EvenimenteMTB

XC Race Sărata Monteoru sau cum de frică trebuie să te descânţi singur

O auzi? E vocea aia hârşâită care îţi şopteşte mereu că tu nu eşti destul de bun să te dai în concursuri de bicicletă.

A fost o dată ca niciodată o ploaie torenţială la Surmont Bike Challenge şi Mary, care după un an de spd-uri, tot nu se obişnuise cu ele. A fost o poveste cu cântec şi mulţi muci, încheiată cu ajuns acasă şi agăţat bicicleta plină de noroi în cui. Cea mai mare pasiunea a mea îşi dăduse duhul acolo pe coclaurile din Azuga. Dar stai să îţi povestesc despre XC Race Sărata Monteoru.

Frica e cel mai mare duşman al tău

Vara se apropia de sfârşit dar bicicleta mea stătea rezemată de mobilă fix în poziţia în care o lăsasem. Recunosc că i-am scos spd-urile în ziua când am ajuns acasă. Cu o cheie franceză, un cleşte mare, cu dinţii, cu multe râuri de sudoare şi alte câteva tone de muci. Atât. În rest nu m-am atins de ea. Uşor, uşor a venit toamna, apoi iarna. Noroiul s-a uscat şi cădea în bucăţele pe parchet. Îl luam cu aspiratorul şi simţeam un nod în gât. Nici primele raze de soare primăvăratic nu m-au convins să bag bestia în cadă, să-i trag o săpuneală pe cinste şi s-o scot la alergat.

Prietenii începuseră antrenamentele pentru noul sezon, iar eu mă fofilam cu stil. Am inventat atâtea motive şi eschivări că într-un final prietenii şi colegii de ture şi antrenamente s-au plictisit să mă mai cheme şi în curand au uitat că Mary se dădea şi ea cu bicicleta. Eu sufeream ca un câine şi nu ziceam nimic.
Între timp de frustrare m-am apucat de alergat.

Am auzit toate variantele posibile. Nu-i mai place. S-a plictisit. N-are voinţă. Ştiam eu că e o fricoasă. E leneşă şi nu vrea să se antreneze. Oricum nu se pricepea. Nu e de ea. O biclă cu coşuleţ i-ar fi fost mai bună.

Constrânsă de împrejurări am mers să cartez traseul pentru Maratonul Transilvaniei. Am fost la service cu metroul şi pe lângă bicicletă până la atelier. La cât de necăjită arătam, băiatul de la service s-a abţinut de la comentarii. Experienţa din Făgăraş a fost de pomină şi plină de adrenalină. Veni. Vidi. Vici. Cum era să fi spus echipei cu care lucram – mergeţi voi, că mie mi-e frică de bicicletă! Am trăit acele două zile ca prin vis. Voiam doar să se termine şi să nu mai fiu nevoită vreodată să pun piciorul pe pedală.

city_race13

Frica se tratează cu optimism şi empatie faţă de tine

Întoarsă acasă nu mă simţeam o eroină. Răsuflam uşurată. Tot vedeam XC Race pe facebook şi într-o seară verific calendarul şi vad ca e deodata cu IBHM care nu mă mai interesa. M-am înscris, am plătit şi am refuzat să mă gândesc la ziua X. Nu am făcut planuri, nu m-am uitat pe vreme.

Ce este XC Race Sarata Monteoru?

Aflată la a doua ediţie, competiţia de cross-country XC Race 2015 se va desfăşura pe data de 21 iunie 2015 pe dealurile împădurite ale Subcarpaţilor de Curbură din judeţul Buzau.

Traseele propuse se adresează atât cicliştilor cu un nivel avansat de aptitudini, pentru care am pregătit un traseu de andurata, având elemente tehnice, cu o distanţă de 65 km şi 1800m diferenţa de nivel, cât şi cicliştilor de nivel începător sau mediu ce vor experimenta un traseu provocator dar mai scurt având 30 km şi 800m diferenţa de nivel. Că particularitate, traseele includ toate formele de trail într-o singură competiţie.

Groaza mea era de concursuri dar s-a întâmplat ca prietenul Mariei să concureze la XC Race şi au insistat să merg cu ei. Nu mai aveam nici o scuză, deşi în secret speram să-mi paralizeze un genunchi, să fac un infarct, o tornada, ceva-orice motiv legit să mă fofilez din nou.

XCRace111 XCRace110

Până nu mi s-a făcut rău de agitaţie, hyperventilare, emoţie şi groază în primul boschet de lângă start, n-am conştientizat cât de reală devenise frică mea de bicla. 10 luni mă fofilasem şi eschivasem, orice numai să nu mă urc pe biţă.

Primii kilometri nu mi-i amintesc. M-am trezit la realitate când am dat de mocirla şi mi s-a părut al naibii de distractiv. Am tropăit prin noroi, am alunecat în toate părţile, mi-am căutat un şoşon într-o baltă. M-am veveriţit şi-am cântat tot traseul. Am cerut shaorma la punctele de alimentare şi am ras mult. M-au mirat reflexele care îmi reveneau pe parcurs şi mi-am amintit vorba aia, trebuie să fii fit să poţi struni bine animalul. Şi eram. Şi a fost plăcut, mai ales slalomul prin noroi, trăiască yoga şi noul echilibru dobândit.

De ce mi-a plăcut la XCRace

 • Atmosfera caldă şi prietenoasă şi că mi s-a răspuns la toate întrebările legate de traseu
 • Traseul scurt chiar e uşor şi accesibil oricărui nivel
 • Morcirla nu te înghite cu totul şi dacă dai de aşa ceva pe traseu poate fi şi foarte distractiv. Depinde doar de atitudinea ta.
 • Locaţie uşor accesibilă şi aproape de Bucureşti
 • Zona minunată cu peisaje de vis (avantajul de a nu fi competitiv e că te poţi bucura în voie de traseu)

N-am scos timp, dar am scos îngrozitul din dulap şi i-am dat voie din nou să zburde iar cu bicicleta pe coclauri.

Ce am învăţat din această poveste este că trebuie să găsesc ce îmi place mie şi mai ales ce îmi prieşte. Nu toate evenimentele mi se potrivesc şi e ok dacă nu le încerc. E ok să nu mă descurc pe anumite trasee şi ar trebui să îmi apreciez realist forţele, odihna şi calităţile tehnice în arta biciclitului.

XCRace 2014 a fost pas insignifiant pentru omenire, dar un pas enorm pentru mine. Regula de bază după care mă ghidez de atunci încolo e să îmi facă placere şi ţi-o recomand şi ţie!

XCRace100

CONCURS !!!

#divainbocanci te vrea curajos! 
Lasă-ne un comentariu la acest articol în care ne spui care este ritualul tău înainte de un concurs de MTB  şi noi te răsplătim cu o invitaţie la XC Race Sărata Monteoru​. Invitaţia este valabilă pentru oricare dintre probe.

Concursul începe pe 4 iunie. Câștigătorul va fi extras prin Random.org miercuri 10 Iunie la ora 20:00 și va fi anunțat pe pagina de facebook divainbocanci.

L. E. Câştigătoarea concursului este Lavinia. Felicitări!

concurs

Mary

Mary

Inginer IT full time şi aventurier hiperactiv sub deviza #niciunweekendacasa, sunt implicată în zona de outodoor din 2012 pe partea de implementare şi consultanța evenimente sportive, turism activ şi responsabil. Ador solo traveling! Sunt un mare fan maratoane montane sau ture lungi şi caut mereu să-mi îmbunătățesc cunoştințele de tehnică şi siguranță montană.

13 Comments

 1. Vlad
  04/06/2015 at 4:10 pm — Răspunde

  Bravo Mary si felicitari pentru puterea si curajul pe care l-ai avut ca sa-ti depasesti (iar) limitele. Asta cu toate ca in cazul de fata era o limita autoimpusa dintr-o experienta mai nefericita.
  Asa o sa capeti curaj de n-o sa te mai opresti pana nu participi la Triada MTB sau chiar la Salzkammergut Austria (www.trophy.at).

  Multa bafta in descoperirile tale !

  • Mary
   04/06/2015 at 4:27 pm — Răspunde

   Multumesc mult!
   Hehe, poi Triada o aveam în gând când scoteam sufletul din mine.

 2. Flavia Obreja
  04/06/2015 at 5:08 pm — Răspunde

  In primul rand, in dimineata dinaintea concursului mananc foarte bine si imi pregatesc batoane/geluri pentru traseu, cel mai rau este sa te apuce foamea in timpul cursei 🙂 apoi imi pregatesc cu grija bicicleta si, mai nou, inainte cu o ora de cursa, incep sa ma incalzesc.

  • Mary
   04/06/2015 at 5:34 pm — Răspunde

   Ah ce bine suna!
   Te invidiez că poţi mânca dimineţile înainte de cursă.

 3. Lavinia
  04/06/2015 at 7:22 pm — Răspunde

  Buna,
  Ritual? e prea mult spus in ceea ce ma priveste. Pur si simplu ma imbrac, imi pregatesc apa si poate un baton si un gel, sui bicla pe masina si pornesc spre destinatie. Inainte sa pornesc in concurs, fur un sarut de la iubitul meu (pentru a ma incuraja 😀 ) si incep sa constientizez in ce m-am bagat abia cand se da startul si adrenalina este maxima. Apoi pe traseu am momentul meu de plans. Da, de plans! :)) dar ma distrez atat de bine, desi m-am suit pt prima data pe MTB anul trecut in toamna si am facut doar cateva trasee.
  Dar e atat de tare! <3
  PS: chiar daca nu o sa castig concursul, tot o sa ne vedem la Sarata Monteoru!

  • Mary
   05/06/2015 at 12:13 am — Răspunde

   Ce tare eşti! Iţi ţin pumnii!

 4. 05/06/2015 at 12:20 am — Răspunde

  Mă trezesc târziu, așa că am ocazia să pierd startul, mai ales dacă am luat kit-ul de participare cu o zi înainte. Și așa, tot timpul plec ultimul.

  • Mary
   05/06/2015 at 2:20 am — Răspunde

   Haha!! Şi eu sunt la fel! De obicei prietenii mei trag de mine sa nu intarziem si-i enervez la culme. Şi eu am păţit-o să ratez startul, dar am pornit oricum. 🙂

 5. Alexandra
  08/06/2015 at 11:02 am — Răspunde

  Am auzit de la colegii de echipa o superstitie tampa – daca te tunzi inainte de concurs, ajungi garantat pe podium 🙂
  Functioneaza. Singura problema e ca s-ar putea sa raman fara pleata pana la iarna, la cate concursuri sunt. Trebuie sa imi gasesc urgent alt ritual…

  • Mary
   08/06/2015 at 11:08 am — Răspunde

   Hahaha! Uite ca nu ştiam de aşa ritual. Asta poate explică de ce nu sunt pe podium mai des :p

 6. Catalin Gh.
  10/06/2015 at 10:03 am — Răspunde

  Ma trezesc cat mai devreme, de obicei un pic obosit deoarece m-am culcat prea tarziu, mananc cu 2 ore inainte, apoi urmeaza aranjatul final al bicicletei, inventariatul proviziilor si, ideal, imi ramane timp inainte pentru incalzire, 30-40 de minute. Inainte de start un baton, gel, ceva, si aia a fost, da-i pedala!

 7. Gabor
  10/06/2015 at 3:01 pm — Răspunde

  Faina poveste! Iti dau cateva contacte de-ale prietenilor mei sa le explici cum sta treaba, poate ii convingi sa iasa din casa si sa scoata si biclele de la naftalina. 😉 Ne vedem la start!

 8. Mihu
  24/06/2015 at 5:05 pm — Răspunde

  Muci muci muci … oare se poate si un articol in care sa nu apara acest cuvant? As fi citit cu placere altfel.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.