kilometru de când ai plecat de la cabană:

Click pe poza pentru a accesa turul virtual de la cascadă până la Scară

Scara are aproximativ 20m de urcare verticală după care vei continua urcarea în zig-zag pe lângă peretele echipat cu cablu până ajungi la celebrul “Panou” (Brett):

Peretele nu este vertical, desi e multă deschidere în jos, are o înclinație undeva la 60°.

Iată varianta de tur virtual:

Click pe poza pentru a “traversa” virtual Panoul

Ghețarul Höllentalferner (2570m) 

“Scara” și “Panoul” sunt de nivel K2/B. După acestea cățăratea devine mai ușoară și continuă să fie asigurată de cabluri dar nu pentru mult timp. Traseul devine mai ușor cu o intrare în plan deschis ce seamănă a pășune alpină (Grüner Buckel) și se face trecerea pe grohotiș spre porțiunea cu ghețarul Höllentalferner. Această porțiune intermediară până la ghețar nu este chiar grea dar e lungă și obositoare.

Ghețarul Höllentalferner are o suprafață de 22ha și aproape 1km lungime. Traversarea lui se face în formă de arc (e marcată) deoarece se ocolesc câteva crevase adânci. Colțarii sunt obligatorii pe această porțiune și mare atenție la crevase ascunse!

@zugspitze360.com

Randkluft (2450m) – Zugspitze (2962m)

Partea cu adevărat problematică din acest traseu este creavasa/trecerea de pe ghețar pe peretele de stâncă și poartă denumirea de Randkluft.

Starea aceastei cresavă diferă mult în funcție de condițiile meteo. Dacă vrei să cauți imagini sau video-uri pe youtube să fii atent la dată, cele relevante sunt din 2015-2016 încoace și te rog din suflet să ignori filmulețele cu teribiliști care sar trecerea veche neasigurați.

@zugspitze360.com

Trecerea veche, cea din dreptul scării metalice, nu mai poate fi folosită de vreo 2 ani deoarece distanță până la perete depășește deja 1,5m.

Acum se folosește o altă trecere care este puțin mai sus și are un cablu liber te care te vei prinde inițial, apoi faci câțiva pași pe stăncă încă ținându-te de cablu până poți să te asiguri pentru prima dată. De aici esti pe traseul de via-ferrata (K3/C) care este moderat ca dificultate dar este lung și expus în permenență. După Randkluft vei urca 1600m până pe Zugspitze.

Click pe poza pentru a accesa turul virtual al via-ferratei până pe vârf

De la ieșirea din horn (Irmerscharte) ai o vedere splendidă completă asupra Văii Iadului pe care tocmai ai parcurs-o, iar pe partea cealaltă poți admira în voie lacul Eibesee. Aici traseul se bifurcă și îl întâlnește pe cel pe Creasta Bucuriei (Jubiläumsgrat) până pe Alpspitze, dar tu vei continua mai departe spre vârf.

Întro zi senină panorama de pe Zugspitze este ceva ce nu poate fi descris în cuvinte.

@zugspitze360.com

Vara trecută am luat telecabina până pe vârf  și am mai mult noroc de vreme frumoasă:

 

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.